Αλβανία: βιβλική καταστροφή από τον φονικό σεισμό (εικόνες)

Στους έντεκα ανέρχεται πλέον ο αριθμός των νεκρών από το φονικό σεισμό που έπληξε τα ξημερώματα την Αλβανία. Σύμφωνα με την ενημέρωση του Υπουργού Άμυνας της χώρας, έχουν επίσης διασωθεί από τα συντρίμμια των κτηρίων 28 άνθρωποι.

Το Δυρράχιο, τη Θουμάνη και τη Λέσα είναι οι πόλεις που μαζί με τα Τίρανα έχουν υποστεί τις περισσότερες καταστροφές από τα 6,4 ρίχτερ, με ανυπολόγιστο αριθμό κτηρίων να έχουν καταρρεύσει, εγκλωβίζοντας άγνωστο αριθμό ανθρώπων μέσα.
Τα στοιχεία κάνουν λόγο για 350 τραυματίες, που έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της ευρύτερης περιοχής, ενώ οι έρευνες για επιζώντες συνεχίζονται, με τη συμβολή του Στρατού και της Αστυνομίας.
Στην Αλβανία μεταβαίνουν κλιμάκια από όλη την Ευρώπη, ενώ έχει ήδη ξεκινήσει κλιμάκιο και της ΕΜΑΚ, μετά από επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Έντι Ράμα. Επί τόπου μεταβαίνει εκτάκτως και ο Νίκος Δένδιας, από τα Σκόπια, όπου πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη.
Η Γερμανία, η Βουλγαρία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, αλλά και το Κόσσοβο με τη Ρουμανία έχουν ήδη επικοινωνήσει με τον Αλβανό Πρωθυπουργό είτε προσφέροντας τη βοήθειά τους, είτε για να συνεννοηθούν για την αποστολή βοήθειας, όπως το Βουκουρέστι που στέλνει ειδικά εκπαιδευμένα για διασώσεις κλιμάκια στην περιοχή.
Ο χειρότερος σεισμός των τελευταίων δεκαετιών είχε δώσει σεισμούς πριν από τον κύριο, των 6,4 ρίχτερ, ενώ ο αριθμός των μετασεισμών έφτασε τους 100 μέχρι το πρωί.
Μιλώντας στο μεσημβρινό δελτίο του ΑΝΤ1 ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ είπε ότι οι σεισμολόγοι κρατούν επιφυλάξεις, καθώς «δεν μπορούν να πουν ακόμα ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Αντιθέτως εμφανίστηκε βέβαιος ότι η δόνηση στην Αλβανία είναι αδύνατο να προκαλέσει σεισμό στον ελλαδικό χώρο, αφού πρόκειται για διαφορετικά ρήγματα.
Η δόνηση ωστόσο έγινε αισθητή σε μεγάλο μέρος της κεντρικής, της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας.
Ο σεισμός μεγέθους 5,4 ρίχτερ που σημειώθηκε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη το μεσημέρι συνδέεται από τους επιστήμονες, που σε πρώτη φάση εκτιμούν ότι πρόκειται για το ίδιο ρήγμα με αυτό της Αλβανίας.
ant1news.gr/