1999: Αιματηρή ληστεία στο Ταχυδρομείο

Λίγες ώρες πριν παρουσιαστεί στον Στρατό, θέλησε να εξασφαλίσει χρήματα για τη θητεία του. Έτσι ο 23χρονος Γιάννης Μιγκίπης από τη Θεσσαλονίκη έπεισε την 21χρονη φίλη του Κυριακή, σπουδάστρια λογιστικής στα ΤΕΙ της Σίνδου, για το μεγάλο «κόλπο». Στόχος θα ήταν το υποκατάστημα των ΕΛΤΑ στους Αμπελόκηπους -το οποίο δεν διέθετε φύλακα- και όπλο μια κυνηγετική καραμπίνα, της οποίας είχε κόψει την κάνη, για να την κρύψει μέσα στο μπουφάν του. 

Ωστόσο τα πράγματα δεν πήγαν όπως τα σχεδίαζαν οι δύο νέοι. Ο «αστάθμητος παράγοντας», που δεν είχαν προβλέψει όταν σχεδίαζαν κάθε λεπτομέρεια της ληστείας, ήταν ένας ανθυπαστυνόμος εκτός υπηρεσίας. Ο

Το πρωί της 27ης Ιανουαρίου 1999 στο ταχυδρομείο της οδού Αμπελώνων 55, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, η κίνηση είναι αραιή. Μόνο οι υπάλληλοι πίσω από τα γκισέ και ένας νεαρός πελάτης, που περιμένει για την παραλαβή ενός δέματος. Ξαφνικά εισβάλλουν δύο άτομα, ένας άντρας και μια γυναίκα, που φορούν κουκούλες. Η γυναίκα τραβάει μαχαίρι, στέκεται δίπλα στην είσοδο και κοιτάζει έξω για «ανεπιθύμητους επισκέπτες». Ο άνδρας προχωρά με γρήγορες κινήσεις στα γκισέ και βγάζει την καραμπίνα. «Τα λεφτά γρήγορα», λέει. Οι ταμίες τρομοκρατούνται. Ο ληστής τους σημαδεύει με την καραμπίνα και δεν αφήνει πολλά περιθώρια για καθυστερήσεις. Δίνει σε έναν απ’ αυτούς έναν αθλητικό σάκο και εκείνος ρίχνει μέσα περίπου 3.500.000 δραχμές. Ο ληστής τα αρπάζει και βγαίνει τρέχοντας από το ταχυδρομείο μαζί με την συνεργό του. Ο διευθυντής χτυπάει τον συναγερμό και τα πρώτα περιπολικά ειδοποιούνται να σπεύσουν στην οδό Αμπελώνων.

Περαστικοί αντιλαμβάνονται τι έχει συμβεί και αρχίζουν να φωνάζουν «πιάστε τους, ληστεία!». Οι δράστες κατευθύνονται στις σιδηροδρομικές γραμμές, για να διαφύγουν προς την πολύβουη οδό Μοναστηρίου. Στην αερογέφυρα πεζών πετούν τις κουκούλες τους. Κάποιοι πιο θαρραλέοι τους ακολουθούν με τα πόδια. Ανάμεσά τους και ο 42χρονος ανθυπαστυνόμος Κώστας Ταολτσίδης του Α’ Aστυνομικού Tμήματος Θεσσαλονίκης, ο οποίος είναι εκτός υπηρεσίας και βρίσκεται τυχαία στην περιοχή. «Ακίνητος! Αστυνομία!», φωνάζει και ταυτόχρονα βγάζει το υπηρεσιακό του περίστροφο.

Ο ληστής τον βλέπει και στρέφει την καραμπίνα προς το μέρος του σαν να του λέει «κάνε πίσω γιατί θα σου ρίξω». Και τότε ο αστυνομικός τον σημαδεύει και τον πυροβολεί δύο φορές. Οι σφαίρες τον βρίσκουν στον θώρακα. Πέφτει στο έδαφος, ενώ η συνεργός του τρέχει στον τραυματισμένο άνδρα, σκύβει, τον ανασηκώνει και ξεσπάει σε κλάματα. Λίγο αργότερα συλλαμβάνεται από τους αστυνομικούς της Αμέσου Δράσεως που έχουν ήδη φτάσει στην περιοχή, χωρίς να προβάλει καμία αντίσταση. Μέσα στην αναμπουμπούλα κάποιοι προσπαθούν να μαζέψουν τα χαρτονομίσματα που έχουν πέσει δίπλα στο νεκρό ληστή!

