Γιατρός μαϊμού στην Κρήτη υποσχόταν ακόμα και ίαση του καρκίνου με μαντζούνια

pseutogiatros-kriti

Καταπέλτης η δικογραφία της Αστυνομίας Χανίων – Τουλάχιστον 210 ήταν τα θύματα του ψευτογιατρού που σταματούσε τις θεραπείες -ακόμα και σε σοβαρά πάσχοντες ασθενείς- για να τους δώσει γιατροσόφια και μαντζούνια


«Θεραπεύουμε τον καρκίνο και τη λευχαιμία. Διακόψτε τη θεραπεία σας!». Αγνωστες λεπτομέρειες από τη νέα υπόθεση ψευτογιατρού στην Κρήτη, ο οποίος κατηγορείται πως υπόσχονταν ακόμη και ίαση του καρκίνου, αναδεικνύει το «ΘΕΜΑ» δημοσιεύοντας τη δικογραφία που σχημάτισαν οι αστυνομικοί του Α.Τ. Κισσάμου της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων. Από την έως τώρα έρευνα έχουν προκύψει τουλάχιστον 210 θύματα του γιατρού-μαϊμού και της συνεργάτιδάς του το τελευταίο διάστημα στην Κρήτη, με έξι από αυτούς να καταθέτουν μηνύσεις και να κινείται η αυτόφωρη διαδικασία.

Η δράση τους, σύμφωνα με την Αστυνομία, ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2017. Ο Ελληνας «γιατρός με πτυχίο από την Αμερική» που έλεγε ότι ήταν και «καθηγητής πανεπιστημίου» και η συνεργάτιδά του που παρουσιαζόταν ως «νοσηλεύτρια», η οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενά της, ήταν «από την Ελβετία» (σ.σ.: ανέφερε ότι είχε εκτελέσει καθήκοντα διευθύντριας σε μονάδα της Ζυρίχης), μετά την εμφάνισή τους στον ανακριτή αφέθηκαν ελεύθεροι αφού ορίστηκε τακτική δικάσιμος για την υπόθεση. Οι μαρτυρίες των θυμάτων τους είναι συγκλονιστικές, με τον βασικό κατηγορούμενο να υποστηρίζει ότι δεν εμφανιζόταν σαν γιατρός αλλά ότι απλά… παρείχε θεραπείες του πιστοποιημένου συστήματος του… βιοσυντονισμού. Ολα διαδραματίζονταν μέσα σε ένα διαμέρισμα στην παραλία Τελωνείου Κισσάμου, στου οποίου την είσοδο υπήρχαν ακόμη και κάμερες παρακολούθησης προκειμένου να γίνεται ο απαραίτητος έλεγχος όσων έφταναν στο «ιατρείο»! «Είμαστε άνεργοι. Ηρθαμε εδώ για διακοπές και αποκλειστήκαμε λόγω κορωνοϊού», υποστήριξαν στους αστυνομικούς που τους συνέλαβαν.

Πώς παρουσιάζονταν

Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, ο πρώτος κατηγορούμενος παρουσιαζόταν ως κάτοχος πτυχίου Ιατρικής από αμερικανικό πανεπιστήμιο, με τίτλο «Doctor of Science», όπως επίσης του Chaffey College της Καλιφόρνια, καθώς και καθηγητής σε πανεπιστήμιο Ιατρικής των ΗΠΑ. Οσον αφορά στη δεύτερη κατηγορούμενη, συστηνόταν «πτυχιούχος Νοσηλευτικής στην Ελβετία με ειδίκευση στην εντατική μονάδα με πολύχρονη εμπειρία, έχοντας διατελέσει διευθύντρια μονάδας σε μεγάλο ιδιωτικό νοσοκομείο στη Ζυρίχη».
Οπως προέκυψε από την έρευνα, «αμφότεροι ισχυρίζονταν ότι διαθέτουν ιατρικές ικανότητες ίασης οποιασδήποτε ασθένειας, περιλαμβανομένων του καρκίνου και της λευχαιμίας, προέβησαν σε διαγνώσεις ασθενειών και λοιπών προβλημάτων υγείας, προέτρεπαν σε διακοπή φαρμακευτικών αγωγών, χορηγούσαν αμφιβόλου συστάσεως σκευάσματα και χρησιμοποίησαν πλήθος ηλεκτρονικών παραϊατρικών μηχανημάτων και συσκευών επί των ασθενών που τους επισκέπτονταν».

