Χαρμόσυνα νέα για τον ευρωπαϊκό βίσονα

xarmosyna-nea-gia-ton-evrwpaiko-visona

Κινδύνευε με εξαφάνιση αλλά χάρις στις προσπάθειες διάσωσης του οι πληθυσμοί του εξαπλασιάστηκαν και πρέπει τώρα να οργανωθεί ένα νέο πρόγραμμα για την διαβίωση του. Υπάρχουν όμως σημαντικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν 

Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι είδος βίσονα το οποίο απαντάται στην Ευρασία. Είναι ένα από τα δύο σωζόμενα είδη, μαζί με τον αμερικανικό. Ο ευρωπαϊκός βίσονας είναι το βαρύτερο σωζόμενο άγριο ζώο στην Ευρώπη και εξαιτίας του κυνηγιού οι πληθυσμοί του μειώθηκαν δραστικά από τις αρχές του 20ου αιώνα. Το 2003 είχαν καταγραφεί μόλις 1,800 βίσονες που ζούσαν ελεύθεροι κυρίως σε περιοχές της Πολωνίας, της Λευκορωσίας και του Καυκάσου. Για αυτό τον λόγο είχαν μπει στην λίστα των απειλούμενων ειδών που εκδίδει η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN). 

Είχε ξεκινήσει έκτοτε μια οργανωμένη προσπάθεια διάσωσης του ευρωπαϊκού βίσονα «μπολιάζοντας» τις λίγες αγέλες που είχαν απομείνει με βίσονες που ζούσαν σε αιχμαλωσία. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα Telegraph υπάρχουν πλέον 47 αγέλες με τον συνολικό πληθυσμό τους να ξεπερνάει τα 6.200 άτομα. Ένα σημαντικό πρόβλημα που υπάρχει με την προσπάθεια διάσωσης του είναι ότι αυτά τα ζώα χρειάζονται λιβάδια για να τραφούν. 

Όμως τέτοιες ελεύθερες περιοχές δεν υπάρχουν πλέον με αποτέλεσμα οι βίσονες να έρχονται αντιμέτωποι με αγρότες που θέλουν να προστατέψουν τα χωράφια τους. Για αυτό οι προσπάθειες διάσωσης γίνονται σε δασώδεις περιοχές όπου όμως δεν υπάρχει αρκετή τροφή για αυτούς ειδικά τώρα που οι πληθυσμοί τους αυξάνονται. Για αυτό προτείνεται η δημιουργία προστατευμένων περιοχών και μένει τώρα να διαπιστωθεί αν αυτό είναι εφικτό να συμβεί και σε ποιο βαθμό. 

Protagon.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει...