Σε τοξικά φύκια οφείλεται ο μαζικός θάνατος των θαλάσσιων ζώων στην Χερσόνησο της Καμτσάτκα

se-toxika-fykia-ofeiletai-o-mazikos-thanatos-ton-thalassion-zoon-stin-chersoniso-tis-kamtsatka

Σημαντικό ρόλο έπαιξαν και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό

Το ρωσικό υπουργείο Φυσικών Πόρων ανακοίνωσε ότι ο μαζικός θάνατος θαλασσίων ζώων που είχε παρατηρηθεί στην Χερσόνησο της Καμτσάτκα στα τέλη Σεπτεμβρίου, περιοχή της ρωσικής Άπω Ανατολής, προκλήθηκε από τοξικά φύκια και όχι από ανθρώπινες δραστηριότητες, μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Επιστήμονες της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών αποφάνθηκαν επίσης ότι κύριος υπαίτιος του μαζικού θανάτου των θαλασσίων ζώων στην περιοχή είναι τα τοξικά φύκια Karenia, καθώς και τα χαμηλά επίπεδα οξυγόνου στο νερό.

Το πόρισμα της έρευνας που πραγματοποίησαν οι Ρώσοι επιστήμονες κοινοποίησε ο αντιπρόεδρος της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών Αντρέι Αντριάνοφ.

«Αναλύσαμε έναν τεράστιο αριθμό δειγμάτων και τώρα είναι σαφείς οι αιτίες εκείνες που συνέβαλαν σ’ αυτήν την ευρείας κλίμακας φυσική διαδικασία… Οι αναλύσεις μας επαληθεύθηκαν με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία γενετικών δεδομένων, τα οποία μας παραχώρησαν ξένοι συνάδελφοι μας. Γενικά κύριος υπαίτιος του χρωματισμού και της έκκρισης τοξινών, που προκάλεσε τον θάνατο των θαλασσίων ζώων είναι τα φύκια Karenia», δήλωσε ο Αντριάνοφ προσθέτοντας ότι τα φύκια αυτά παράγουν πλήθος τοξινών.

Μια ακόμη αιτία του μαζικού θανάτου των θαλασσίων ζώων, είπε ο Αντριάνοφ, είναι το οξυγόνο το οποίο είναι λιγότερο απ’ ότι στο παρελθόν, το οποίο αποδείχθηκε ανεπαρκές για την οξυγόνωση του οργανισμού των θαλασσίων ζώων.

Το φαινόμενο του μαζικού θανάτου θαλασσίων ζώων που ξεβράσθηκαν στις παραλίες της χερσονήσου της Καμτσάκα έγινε γνωστό στα τέλη Σεπτεμβρίου, προκαλώντας έντονες ανησυχίες στην οικολογική οργάνωση Greenpeace η οποία έκανε λόγω για οικολογική καταστροφή, αλλά και στις ρωσικές που έδωσαν εντολή να διενεργηθούν έρευνες για να εντοπισθούν τα αίτιά της, και αν η εν λόγω καταστροφή οφείλεται σε ανθρώπινη παρέμβαση. Οι πρώτες αναλύσεις δειγμάτων θαλάσσιου νερού δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη βλαβερών ουσιών που να υπερβαίνουν τα επιτρεπτά όρια.

Newsbeast.gr 

Ίσως σας ενδιαφέρει...

Ο Ασπροπάρης επέστρεψε και φέτος στην Ήπειρο
Περιβάλλον - Επιστήμη
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν συνθήκες στον Ερμή που μπορεί να υποστηρίξουν μορφές ζωής
Περιβάλλον - Επιστήμη
Έρχεται σπάνια έκλειψη του υπέρλαμπρου άστρου Μπετελγκέζ – Θα είναι ορατή στην Ελλάδα
Περιβάλλον - Επιστήμη
Πόσες είναι οι πιθανότητες για τσουνάμι στην Ελλάδα – Έρευνα για τις περιοχές που απειλούνται
Περιβάλλον - Επιστήμη
Το 2023 ήταν μια χρονιά καταστροφικών δασικών πυρκαγιών με εκατοντάδες νεκρούς
Περιβάλλον - Επιστήμη
Δικογραφία για τη θανάτωση τεσσάρων ζωνοδέλφινων τον Μάιο του 2023 στο βορειοανατολικό Αιγαίο
Περιβάλλον - Επιστήμη
Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει τις πτήσεις με αεροχειμάρρους και ανέμους ρεκόρ
Περιβάλλον - Επιστήμη
Bρέθηκε η μεγαλύτερη και πιο δηλητηριώδης αράχνη στον κόσμο - Τα δόντια της μπορούν να τρυπήσουν μέχ...
Περιβάλλον - Επιστήμη