500 γρ. φασόλια μέτρια, μουλιασμένα για ένα βράδυ
300 γρ. λουκάνικο χωριάτικο, κομμένο σε ροδέλες
2 στικ σέλερι, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
200 γρ. καρότα, κομμένα στη μέση και σε λεπτές ροδέλες
2 κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
300 γρ. ντομάτα κονκασέ
2 φύλλα δάφνης
½ μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1+½ lt νερό
Αλάτι
Πιπέρι
Ελαιόλαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1Βάζουμε μία βαθιά κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και την αφήνουμε να κάψει. Μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα λίγο ελαιόλαδο, τα σέλερι, τα κρεμμύδια, τα καρότα, το σκόρδο και τα σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσουν, χωρίς να πάρουν χρώμα.
2Μόλις καραμελώσουν τα λαχανικά, ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα τα φασόλια (τα οποία έχουμε σουρώσει πρώτα) μαζί με τον πελτέ και ανακατεύουμε.
3Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη ντομάτα κονκασέ, τα φύλλα δάφνης και το νερό. Αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε.
4Καπακώνουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη φασολάδα να σιγοβράσει για μία με μιάμιση ώρα περίπου. Έπειτα, ξεσκεπάζουμε την κατσαρόλα, διορθώνουμε αν χρειάζεται το αλατοπίπερο και βράζουμε για μισή ώρα ακόμα.
5Όταν είναι έτοιμη η φασολάδα, προσθέτουμε το μαϊντανό, ανακατεύουμε και την αφήνουμε στην άκρη.
6Έπειτα, τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αφήνουμε να κάψει. Αφού κάψει, ρίχνουμε μέσα τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 3-4 λεπτά. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο.
7Μόλις ψηθούν τα λουκάνικα, τα μεταφέρουμε στη φασολάδα και ανακατεύουμε με μία κουτάλα.