Η δικογραφία της υπόθεσης
Ολα ξεκίνησαν τους τελευταίους μήνες όταν έφτασαν πληροφορίες στην ΕΛ.ΑΣ. σχετικά με ένα ζευγάρι που παρίστανε ότι έχει γνώσεις Ιατρικής, δίνοντας πολλές υποσχέσεις στους ασθενείς που το εμπιστεύονταν. «Στην Υπηρεσία μας το τελευταίο χρονικό διάστημα περιήλθαν πληροφορίες σχετικά με άγνωστο ζευγάρι που είχε εμφανιστεί στην περιοχή της Κισσάμου και συστηνόμενοι ως γιατροί με πολύχρονη εμπειρία σε έγκριτα και κορυφαία νοσοκομεία του εξωτερικού, δέχονταν ασθενείς για εξέταση, επί πληρωμή, κατόπιν ραντεβού σε διαμέρισμα που είχαν νοικιάσει για τον σκοπό αυτό, υποσχόμενοι πλήρη ίαση από κάθε ασθένεια (καρκίνο κ.λπ.), προτρέποντάς τους να διακόψουν κάθε φαρμακευτική θεραπεία και να ακολουθούν αποκλειστικά τις δικές τους εναλλακτικές μεθόδους θεραπείας, χορηγώντας τους άγνωστες ουσίες αμφιβόλου σύστασης και προέλευσης, κάνοντας χρήση παραϊατρικού εξοπλισμού και ηλεκτρονικών συσκευών, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος και θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών», επισημαίνεται στη δικογραφία της υπόθεσης που δημοσιεύει σήμερα το «ΘΕΜΑ».

Οι αστυνομικοί, στο πλαίσιο της διερεύνησης των καταγγελιών, μετά από εμπεριστατωμένη έρευνα εντόπισαν το διαμέρισμα του 1ου ορόφου επί της παραλίας Τελωνείου Κισσάμου, ενώ ταυτοποίησαν τον έναν από τους δύο κατηγορούμενους. «Το διαμέρισμα παρουσίαζε αυξημένη επισκεψιμότητα πολιτών κατά τις πρωινές και μεσημβρινές ώρες. Οπως διαπιστώθηκε, στον χώρο υπήρχαν εγκατεστημένες κάμερες όπου ελέγχονταν τα άτομα που προσέρχονταν. Η κύρια είσοδος ήταν μόνιμα κλειδωμένη και την άνοιγαν οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι ύστερα από τηλεφώνημα που τους έκανε κάθε πελάτης που κατέφθανε», τονίζεται στο ίδιο έγγραφο. Από την έρευνα των αστυνομικών προέκυψε πως «δεν υφίσταται ιατρός με αυτά τα στοιχεία στα μητρώα του Συλλόγου ούτε υπήρξε ποτέ στο παρελθόν».
pseutogiatros-kriti
Η παρακολούθηση και οι συλλήψεις

Στις 11 Δεκεμβρίου το επίμαχο διαμέρισμα τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση από τους αστυνομικούς. Γύρω στις 10 το πρωί εμφανίστηκαν δύο γυναίκες, οι οποίες μπήκαν στο «ιατρείο». Μετά από περίπου δύο ώρες βγήκαν και οι δύο και αφού απομακρύνθηκαν από το σημείο τις προσέγγισαν αστυνομικοί της Ασφάλειας. Οταν τις ρώτησαν τι έκαναν μέσα στο διαμέρισμα, ανέφεραν πως είχαν μόλις ολοκληρώσει ιατρική εξέταση από τους κατηγορούμενους μέσα στο διαμέρισμα όπου είχαν μεταβεί μετά από σειρά προκαθορισμένων ραντεβού, καταβάλλοντας για κάθε ραντεβού το ποσό της τάξεως των 50 ευρώ. «Οι κατηγορούμενοι, στα πλαίσια της εξέτασης, τους χορήγησαν άγνωστο υγρό σκεύασμα σε σταγόνες που διέλυαν μέσα στο νερό. Επίσης τους είχαν διαγνώσει σωρεία προβλημάτων υγείας στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη, το ήπαρ κ.τ.λ., δηλώνοντας ότι έχρηζαν ειδικής θεραπείας από αυτούς», υπογραμμίζεται στη δικογραφία.

