Δολοφονία ταξιτζή στην Κυψέλη: Ισόβια στους δράστες με απόφαση του Αρείου Πάγου

Επικυρώθηκε η απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών με την οποία δύο Γεωργιανοί ένας 19χρόνος και ένας 20χρόνος, αλλά και ένας τρίτος που διαφεύγει, καταδικάσθηκαν σε ισόβια κάθειρξη 

Τις τραγικές στιγμές ενός οδηγού ταξί που τον Ιούλιο του 2011 τρείς γεωργιανοί τον ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου στην Κυψέλη, αναβίωσαν μέσα στην δικαστική αίθουσα του Αρείου Πάγου.
Ειδικότερα, το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επικύρωσε την απόφαση του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Αθηνών με την οποία δύο Γεωργιανοί ένας 19χρόνος και ένας 20χρόνος, αλλά και ένας τρίτος που διαφεύγει, καταδικάσθηκαν (κατά πλειοψηφία 5-2), σε ισόβια κάθειρξη και κάθειρξη έξι ετών, για την ανθρωποκτονία οδηγού ταξί με πρόθεση από κοινού και ληστεία από κοινού.
Το έγκλημα διαπράχθηκε τα ξημερώματα της 3-7-2011, στην συμβολή των οδών Δράκου και Δοϊράνης στην Κυψέλη.
Οι δράστες, αφού έφυγαν από το Γκάζι όπου διασκέδαζαν και αφού είχαν καταναλώσει οινοπνευματώδη ποτά, επιβιβάστηκαν σε ταξί που οδηγούσε το θύμα και ζήτησαν να τους μεταφέρει στον περιφερειακό της Κυψέλης.
Όταν έφθασαν στη συμβολή των οδών Δράκου και Δοϊράνηςαντί να καταβάλουν το κόμιστρο στο οδηγό του ταξί που τους μετέφερε, επιτέθηκαν εναντίον του. Ο οδηγός προέβαλε αντίσταση και τότε οι γεωργιανοί τον κτύπησαν με αιχμηρό αντικείμενο και σφοδρότητα σε διάφορα σημεία του σώματός του.
Στην συνέχεια οι δράστες αφαίρεσαν τον κερματοδέκτη με τα χρήματα, τις εισπράξεις, το κινητό και τα κλειδιά του αυτοκινήτου του και διέφυγαν με τα πόδια.
Ο οδηγός, αν και σοβαρά τραυματισμένος, έκανε κάποια βήματα στο δρόμο, προκειμένου να τον δουν περαστικοί, έχοντας αίματα στο πρόσωπο και σχισμένα τα ενδύματα του. Τότε δυο διερχόμενοι από το σημείο εκείνο με αυτοκίνητο αντιλήφθηκαν τον οδηγό και ειδοποίησαν ασθενοφόρο.
Ο οδηγός διεκομίσθη την 5,36 ώρα στο νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος του από «εγκεφαλική βλάβη (υπαραχνοειδή αιμορραγία και εγκεφαλικές θλάσεις) τραυματικής αιτιολογίας».
Οι δύο γεωργιανοί άσκησαν αναίρεση κατά της καταδικαστικής εφετειακής απόφασης, αλλά οι αρεοπαγίτες απέρριψαν ως αβάσιμους όλους του ισχυρισμούς, κρίνοντας ότι η εφετειακή απόφαση δεν στερείται ειδικής και εμπεριστατωμένης αιτιολογίας, αλλά δεν έχει υποπέσει σε εσφαλμένη ερμηνεία και εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης.
Ακόμη, ο Άρειος Πάγος δεν αναγνώρισε στους δύο καταδικασθέντες το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας. Και αυτό γιατί «από κανένα στοιχείο δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι επηρεάστηκαν από την τυχόν ανωριμότητα της μετεφηβικής ηλικίας ούτε τα εγκλήματα αυτά ανάγονται σε παραβατική συμπεριφορά που χαρακτηρίζει νέους μετεφηβικής ηλικίας».
Αντίθετα, συνεχίζει η δικαστική απόφαση, «αποδεικνύεται ότι αυτοί ενήργησαν κάνοντας συνειδητή επιλογή των πράξεων τους» και κατέληξαν οι αρεοπαγίτες ότι «δεν συντρέχει λόγος επιβολής μειωμένης ποινής λόγω μετεφηβικής ηλικίας των κατηγορουμένων κατ’ άρθρον 133 του Ποινικού Κώδικα και ο σχετικός ισχυρισμός αυτών είναι απορριπτέος ως αβάσιμος».
.protothema.gr