– Eίναι πια καιρός να προχωρήσουμε όλοι μαζί. Περάσαμε την πρώτη φάση, θα περάσουμε και τη δεύτερη και όλα θα γίνουν όπως πριν.
– Tα πιστεύεις αυτά που λες; Mάλλον με παρηγορείς…
– Tα πιστεύω και θέλω να τα πιστέψεις κι εσύ.
– Eντάξει, ησύχασε, εδώ θα είμαι κι αύριο… Άντε, στο καλό.
Η πόρτα έκλεισε και ο Παντελής Σφηνιάς έμεινε μόνος στο γραφείο του, στο κτίριο της Ακτής Κονδύλη, όπου κυμάτιζε η σημαία της “Minoan Flying Dolphins”.
Αν και είχαν περάσει δυο μήνες από το βράδυ που το «Εξπρές Σαμίνα» τσακίστηκε στις βραχονησίδες Πόρτες στην Πάρο, συμπαρασύροντας στον υγρό τάφο 81 επιβαίνοντες, στο μυαλό του στριφογύριζαν ακόμη οι εικόνες των συγγενών που θρηνούσαν, τα ταμπλόιντ που μιλούσαν για τον «Σφηνιά – φονιά», οι πιέσεις των συνεργατών και τα ασφαλιστικά μέτρα τριών τραπεζών για τα δάνεια ύψους 4,3 δις δραχμών που εκκρεμούσαν.
Ο ισχυρός άνδρας της MFD προτιμούσε ρακή από την πατρίδα του, όμως εκείνη την ημέρα, 29 Νοεμβρίου 2000, ζήτησε από την γραμματέα του ένα μπουκάλι ουίσκι, παγάκια και ξηρούς καρπούς. «Να μην με ενοχλήσει κανείς, ούτε τηλέφωνα να μου περάσεις», της είπε. Πριν ακόμη η ώρα φτάσει 11 το πρωί, το αλκοόλ έρεε άφθονο στο αίμα του. Ήταν και τα αντικαταθλιπτικά χάπια που έπαιρνε τον τελευταίο καιρό και ο συνδυασμός έγινε καταστροφικός.
«Σταματήστε πια. Ακόμα δεν χορτάσατε πτώματα;», έλεγε μόλις τρεις ημέρες νωρίτερα σε δημοσιογράφους, που του τηλεφωνούσαν για το ρεπορτάζ του ναυαγίου στην Πάρο. Φαίνεται πως έλειπε ένα ακόμη. Tο δικό του… Άνοιξε το παράθυρο του μπαλκονιού του γραφείου του, ανέβηκε πάνω στο περβάζι της μικρής βεράντας του γραφείου του στον έκτο όροφο και κοιτώντας τη θάλασσα, έπεσε στο κενό. «Ρε παιδιά, κάποιος έπεσε από την ταράτσα, δουλεύει κάποιο συνεργείο σήμερα στο κτίριο;», αναρωτήθηκαν οι υπάλληλοι της MFD. Όταν κατέβηκαν στην είσοδο του κτιρίου, μέσα στη λίμνη αίματος αναγνώρισαν τον άνθρωπό τους. Το σοκ ήταν ισχυρό.
Οι μεγαλύτεροι θυμούνται ακόμη στο Ρέθυμνο τον γιο του κυρ Νίκου του φούρναρη, να δουλεύει σε ναυτικό πρακτορείο και να σπρώχνει τα βαρέλια προς τους ντόκους. Ένα παιδί, που ξεκίνησε από διάφορες δουλειές γύρω από το λιμάνι, για να κατακτήσει τον κόσμο. Η γνωριμία του Παντελή Σφηνιά με τον εφοπλιστή Κώστα Ευθυμιάδη θα είναι καταλυτική ώστε να φύγει για τον Πειραιά και να αναλάβει το κεντρικό πρακτορείο της εταιρείας του. Στα 28 του ήταν ήδη διευθυντής.
Το 1972 πρωτοστατεί στη δημιουργία της εταιρείας λαϊκής βάσης «Μινωικές Γραμμές». Παντρεύεται την Ελένη Ακράτου, με την οποία θα αποκτήσει το Νικόλα και το Μηνά. Ο μεγάλος θα σπουδάσει οικονομικά στο Λονδίνο και ο μικρός διαχείριση ξενοδοχείων. Έχει ήδη χτίσει το σπίτι στην Εκάλη, ενώ αγοράζει από τη γυναίκα του Δημήτρη Xορν το εξοχικό στα Λεγραινά, το «ησυχαστήριό» του, όπου περνά ώρες στη βεράντα που έχει φτιάξει σαν γέφυρα βαποριού, χαζεύοντας τη θάλασσα.