Οι αστυνομικοί αποφάσισαν να κάνουν έφοδο στο διαμέρισμα, όπου βρήκαν τους δύο κατηγορούμενους τη στιγμή που αποθήκευαν τα χρήματα πουμόλις είχαν παραλάβει από τις δύο γυναίκες. Οταν τους ρώτησαν «τι δουλειά κάνετε;», οι δύο κατηγορούμενοι απάντησαν πως «είμαστε άνεργοι και είμαστε στην Κίσσαμο για διακοπές από τις 22 Οκτωβρίου. Αποκλειστήκαμε στην Κρήτη λόγω κορωνοϊού!». Οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψή τους και κατέσχεσαν μεταξύ άλλων 25 πλαστικά φιαλίδια με άγνωστη υγρή μορφή, οκτώ βιβλία ιατρικού και παραϊατρικού περιεχομένου, 480 ευρώ, αρχείο επισκέψεων 210 ασθενών, τηλεφωνικές συσκευές και συσκευές υπερήχου, χειρουργικά νυστέρια και λάμες κοπής, πιεσόμετρο, ακόμη και μία ηλεκτρονική συσκευή μασάζ.

Οι δηλώσεις του δικηγόρου

Ο συνήγορος υπεράσπισης του κατηγορούμενου, Βασίλης Νουλέζας, υποστήριξε ότι ο 62χρονος ποτέ δεν εμφανίστηκε με την ιδιότητα του γιατρού παθολόγου. Είχε απλά το πιστοποιημένο μηχάνημα βιοσυντονισμού. «Οι εντολείς μου είναι καταρχάς αθώοι», είπε και συμπλήρωσε: «Ο 62χρονος ουδέποτε δήλωσε ότι έχει ιδιότητα γιατρού η ειδικευμένου παθολόγου σε κανέναν. Δεν λειτούργησε, δεν ίδρυσε ιατρείο όπως γράφτηκε ή κατηγορείται. Εχει σπουδές στην Αγγλία και τις ΗΠΑ, έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για ολιστική κβαντική θεραπεία. Υιοθετεί μεθόδους θεραπείας ή ίασης έξω από την κλασική ιατρική και τα χημικά φάρμακα που χορηγούνται σε ασθενείς», τόνισε ο κ. Νουλέζας και συνέχισε: «Η 59χρονη σύζυγός του είναι νοσοκόμα ΜΕΘ, εργάστηκε επί 20ετία στην Ελβετία με σπουδές 5 ετών. Δεν έχει καμία απολύτως ανάμιξη στην τέλεση των αδικημάτων που τους αποδίδονται. Εσπευσαν αυθόρμητα άνθρωποι από ολόκληρη την Κρήτη να επισκεφθούν τον εντολέα μου που χαίρει μεγάλης εκτίμησης, είναι καταρτισμένος και εγκλωβίστηκε με το lockdown στην Κίσσαμο. Θα αποδειχτεί πλήρως η αθωότητά τους. Ισως πολλές φορές η κοινωνία, απελπισμένη από τους επαγγελματίες γιατρούς, αναζητά τέτοιες εναλλακτικές μορφές θεραπείας. Δεν υπήρξε αξιόποινη ποινικά κολάσιμη συμπεριφορά. Δεν χορήγησε σκευάσματα σε ασθενείς. Ο χαρακτηρισμός, λοιπόν, “ψευτογιατρός” είναι ατυχής. Δεν χορηγούσε συνταγές ή συνέστησε σε κάποιον που έπασχε παραδείγματος χάρη από καρκίνο να διακόψει τη θεραπεία ή τη φαρμακευτική αγωγή του. Δεν παριστάνει τον γιατρό. Πρόκειται μάλλον για παρερμηνεία και παρεξήγηση. Στην εποχή του Covid-19, που η εμπιστοσύνη του πολίτη στον γιατρό έχει κλονιστεί, με χιλιάδες θανάτους, είναι υπερβολή να κρίνουμε ως απάτη ή αντιποίηση ιατρικού λειτουργήματος μια διαφορετική προσέγγιση του σώματος ή της υγείας».

Η εξέταση της υπόθεσης αναβλήθηκε για τις 28 Δεκεμβρίου, με τον συνήγορό τους να ζητάει να μεταφραστούν οι τίτλοι σπουδών τους και να σταλούν τα αποτελέσματα της ανάλυσης σκευασμάτων από το χημείο του κράτους σχετικά με τις ουσίες που χορηγούσαν.

protothema.gr