Ξεροτήγανα με ρακή

Κλασικό ελληνικό έδεσμα.


ΥΛΙΚΑ

Για τη ζύμη:

500 γρ. αλεύρι, γ.ο.χ

80 ml χυμό πορτοκάλι

50 ml ρακή

80 ml ελαιόλαδο

130 ml νερό

Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για το σερβίρισμα:

Μέλι

Σουσάμι

Κανέλα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1Βάζουμε στον κάδο του μίξερ όλα τα υλικά για τη ζύμη και με τη βοήθεια του γάντζου τα χτυπάμε μέχρι το ζυμάρι που θα δημιουργηθεί να ξεκολλάει τελείως από τα τοιχώματα.

2Όταν είναι έτοιμη η ζύμη, την τυλίγουμε με μία μεμβράνη και τη μεταφέρουμε στο ψυγείο, όπου την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 1 ώρα.
3Μόλις η ζύμη είναι έτοιμη, τη διαχωρίζουμε σε τέσσερα μπαλάκια και ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε ορθογώνιο σχήμα διαστάσεων 50Χ20εκ. με τον πλάστη σε μία αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας. Αλευρώνουμε συνεχώς τον πάγκο για να μην κολλήσει. Στη συνέχεια, κόβουμε το κάθε μπαλάκι σε μακρόστενες λωρίδες των 3-4 εκ. περίπου.
4Παράλληλα βάζουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά, ρίχνουμε ηλιέλαιο και το αφήνουμε να κάψει. Παίρνουμε ένα πιρούνι και τυλίγουμε γύρω του μία από τις λωρίδες.
5Βάζουμε τη λωρίδα στο τηγάνι, κρατώντας το πιρούνι και την αφήνουμε να τηγανιστεί, μέχρι να έχει ένα χρυσαφί χρώμα. Την αφαιρούμε από το τηγάνι και τη μεταφέρουμε σε μια πιατέλα στην οποία έχουμε στρώσει στην επιφάνειά της απορροφητικό χαρτί.
6Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για τις υπόλοιπες λωρίδες ζύμης .Μόλις είναι έτοιμα όλα τα ξεροτήγανα τα μεταφέρουμε από το απορροφητικό χαρτί όπου τα έχουμε αφήσει να στραγγίξουν, στην πιατέλα που θα τα σερβίρουμε.
7Πασπαλίζουμε με μέλι, σουσάμι, κανέλα και σερβίρουμε.

tempo24.