Κως: Σκότωσε τη Μαρία Καπλανίδου και εργαζόταν ως σεφ με πλαστή ταυτότητα!

Στην αίθουσα του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου θα αναβιώσει αύριο, η υπόθεση της αποτρόπαιης δολοφονίας της 85χρονης Μαρίας Καπλανίδου το 1998, στην Κω. Στο εδώλιο του δικαστηρίου, θα καθίσει 52χρονος Αλβανός, στον οποίο πρωτόδικα επιβλήθηκε η ανώτατη ποινή της ισόβιας κάθειρξης…

Συγκεκριμένα, το καλοκαίρι του 2017 το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου έκρινε ένοχο κατά πλειοψηφία (4-3) τον αλλοδαπό κατηγορούμενο για ανθρωποκτονία από πρόθεση, χωρίς να του αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό. Κατά της απόφασης αυτής ο αλλοδαπός άσκησε έφεση η οποία προσδιορίστηκε να εκδικαστεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο στις 2 Δεκεμβρίου 2019.
Ο 52χρονος συνελήφθη στις 10 Μαΐου 2017 το μεσημέρι, μετά από 19 χρόνια, στην πόλη της Ρόδου, από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας στο πλαίσιο αστυνομικής έρευνας, καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης και καταδικαστικές αποφάσεις για τη διάπραξη της ανθρωποκτονίας και τις κλοπές. Το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται ο 52χρονος Αλβανός είχε σημειωθεί ξημερώματα στις 3 Ιουλίου 1998 στην Κω και είχε συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.
Η δολοφονία της Μαρίας Καπλανίδου
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, ο δράστης μπήκε στο σπίτι της Μαρίας Καπλανίδου το οποίο βρισκόταν στην οδό Βοροιοπούλου 16 στην Κω, σκίζοντας τη σήτα του παραθύρου στο πίσω μέρος της αυλής. Μπαίνοντας μέσα ο δράστης έγινε αντιληπτός από την ηλικιωμένη γυναίκα με την οποία και «πιάστηκε στα χέρια».
Στη συνέχεια με τέμνον όργανο της επέφερε πολλαπλά χτυπήματα από τα οποία της προκάλεσε 7 θλαστικά τραύματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο αλλά και στο σώμα από τα οποία επήλθε ο θάνατος για την άτυχη γυναίκα!
Η υπόθεση άρχισε αμέσως να απασχολεί τις αστυνομικές αρχές του νησιού, ενώ την επόμενη μέρα στην Κω μετέβη συνεργείο σήμανσης από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, το οποίο ερεύνησε το χώρο του εγκλήματος και συνέλεξε αποτυπώματα ορισμένα εκ των οποίων ήταν με αίματα. 
Αυτά τα αποτυπώματα (ένα δακτυλικό και ένα παλάμης) τρία χρόνια μετά και συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2001 ταυτοποιήθηκαν από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών ότι ανήκουν στον 52χρονο Αλβανό. Ωστόσο ο αλλοδαπός ήταν καταγεγραμμένος με διαφορετικό όνομα από αυτό που τελικά συνελήφθη και έτσι δεν είχε εντοπιστεί.
“Δεν είμαι εγώ ο δολοφόνος”
Ο 52χρονος Αλβανός κατηγορούμενος κατά την ακροαματική διαδικασία στο πρωτόδικο δικαστήριο (Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρόδου), προσπάθησε να πείσει το δικαστήριο ότι δεν είναι αυτός ο δολοφόνος της 85χρονης, αλλά ένας άλλος ομοεθνής του ονόματι «Αστρίτ» με τον οποίο γνωρίστηκαν δυο – τρεις μήνες νωρίτερα στην Κω καθώς εργάζονταν μαζί.
Οι δύο άνδρες, είπε ο 52χρονος, τα έπιναν νωρίτερα και όταν επέστρεφαν σπίτια τους, ο άγνωστος Αλβανός μπήκε μέσα στο σπίτι της ηλικιωμένης με σκοπό να βρει χρήματα ή ποτό. Ο 52χρονος είπε επίσης πως το αποτύπωμα του βρέθηκε επειδή όταν μπήκε στο σπίτι της ηλικιωμένης γυναίκας και την είδε αιμόφυρτη, την έπιασε από το λαιμό προκειμένου να δει αν είναι ζωντανή. 
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η 21χρονη κόρη του κατηγορουμένου, η οποία και κατέθεσε σχεδόν τα ίδια στο δικαστήριο, τα οποία δήλωσε ότι της τα είχε πει ο πατέρας της.
Δεν έπεισαν τους δικαστές
«Καλή αλλά όχι επιτυχημένη» χαρακτήρισε η εισαγγελέας της έδρας στην αγόρευση της, την προσπάθεια όπως είπε της συζύγου και της κόρης του 52χρονου να αποβάλουν μέρος της ευθύνης από τον κατηγορούμενο.
Μίλησε για «πασιφανή γεγονότα» τα οποία εκτυλίχθηκαν το μοιραίο ξημέρωμα στο σπίτι της άτυχης 85χρονης στη Κω. Η εισαγγελική λειτουργός είπε πως το πτώμα της ηλικιωμένης είχε βρεθεί σε λίμνη αίματος, το οποίο εκσφενδονίστηκε στους τοίχους, γεγονός που σημαίνει ότι πιο σκληρός, πιο βίαιος θάνατος δεν γίνεται!
«Ο κατηγορούμενος δεν υπολόγισε σωστά γιατί άφησε δύο αποτυπώματα» είπε η εισαγγελικός λειτουργός, η οποία αναφέρθηκε και στην καταδίκη του 52χρονου στην Κρήτη πάλι για κλοπή.
«Ένα χρόνο πριν είχε συλληφθεί και στην Κρήτη για κλοπή, μόνο που στην Κω ξέφυγε η κατάσταση από τα χέρια του» είπε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας για να προσθέσει πως έξω από το παράθυρο του σπιτιού της 85χρονης βρέθηκε μία ματωμένη πετσέτα, στοιχείο που αποδεικνύει ότι ο δράστης σκούπισε και τα χέρια του φεύγοντας!
«Δεν υπάρχει κανένα στοιχεία που να αποδεικνύει ότι το έκανε άλλος» είπε η εισαγγελική λειτουργός, ζητώντας την ενοχή του 52χρονου Αλβανού χωρίς ελαφρυντικό, πρόταση που τελικά υιοθετήθηκε από το δικαστήριο.
newsit.gr/