Υπάρχει λόγος που κάποιοι ζωγραφίζουν μάτια στους πισινούς των αγελάδων

yparchei-logos-poy-kapoioi-zografizoyn-matia-stoys-pisinoys-ton-ageladon

Έναν νέο τρόπο έχουν βρει οι επιστήμονες για να προστατεύουν τις ζωές των ζώων κτηνοτροφίας από επιθέσεις θηρευτών στην Μποτσουάνα.

Ναι, ζωγραφίζοντας απλώς μάτια στους πισινούς των αγελάδων!

Η ερευνητική δουλειά βρήκε πως με το απλό αυτό τέχνασμα αποτρέπονται αποτελεσματικά οι επιθέσεις από λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και ύαινες στις αγελάδες, σε μια περιοχή εξάλλου που όλα τα ζώα μοιράζονται τα ίδια βοσκοτόπια.

Το κόλπο προστατεύει επίσης και τις ζωές των κτηνοτρόφων, αλλά και των ίδιων των θηρευτών τελικά, καθώς κανένας άνθρωπος δεν θα αφήσει ένα άγριο θηρίο να του φάει το βιος του χωρίς μάχη.

yparchei-logos-poy-kapoioi-zografizoyn-matia-stoys-pisinoys-ton-ageladon

Η ερευνητική εργασία του Πανεπιστημίου της Νέας Νότιας Ουαλίας αναρωτήθηκε πώς θα μπορούσε να ξεγελάσει τις μεγάλες γάτες, οι οποίες βασίζουν συνήθως το κυνήγι τους στο να παραμένουν αθέατες. Αν νιώσουν πως τις έχει καταλάβει η λεία και χάσουν έτσι το πλεονέκτημα του αιφνιδιασμού, ματαιώνουν τις περισσότερες φορές την επίθεση.

Κι έτσι ένα ζευγάρι μάτια στον πισινό της αγελάδας έλυσε κατά πολύ το πρόβλημα. Ακόμα και οι ντόπιοι κτηνοτρόφοι εντυπωσιάστηκαν από το θεαματικό αποτέλεσμα, όπως μας λένε στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature Communications Biology».

Όσες αγελάδες έφεραν στην πειραματική συνθήκη μάτια στα πισινά τους, δεν δέχτηκαν καμία επίθεση στα 4 χρόνια της έρευνας…

newsbeast.gr