Θάνατος οκτάχρονου με διφθερίτιδα: Η ιστορία πίσω από την τραγωδία

Εως την ηλικία των 5 ετών το αγοράκι βρισκόταν σε ίδρυμα, καθώς είχε χάσει και τους δύο γονείς.

Ένα 8χρονο παιδί έχασε χθες (27/11) τη ζωή του  διφθερίτιδα. Μία παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ethnos.gr.  Είναι ελληνικής καταγωγής, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, οι γονείς του δεν ζουν. Εως την ηλικία των 5 ετών βρισκόταν σε ίδρυμα, ενώ αμέσως μετά την κηδεμονία του ανέλαβε ανάδοχη μητέρα. Η υπόθεση διερευνάται ακόμη από το Νοσοκομείο και το υπουργείο Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το παιδί εισήλθε στο Νοσοκομείο Παίδων στις 22 Νοεμβρίου και εισήχθη αμέσως στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας με μηχανική υποστήριξη. Παρά τις προσπάθειες των γιατρών έχασε την ζωή του στις 26 του μήνα με πιθανή αιτία τη λοίμωξη του αναπνευστικού. Την Πέμπτη 27 Νοεμβρίου εστάλησαν δείγματα για εργαστηριακή εξέταση όπου και βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας. 
Όμως οι ειδικοί αναμένουν τις τοξικολογικές εξετάσεις και τη νεκροτομή για να διαπιστώσουν τα πραγματικά αίτια του θανάτου, καθώς μπορεί να έχασε τη ζωή του και από άλλη αιτία, ανεξάρτητα εάν βρέθηκε το μικρόβιο της διφθερίτιδας. 
Τι είναι η διφθερίτιδα – Πώς αντιμετωπίζεται
Η διφθερίτιδα προκαλείται από το βακτήριο Corynebacterium diphtheriae και μεταδίδεται με τα σταγονίδια της αναπνοής από ασθενείς, από φορείς και σπανιότερα με μολυσμένα τρόφιμα ή αντικείμενα. Η νόσος που προκαλεί χαρακτηρίζεται από πονόλαιμο, χαμηλό πυρετό, και μια προσκολλημένη μεμβράνη (μια ψευδομεμβράνη) στις αμυγδαλές, στο φάρυγγα και / ή στη ρινική κοιλότητα. Μια ηπιότερη μορφή της διφθερίτιδας μπορεί να περιορίζεται στο δέρμα. Οι λιγότερο κοινές συνέπειες περιλαμβάνουν μυοκαρδίτιδα (περίπου 20% των περιπτώσεων) και περιφερική νευροπάθεια (περίπου 10% των περιπτώσεων).
Η διφθερίτιδα είναι μια μεταδοτική ασθένεια που μεταδίδεται από την άμεση φυσική επαφή ή με τα εκκρίματα του ρινοφάρυγγα ασθενών και υγιών μικροβιοφορέων. Ο χρόνος επώασης της νόσου έχει εύρος 2-6 ημέρες και αφορά συνήθως παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης του ενός έτους, ενώ στα μικρότερα και κυρίως τα κάτω των 6 μηνών, τα μητρικά αντισώματα είναι η ασπίδα προστασίας τους.
Tο βακτηρίδιο της διφθερίτιδας προκαλεί την παραγωγή μίας τοξίνης, η οποία επιδρά στο κεντρικό νευρικό σύστημα και προκαλεί παραλύσεις σε διάφορα όργανα του σώματος. Ωστόσο, είναι ασθένεια που θεραπεύεται μετά από 3 εβδομάδες περίπου, χωρίς να αφήνει κανένα πρόβλημα. Ο εμβολιασμός κατά της διφθερίτιδας γίνεται με το τριπλό εμβόλιο DTaP ή DTP (τέτανος-διφθερίτιδα-κοκκύτης) και το διπλό εμβόλιο Td (τέτανος-διφθερίτιδα). 
ethnos.gr/