Ο ιατροδικαστής Σαμουήλ Ντουγκουτζάου που κλήθηκε να εξετάσει το πτώμα αποφάνθηκε ότι ο θάνατος του 23χρονου Γιάννη Μιγκίπη ήταν ακαριαίος. Τα τραύματά του ήταν δίπλα στην καρδιά. Η αξιωματικοί της Ασφάλειας Θεσσαλονίκης έκαναν γνωστό ότι ο νεαρός είχε συλληφθεί στο πρόσφατο παρελθόν για κατοχή 2,5 κιλών χασίς και είχε αποφυλακιστεί μόλις τρεις μήνες νωρίτερα. Ήταν άεργος και χρήστης ναρκωτικών, όπως είπαν.

Το κίνητρό του «φώτισε» η 21χρονη Κυριακή. Αποφάσισε να διαπράξει τη ληστεία, για να έχει οικονομική άνεση στη στρατιωτική του θητεία του, καθώς δύο ημέρες αργότερα θα παρουσιαζόταν στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων, στην Κόρινθο. «Δεν μπορούσα να τον βλέπω στενοχωρημένο και δέχθηκα να τον βοηθήσω», είπε στους αστυνομικούς. Ο Μιγκίπης παρακολουθούσε για αρκετές ημέρες το υποκατάστημα των ΕΛ.ΤΑ και όταν βεβαιώθηκε ότι δεν διέθετε φρουρό, της εκμυστηρεύτηκε αυτό που είχε βάλει στο μυαλό του. Πήρε κρυφά από τον πατέρα του το κυνηγετικό όπλο, πριόνισε την κάννη και σχεδίασε τη ληστεία.

Σε βάρος του ανθυπαστυνόμου Ταολτσίδη δεν έγινε κατηγορία για τη δολοφονία του νεαρού ληστή. Ωστόσο, οκτώ χρόνια αργότερα θα απασχολούσε και πάλι την υπηρεσία του. Μια Κυριακή πρωί, 3 Ιουνίου 2007, ως διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Ωραιοκάστρου, πυροβόλησε έναν 44χρονο οδοντοτεχνίτη, επειδή είχε σταθμεύσει το αυτοκίνητό του δίπλα στο δικό του, στην πλατεία της περιοχής, κλείνοντάς του το δρόμο. «Δεν μαλώσαμε καν, πήρε σχεδόν αμέσως το όπλο από το αυτοκίνητο και με πυροβόλησε», δήλωσε το θύμα από το κρεβάτι του νοσοκομείου «Παπανικολάου», όπου μεταφέρθηκε. Και συμπλήρωσε: «Οι γιατροί μου είπαν ότι ήμουν τυχερός, επειδή η σφαίρα δεν έπληξε την κεντρική αρτηρία».
Ο εισαγγελέας άσκησε σε βάρος του 50χρονου αξιωματικού ποινική δίωξη για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη σε βαθμό κακουργήματος και παράνομη οπλοχρησία.

Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε επίθεση από τον οδοντοτεχνίτη και έναν φίλο του και, στην προσπάθειά του να αμυνθεί, το όπλο του εκπυρσοκρότησε. Αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 10.000 ευρώ και υποχρεωτική εμφάνιση κάθε μήνα στον εισαγγελέα. Είχε πλέον συνταξιοδοτηθεί, όταν καταδικάστηκε από το Τριμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης σε ποινή φυλάκισης 36 μηνών, με τριετή αναστολή. Το δικαστήριο καταδίκασε και τον οδοντοτεχνίτη σε φυλάκιση 12 μηνών, επίσης με αναστολή, καθώς κρίθηκε ένοχος για εξύβριση, αντίσταση και απλή σωματική βλάβη.

/astinomiko.gr/