Δημήτρης Καρακάσης: Πηγή έμπνευσης του έργου “Μετά τη Θήβα” ήταν η εγκυμοσύνη της συζύγου μου

Ψυχίατρος με περγαμηνές, στη Θεσσαλονίκη και στο εξωτερικό. Άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήρεμος και ευγενικός. Με μεγάλη αγάπη στο Θέατρο και στη συγγραφή. Ο Δημήτρης Καρακάσης συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης “Μετά τη Θήβα” συνομίλησε με το anemosradio.gr για το έργο και όχι μόνο…

Διαθέτετε σπουδές Ιατρικής και Θεατρολογίας. Ποιος από τους δύο ”κόσμους” σας εκφράζει πιο πολύ και πόσο εύκολα μπορούν να συνδυαστούν;
Θεωρώ ότι συνδυάζονται εξαιρετικά. Μου αρέσουν και οι δύο κατευθύνσεις, αλλά με κουράζουν εξίσου. Με κουράζουν η υπερβολική τάξη στην επιστήμη και η υπερβολική αταξία στην τέχνη. Έτσι, μεταπηδώντας από τον ένα χώρο στον άλλο, στη διάρκεια της καθημερινότητας, διατηρώ αμείωτο το ενδιαφέρον μου και για τα δύο. Στην πράξη με ευχαριστεί η ιατρική περισσότερο. Είναι πιο συγκεκριμένο το αποτέλεσμα και το feedback που δέχομαι από τον κόσμο. Στη σκέψη πιο πολύ με ενθουσιάζει η τέχνη.
Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 20 Οκτωβρίου στο Θέατρο Αθήναιον και πρόκειται για ένα ψυχολογικό θρίλερ. Θέλετε να μας πείτε λίγα λόγια για την υπόθεση του έργου;

Πριν δεκαεπτά χρόνια στη Θήβα, η Ανθή πέθανε την ώρα που γεννούσε τον Θάνο. Λίγες μέρες αργότερα, ο σύζυγός της, Λάιος, πήρε το νεογέννητο και φύγανε από την πόλη. Σήμερα, στη Θεσσαλονίκη. Τελευταία μέρα πανελληνίων εξετάσεων. Ο Θάνος έχει δώσει το καθοριστικό μάθημα για την εισαγωγή στη σχολή της Ψυχολογίας. Έχει επιλέξει τη συγκεκριμένη σχολή, προκειμένου να βρει την αιτία των συμπτωμάτων που τον προσβάλουν κάθε φορά που έρχεται κοντά σε ανθρώπους. Ο Λάιος επιστρέφει στο άδειο σπίτι και δέχεται την απρόσμενη επίσκεψη του Πέτρου, του γυναικολόγου που είχε ξεγεννήσει την Ανθή. Ο Πέτρος δείχνει έντονο ενδιαφέρον για την κατάσταση του Θάνου. Ο Λάιος θέλει να τον διώξει, αλλά δεν μπορεί, καθώς ο γυναικολόγος μοιάζει να τον εκβιάζει. Ο Θάνος επιστρέφει απογοητευμένος.
Υπάρχει κάτι που σας δυσκόλεψε αρκετά στη σκηνοθεσία ή στη συγγραφή του έργου;
Με δυσκόλεψε ότι έκανα και τη συγγραφή και τη σκηνοθεσία. Γράφοντας το κείμενο, είχα ήδη φανταστεί την παράσταση. Κάνοντας τις πρόβες, έπρεπε να κάνω πολλές αλλαγές στην παράσταση που είχα ήδη στο μυαλό μου. Ωστόσο, πιστεύω ότι βρήκα μια καλή ισορροπία.
Από ποιο πράγμα ή ιδέα εμπνευστήκατε την συγκεκριμένη υπόθεση του έργου;

Πηγή έμπνευσης ήταν η εγκυμοσύνη της συζύγου μου. Σε μια δύσκολη περίοδο, στην οποία μόλις είχα αποφοιτήσει από το Τμήμα Θεάτρου, διάβαζα για τις εξετάσεις της ειδικότητας της ψυχιατρικής, περιμέναμε την ημέρα του τοκετού και ξέραμε ότι λίγους μήνες αργότερα θα φεύγαμε για το εξωτερικό. Σκέφτηκα πως η εγκυμοσύνη θα μπορούσε να έχει μια αναπάντεχη εξέλιξη. Δεν ανέφερα τίποτα στη σύζυγό μου τότε, γιατί δεν ήθελα να τη φοβίσω.
 Ποια είναι τα δυνατά σημεία της παράστασης;

Το πρώτο δυνατό σημείο είναι ότι βασίζεται σε ένα κείμενο που γράφτηκε με βάση συγκεκριμένες τεχνικές. Δε μου τη ‘βάρεσε’ απλώς και άρχισα να γράφω. Έχω μελετήσει τη θεατρική γραφή. Το δεύτερο δυνατό σημείο είναι οι ταλαντούχοι ηθοποιοί, δύο εκ των οποίων είναι και αρκετά έμπειροι. Το τρίτο σημείο είναι ότι όλοι μαζί προσπαθήσαμε να φτιάξουμε μια παράσταση που θα έχει αγωνία, γέλιο και συγκίνηση. Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχάσω τον συνθέτη της μουσικής της παράστασης. 
Γιατί οι ήρωές σας παλεύουν για τα ”Θέλω” τους. Μπορείτε να μας αποκαλύψετε κάτι;
Παλεύουν γιατί, αν δεν καταφέρουν να πετύχουν το στόχο τους, δεν μπορούν να συνεχίσουν να υπάρχουν. Ο πρώτος ενδέχεται να χάσει το παιδί του, ο δεύτερος να χάσει το νόημα που θα μπορούσε να έχει η ζωή του και ο τρίτος την ψυχική του ηρεμία. Θα παλέψουν μέχρι θανάτου.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Μετά την ολοκλήρωση των παραστάσεων σκοπεύω να γράψω ένα καινούριο θεατρικό έργο. Ψυχολογικό θρίλερ πάλι. Η διαφορά είναι ότι αφού το γράψω, θα διακόψω κάθε σχέση μαζί του.
Ταυτότητα παράστασης:
Κείμενο – Σκηνοθεσία: Δημήτρης Καρακάσης
Μουσική: Ηλίας Βαφειάδης
Σχεδιασμός-κατασκευή σκηνικών: Δημήτρης Καρακάσης, Κώστας Χατζηκαλλινικίδης
Φωτισμοί: Ειρήνη Μπουτάρη
Ειδικός σύμβουλος: Ευάγγελος Κατσιούλης
Φωτογραφία – Teaser: Ανδρέας Σιαδήμας
Δημόσιες Σχέσεις – Επικοινωνία: Έρη Χριστοφορίδου
Πληροφορίες:
Χώρος: Θέατρο Αθήναιον / Μικρή Σκηνή (Βασιλίσσης Όλγας 35)
Πρεμιέρα: 20 Οκτωβρίου 2019
Παραστάσεις: 20 Οκτωβρίου, 26 και 27 Οκτωβρίου, 2 και 3 Νοεμβρίου, 9 και 10 Νοεμβρίου
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 20:00
Εισιτήρια: 12 € γενική είσοδος, 10 € ανέργων / φοιτητικό / 65+, 8 € ομαδικό
Συνέντευξη: Συντακτική ομάδα anemosradio.gr