1972: “Την σκότωσα γιατί μου έκανε μάγια”

«Μου έκανε μάγια. Απειλούσε συνέχεια τη ζωή μου και της κόρης μας». Με αυτά τα λόγια δικαιολόγησε ο 39χρονος κτηνοτρόφος Στέλιος Πάντος τη δολοφονία της συζύγου του, μπροστά στα μάτια του πεντάχρονου κοριτσιού, στο σπίτι τους στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα. Κρατώντας τη μικρή από το χέρι, εμφανίστηκε ατάραχος το μεσημέρι της 15ης Νοεμβρίου 1972 στο Σταθμό Χωροφυλακής, για να ομολογήσει ότι λίγα λεπτά νωρίτερα είχε σκοτώσει την 41χρονη Αγγελική.

«Έπρεπε να την είχα σφάξει από καιρό. Αυτή η γυναίκα ήταν μάγισσα. Κατέστρεψε την κόρη μας και ήθελε να καταστρέψει κι εμένα», ήταν οι πρώτες του κουβέντες.
Οι αξιωματικοί της Χωροφυλακής δεν δυσκολεύτηκαν να καταλάβουν ότι ο άνδρας που είχαν μπροστά τους αντιμετώπιζε έντονα ψυχολογικά προβλήματα. Την ώρα που προσπαθούσαν να “φωτίσουν” το κίνητρό του, εκείνος συνέχιζε να ξετυλίγει τα σενάρια που είχε πλάσει στο θολωμένο του μυαλό και να περιγράφει τις τελευταίες δραματικές στιγμές της άτυχης γυναίκας: «Πούλησε τα κτήματα που είχε πάρει προίκα από τον πατέρα της και έδωσε τα χρήματα στα αδέλφια της. Μετά ήθελε να πουλήσει και τα δικά μου κτήματα και να δώσει τα χρήματα στα δικά μου αδέλφια. Ευτυχώς την πρόλαβα, γιατί με τα αρρωστημένα της μυαλά ήθελε να με καταστρέψει και έπρεπε να φύγει από τη μέση…».
Όμως, ήταν φανερό ότι δεν ήταν η σύζυγός του αυτή που είχε αρρωστημένα μυαλά. Οι συγγενείς του είπαν ότι διακατεχόταν από την έμμονη ιδέα ότι όλοι ήθελαν να του αρπάξουν την περιουσία. Ιδιοκτήτης μιας έκτασης περίπου 200 στρεμμάτων στο Κάτω Σούλι, στην οποία έβοσκαν περίπου 50 πρόβατα και εγκλωβισμένος στο δικό του κόσμο, φερόταν άσχημα στην σύζυγό του και δεν δίσταζε να σηκώνει χέρι πάνω της.
Εκείνη υπέμενε τα πάντα με καρτερικότητα, προσπαθώντας να κρατήσει την κορούλα τους μακριά από τα καθημερινά προβλήματα που συχνά έφταναν σε ακραίες καταστάσεις και να την μεγαλώσει σωστά, με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή το μυαλό του θα «ξεκλειδώσει». Όμως οι προστριβές ήταν συχνές. Και πάντα για το ίδιο θέμα, τα κτήματα και τα πρόβατα.
Εκείνο το πρωί ο 39χρονος κτηνοτρόφος έφυγε νωρίς από το σπίτι, χωρίς να πει στη σύζυγό του πού θα πήγαινε. Η γυναίκα έβγαλε τα πρόβατα στο μαντρί για να βοσκήσουν και επέστρεψε λίγες ώρες αργότερα. Τον βρήκε στο σπίτι με τη μικρή και χωρίς καμία αφορμή άρχισε να της φωνάζει.
Ξαφνικά την έπιασε από τα μαλλιά, την τράβηξε με δύναμη μέχρι την αυλή και την γονάτισε σε ένα πέτρινο πεζούλι. Οι κραυγές αγωνίας της γυναίκας δεν τον πτόησαν. Με ένα χασαπομάχαιρο της έκοψε το λαιμό και την άφησε ασάλευτη στο χώμα. Την ίδια ώρα η 5χρονη Δήμητρα κοιτούσε τρομαγμένη τον πατέρα της με τα αθώα παιδικά της μάτια, να πετάει το μαχαίρι και να την παίρνει από το χέρι. Λίγο αργότερα περνούσαν μαζί την είσοδο του Σταθμού Χωροφυλακής Μαραθώνα.
Οι συγγενείς της Αγγελικής επιβεβαίωσαν με τις καταθέσεις τους τις υποψίες των χωροφυλάκων για την ψυχολογική κατάσταση του γαμπρού τους. «Του είχε γίνει έμμονη ιδέα ότι θέλαμε να καρπωθούμε την περιουσία του», είπαν. «Η Αγγελική ήταν υπόδειγμα συζύγου και έκανε υπομονή μόνο και μόνο για το παιδί. Ίσως είχε και ελπίδες ότι η κατάστασή του θα βελτιωνόταν, αλλά…».
Μετά την ομολογία του Στέλιου Πάντου οι άνδρες της Χωροφυλακής ολοκλήρωσαν τη δικογραφία και την έστειλαν στον εισαγγελέα. Το παιδί, που μέσα σε μια στιγμή έχασε και τους δύο γονείς του, παραδόθηκε σε συγγενείς της μητέρας του, καθώς εισαγγελέας και ανακριτής αποφάσισαν από κοινού την προφυλάκισή του δράστη.
Η δίκη του έγινε το Μάιο του 1974 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών. Ο συνήγορος υπεράσπισης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μέτριας συγχύσεως κατά τη στιγμή του εγκλήματος, με συνέπεια να έχει μειωμένο καταλογισμό. Το δικαστήριο δέχθηκε το αίτημά του και καταδίκασε τον Στέλιο Πάντο σε κάθειρξη 20 ετών για ανθρωποκτονία από πρόθεση της συζύγου του και επιπλέον φυλάκιση 6 μηνών για παράνομη οπλοφορία και οπλοχρησία.
/astinomiko.gr