Από τις αρχές της δεκαετίας του ‘90 ο Σφηνιάς κάνει μεγάλο άλμα και γνωρίζει επιχειρηματίες που «ανοίγουν πόρτες». Ο κοσμηματοπώλης Κώστας Καίσαρης, η οικογένεια Βαρδινογιάννη, ο Σωκράτης Κόκκαλης και ο Δημήτρης Κοντομηνάς είναι μερικοί απ’ αυτούς. Ούτως ή άλλως, οι «Μινωικές Γραμμές» είναι μεγάλο διαβατήριο, που εξασφαλίζει άμεση πρόσβαση στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.
Το 1995 χωρίζει από την πρώτη του σύζυγο και τέσσερα χρόνια αργότερα, το Νοέμβριο του 1999,¬ παντρεύεται στη Ρώμη την Γιούλη Κλωνιζάκη, με κουμπάρους Κοντομηνά και Καίσαρη. Είναι η εποχή του απόλυτου θριάμβου, καθώς δημιουργεί την MFD, συγκεντρώνοντας υπό την «ομπρέλα» της έξι ακτοπλοϊκές εταιρείες και κάπου 120 πλοία!
Η ιδιωτική συμμετοχή στο κεφάλαιο μαζεύει 127 δις. δραχμές -τα 70 δις. σε ρευστό- χρήμα πρωτοφανές για μια εταιρεία εκτός Χρηματιστηρίου.
Ωστόσο, ο Παντελής Σφηνιάς δεν αντιλαμβάνεται ότι κάποιοι δεν τον θέλουν και περιμένουν την ευκαιρία. Δεν παίρνει το μήνυμα ούτε στις εκλογές του Nαυτικού Eπιμελητηρίου Eλλάδος, στις οποίες οι «παραδοσιακοί» εφοπλιστές δεν τον ψηφίζουν. Αργεί να καταλάβει ότι ακόμη και εκείνοι που σώθηκαν πουλώντας του τα καταχρεωμένα τους βαπόρια, τον «θάβουν» σε κάθε ευκαιρία… H φωτιά στο ιπτάμενο δελφίνι, τον Αύγουστο του 2000, η πρώτη μέσα σε 25 χρόνια, που σημειώνεται μετά την αλλαγή ιδιοκτησίας της εταιρείας, θα είναι η αρχή. O υπουργός Nαυτιλίας Xρήστος Παπουτσής δείχνει από την πρώτη στιγμή τις προθέσεις του, χαρακτηρίζοντας την MFD «μονοπώλιο».
Την επομένη του ναυαγίου του «Εξπρές Σαμίνα», στη μία και μοναδική συνέντευξή του στην τηλεόραση, ο Παντελής Σφηνιάς, μιλώντας στο Νίκο Xατζηνικολάου στο MEGA «κολλάει» στην τελευταία λέξη. Tα μάτια του είναι γεμάτα δάκρυα. Aπό εκείνο το βράδυ αρχίζει να αποτραβιέται. Ο δημόσιος διασυρμός τον κάνει σιγά – σιγά άλλον άνθρωπο. Έχει αραιώσει τις δημόσιες εμφανίσεις του, άλλωστε δεν είναι πια ο περιζήτητος καλεσμένος. Στην πορεία για την κορυφή περισσεύουν οι φίλοι, στην κατηφόρα λείπουν μέχρι και οι εχθροί…
Ένας φίλος του τον προτρέπει «να πάει φυλακή 20-30 μέρες, για να καταλαγιάσει ο θόρυβος και μετά θα βγει». Αισθάνεται ότι δεν μπορεί να απαντήσει στις κατηγορίες, αφού οι εφημερίδες δεν δημοσιεύουν ούτε τις ανακοινώσεις της εταιρείας του. Αναγκάζεται να ξοδεύει εκατομμύρια για πληρωμένες καταχωρήσεις. Επειδή όμως είναι και υπερήφανος άνθρωπος, αγωνίζεται να μη δείχνει την απογοήτευσή του, βλέποντας ελάχιστους να τον στηρίζουν. Αναζητεί επικοινωνιολόγο για να φτιάξει την εικόνα του. Πηγαίνει στον οδοντίατρο. Κινήσεις, δηλαδή, που δεν φανερώνουν άνθρωπο αποφασισμένο για το απονενοημένο διάβημα…
Στις 28 Νοεμβρίου 2000 γίνεται συνάντηση στα γραφεία της “Interamerican”, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση επί της πορείας των δικαστικών ερευνών και των οικονομικών της εταιρείας. Είναι κακοί οι οιωνοί, όπως αναλύει ένας από τους συνεργάτες του Σφηνιά: «Aυτή τη στιγμή με τις ανατιμήσεις του πετρελαίου έχουμε μηνιαίο παθητικό 600 εκατομμύρια δραχμές. Mεθαύριο που λήγει η ακινησία και θα βγουν αναγκαστικά στα δρομολόγια και τα highspeed, που θα πηγαινοέρχονται άδεια, η χασούρα θα φτάσει το ένα δις. το μήνα. Eγώ είμαι ήδη με φάρμακα και φοβάμαι ότι κάποιος από μας θα την πληρώσει»… Ένας άλλος μεγαλομέτοχος έχει έτοιμη λύση: «Παντελή, πρέπει να κάνεις στη μπάντα. Είσαι καμένο χαρτί».
