Ελεύθερη να επιστρέψει στη Βρετανία η 19χρονη που κατήγγειλε ομαδικό βιασμό στη Αγία Νάπα

Το δικαστήριο της επέβαλε ποινή φυλάκισης  τεσσάρων μηνών με αναστολή –  Μετά την ανακοίνωση της απόφασης η 19χρονη ξέσπασε σε λυγμούς 

Ποινή φυλάκισης τεσσάρων μηνών με τριετή αναστολή και 140 ευρώ πρόστιμο για τα έξοδα του δικαστηρίου επέβαλε σήμερα το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου στη 19χρονη Βρετανίδα, η οποία, σύμφωνα με το την απόφαση του δικαστή, κατέθεσε ψευδώς ότι υπέστη ομαδικό βιασμό από 12 Ισραηλινούς και προκάλεσε δημόσια βλάβη και μάλλον δεν θα είναι η τελευταία πράξη του δράματος. Έξω από το δικαστήριο επικράτησε αναβρασμός, με δεκάδες γυναίκες και άνδρες να διαδηλώνουν υπέρ της 19χρονης Βρετανίδας.
Στην απόφασή του για την ποινή, ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου μίλησε για δεύτερη ευκαιρία στη 19χρονη και έλαβε υπόψη το νεαρό της ηλικίας της, αλλά και το ακαδημαϊκό έτος που έχασε.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης η 19χρονη ξέσπασε σε λυγμούς και έπειτα αποσύρθηκε σε αίθουσα του δικαστηρίου με τη μητέρα και τους δικηγόρους της.
Σύμφωνα με την 70σέλιδη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου, η 19χρονη δεν είπε την αλήθεια και προσπάθησε να παραπλανήσει το δικαστήριο. Παρόλα όσα μεταδίδονται από τα βρετανικά ΜΜΕ, ο επαρχιακός δικαστής Μιχάλης Παπαθανασίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατηγορούμενη υπέπεσε σε ουσιαστικές αντιφάσεις, κάτι που συνεπάγεται και αναξιοπιστία της υπεράσπισής της.
Το δικαστήριο, εξέδωσε την απόφασή του στις 30 Δεκεμβρίου και εν μέσω μεγάλων διαστάσεων που έλαβε η υπόθεση της 19χρονης Βρετανίδας, με τις αντιδράσεις να φτάνουν και από το ίδιο το βρετανικό Φόρειν Όφις.
Πριν την επιβολή ποινής, η υπεράσπιση της 19χρονης εξέταζε τόσο την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο, όσο και την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ).
Έξω από το Επαρχιακό Δικαστήριο Αμμοχώστου, πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία υπεράσπισης της 19χρονης Βρετανίδας. Δεκάδες γυναίκες από το «Δίκτυο Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών» διαδήλωσαν έντονα προς υπεράσπιση της κατηγορούμενης. Παρούσα είναι και η βουλευτής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Σκεύη Κουκουμά.
Τη διαδήλωση στήριξε και πλήθος ακτιβιστριών που έφτασαν από το Ισραήλ και εκφράζονται υπέρ της 19χρονης Βρετανίδας.
Στον χώρο βρίσκεται ισχυρότατη αστυνομική δύναμη, ενώ η αίθουσα του Επαρχιακού Δικαστηρίου Αμμοχώστου ήταν κατάμεστη από Κύπριους και ξένους δημοσιογράφους.
protothema.gr