Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα η Νέα Ζηλανδία

nea-zilandia-katastasi-ektaktis-anagkis-gia-klima-arntern

«Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να το κάνουμε στην προηγούμενη θητεία, αλλά τώρα μπορούμε!»

Η κυβέρνηση της πρωθυπουργού Τζασίντα Άρντερν στη Νέα Ζηλανδία θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, ως μια συμβολική κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει τις πιέσεις για δράση για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση θα προωθήσει την ερχόμενη Τετάρτη 2/12 πρόταση νόμου με την οποία θα κηρύσσεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως αναφέρθηκε σε κυβερνητική ανακοίνωση, μόλις συνέλθει το κοινοβούλιο μετά τις βουλευτικές εκλογές τις οποίες κέρδισε το κόμμα της Άρντερν.

«Πάντα θεωρούσαμε για την κλιματική αλλαγή ότι είναι μια τεράστια απειλή για την περιοχή μας και ότι είναι κάτι για το οποίο πρέπει να αναλάβουμε αμέσως δράση», δήλωσε η πρωθυπουργός, σύμφωνα με το δημόσιο δίκτυο TVNZ.

Επιπλέον, πρόσθεσε «Δυστυχώς δεν μπορέσαμε να σημειώσουμε πρόοδο σε πρόταση νόμου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα στο κοινοβούλιο κατά την προηγούμενη θητεία, αλλά τώρα μπορούμε να το κάνουμε».

Στα ύψη η δημοτικότητα της Πρωθυπουργού

Η Άρντερν ανέβηκε ξανά στην εξουσία τον Οκτώβριο, μετά την μεγαλύτερη εκλογική νίκη του κεντροαριστερού Εργατικού Κόμματός της εδώ και μισό αιώνα, καθώς οι ψηφοφόροι την αντάμειψαν για τον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο χειρίστηκε την πανδημία του νέου κορονοϊού.

Χάρη στη συντριπτική του νίκη, το κόμμα της Άρντερν έχει ουσιαστικά τη δυνατότητα να κυβερνήσει τη χώρα μόνο του, μολονότι έχει ενώσει τις δυνάμεις της με το Κόμμα των Πρασίνων για την νέα θητεία της.

Τα νεοεκλεγέντα μέλη του κοινοβουλίου ορκίστηκαν την Τρίτη 24/11 και ξανάρχισαν τις εργασίες τους χθες Τετάρτη 25/11 στο πρώτο κοινοβούλιο της χώρας που χαρακτηρίζεται από τόσο μεγάλη διαφορετικότητα. Αυτό περιλαμβάνει μέλη διάφορων εθνικών ομάδων, μέλη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ και μεγάλο αριθμό γυναικών.

Κατά την προηγούμενη θητεία της η κυβέρνηση της Άρντερν υιοθέτησε Νόμο για Μηδενικό Άνθρακα, ο οποίος ορίζει το πλαίσιο για μηδενικές εκπομπές ως το 2050, λαμβάνοντας διακομματική υποστήριξη στο κοινοβούλιο.

Αν υιοθετηθεί η πρόταση νόμου για κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το κλίμα, η Νέα Ζηλανδία θα μπει στην ομάδα των χωρών, όπως ο Καναδάς, η Γαλλία και η Βρετανία, που ακολουθούν την ίδια πορεία για να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους στην καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

altsantiri.gr