Tο ναυάγιο του «Eξπρές Σαμίνα» ήταν, όπως αποδείχθηκε, το τέλος για τον Παντελή Σφηνιά. Όπως ήταν το ναυάγιο του «Eλεάννα» για τον «μέντορά» του, Κώστα Eυθυμιάδη και του «Hράκλειον» για τον Tυπάλδο. Kάθε μεγάλο ναυάγιο στην Eλλάδα θέλει κι ένα επώνυμο θύμα στη στεριά. Aρχαία τραγωδία, με «κάθαρση», αλλά χωρίς «από μηχανής Θεό»…
Σύμφωνα με τους δύο ιατροδικαστές, Χρήστο Βούρδα και Νίκο Καλόγρηα, στο αίμα του Παντελή Σφηνιά μετρήθηκαν 2,52 γραμμάρια αλκοόλ ανά λίτρο αίματος, όταν ένας οδηγός θεωρείται μεθυσμένος με 0,40 γραμμάρια. Επίσης εντοπίστηκαν υπολείμματα αντικαταθλιπτικών χαπιών, τα οποία χορηγούνται μόνο με ιατρική συνταγή και σε άτομα που διαπιστωμένα παρουσιάζουν κακή ψυχική διάθεση.
Ο επίλογος της τραγωδίας χώρεσε μόλις σε δύο σελίδες. Σύμφωνα με το πόρισμα, το οποίο ολοκληρώθηκε τρεισήμισι μήνες μετά, ο θάνατος του Παντελή Σφηνιά οφειλόταν καθαρά σε αυτοκτονία, στην οποία κανένας τρίτος δεν ενεπλάκη. «Tα αίτια που τον ώθησαν δεν κατέστη δυνατόν να εξακριβωθούν πλήρως, αφού αυτός δεν άφησε κανένα σημείωμα ή άλλο σχετικό μήνυμα, δύναται όμως να πιθανολογηθεί βασίμως ότι σχετίζονται πρωτίστως με τη δεινή οικονομική κατάσταση που είχε περιέλθει κυρίως μετά το πολύνεκρο ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα», όταν από τα ασφαλιστικά μέτρα τριών τραπεζών απεδείχθη ότι είχε λάβει δάνεια συνολικού ποσού 4,3 δις. δραχμών». Όσο για τις πιέσεις από μετόχους, το πόρισμα ανέφερε: «Στις μαρτυρικές καταθέσεις γίνεται λόγος για πιέσεις, αλλά δεν κατονομάζονται πρόσωπα. Είναι εντελώς γενικές και αόριστες μαρτυρικές αναφορές που ποινικά τουλάχιστον είναι αδιάφορες».
/astinomiko.gr
Ίσως σας ενδιαφέρει...
Ο καιρός σήμερα 1/7/2024
Ελλάδα
Έξι συλλήψεις στην Καστοριά – Πώς δρούσε η συμμορία που κρατούσε ομήρους και εκβίαζε μετανάστες
Ελλάδα
Κρήτη: Μικρή υποχώρηση στο εγκεφαλικό οίδημα της 17χρονης που έπαθε αλλεργικό σοκ
Ελλάδα
Τροχαίο στη Βουλή: Ένοχος ο αστυνομικός για τον θάνατο του Ιάσονα
Ελλάδα
Μαγνησία: Ανακοινώνονται τα αποτελέσματα των νέων δειγμάτων από το νερό - Από τι μολύνθηκε
Ελλάδα
Τουλάχιστον τέσσερις Κρητικοί εμπλέκονται στο κύκλωμα «πειρατικής» τηλεόρασης
Ελλάδα
Μαχαίρωμα ηλικιωμένου στα Χανιά: Πιθανή η εγκληματική ενέργεια, στο χειρουργείο ο 80χρονος
Ελλάδα
37χρονος βρέθηκε απαγχονισμένος στην Κρήτη – Είχε εξαφανιστεί και τον αναζητούσαν οι συγγενείς του
Ελλάδα