Οικογένεια Κρητικών ζει χωρίς ρεύμα: Τρώνε χόρτα και σαλιγκάρια για να ζήσουν

oikogeneia-kritikon-xoris-reuma-irakleio

Στη δύσκολη αυτή εποχή που διανύουμε, οι αρνητικές συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί στην κοινωνία λόγω της οικονομικής κρίσης επιτείνονται με εμφατικό τρόπο εξαιτίας της τρέχουσας πανδημίας. 

Σε αυτήν την εφιαλτική συγκυρία, μια οικογένεια συντοπιτών μας αντιμετωπίζει πολύ σοβαρά οικονομικά – και όχι μόνο – προβλήματα και ζητά χείρα βοηθείας από όποιον συνάνθρωπό μας έχει τη δυνατότητα να προσφέρει κάτι από το υστέρημά του.

Ο λόγος για μια τριμελή κρητική οικογένεια που διαμένει μόνιμα σε οικισμό στον δήμο Αρχανών-Αστερουσίων. Το νοικοκυριό δεν έχει ρεύμα από τον περασμένο Ιούνιο, ενώ και οι δύο γονείς είναι άνεργοι και αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Ο “Γολγοθάς” που βιώνει η οικογένεια του κ. Γιάννη Παντατοσάκη έγινε γνωστός μέσω της ψυχολόγου/ψυχοθεραπεύτριας Τερέζας Βαλαβάνη, η οποία πριν από μερικούς μήνες ανέλαβε να βοηθήσει την οικογένεια.

Πριν από μερικούς μήνες, το νοικοκυριό του Γιάννη και της Μαρίας έμεινε χωρίς ηλεκτροδότηση λόγω οφειλών προς τον ΔΕΔΔΗΕ. Όπως μας ενημερώνει η κ. Βαλαβάνη και οι δύο ενήλικες της οικογένειας είναι άνεργοι, ενώ η φορολογική τους δήλωση είναι μηδενική: Ως εκ τούτου, το ζευγάρι και ο 10χρονος γιος τους λαμβάνουν από τον Μάρτιο του 2019 κοινωνικό επίδομα ύψους 280 ευρώ: Πρόκειται για 140 ευρώ σε χρήματα και άλλα 140 ευρώ σε αναλώσιμα από σούπερ-μάρκετ. Με αυτό το πενιχρό βοήθημα τα βγάζουν πέρα ιδιαίτερα δύσκολα…

Η καλοσύνη οδήγησε σε… εκμετάλλευση

Όπως μας εξηγεί η κ. Βαλαβάνη, το χρέος προς τον ΔΕΔΔΗΕ, ύψους 7.084,22 ευρώ, δημιουργήθηκε μετά από ρευματοκλοπή οικογένειας που έμενε στην αγροτική οικία της μητέρας του Γιάννη Παντατοσάκη, χωρίς να πληρώνει ενοίκιο.

Η κ. Παντατοσάκη, η οποία δε βρίσκεται πλέον στη ζωή, είχε παραχωρήσει το σπίτι στην οικογένεια, με τη συμφωνία ότι δε θα είχαν ρεύμα. Ωστόσο, η κ. Ευαγγελία, λόγω προχωρημένης ηλικίας και σοβαρών προβλημάτων υγείας, δεν μπορούσε να επιληφθεί της κατάστασης που επικρατούσε στο σπίτι που είχε παραχωρήσει στην εν λόγω οικογένεια.

«Η καλοσύνη της να τους παρέχει δωρεάν στέγη έγινε δυστυχώς αντικείμενο εκμετάλλευσης, γιατί η οικογένεια (…) ανέβασε τον διακόπτη του ηλεκτρικού και επί δύο χρόνια έκλεβε ρεύμα δίχως αντίτιμο. Η κ. Ευαγγελία έμενε τότε στους Κουνάβους και ο γιος της, Γιάννης, στο Ηράκλειο. Ήταν υπερήλικη και υπέφερε από σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και πολλαπλούν μυέλωμα των οστών και λόγω όλων αυτών πηγαινοερχόταν στο Ηράκλειο στα νοσοκομεία», μας εξηγεί η Τερέζα Βαλαβάνη, συμπληρώνοντας ότι η ηλικιωμένη γυναίκα έφυγε τελικά από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών τον προπερασμένο Μάρτιο.

Δυστυχώς, τα προβλήματα υγείας χτύπησαν την πόρτα και του Γιάννη Παντατοσάκη: Ο τελευταίος αντιμετώπισε την ίδια εκείνη περίοδο πολύ σοβαρό θέμα υγείας και υποβλήθηκε σε δύσκολη επέμβαση. Μέχρι σήμερα βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, ενώ παραμένει άνεργος.

«Το 2018, για να εξοικονομήσει το ενοίκιο στο Ηράκλειο, αποφάσισε να μετακομίσει με την οικογένειά του στο παλιό σπίτι της μητέρας του (…) και έκανε αίτηση στον ΔΕΔΔΗΕ ώστε να μεταφερθεί το ηλεκτρικό στο όνομά του. Έτσι στις 28/8/2018 διαπιστώθηκε η παλαιότερη ρευματοκλοπή. Επειδή ήταν ακόμα τότε υγιής και μπορούσε να εργαστεί, έκανε το λάθος να αναλάβει το ξένο χρέος και να υπογράψει διακανονισμό με τον ΔΕΔΔΗΕ 12 δόσεων, ύψους 590,35 ευρώ/μηνιαία. Τον Φεβρουάριο του 2019, λίγο πριν το χειρουργείο του και τον θάνατο της μητέρας του, η οικογένεια μετακόμισε στο σπίτι με το ρεύμα συνδεδεμένο βάσει του διακανονισμού στο όνομα του κ. Γιάννη Παντατοσάκη. Μένοντας άνεργος λίγο μετά λόγω των θεμάτων υγείας και του χειρουργείου του (…) αδυνατούσε πλέον να πληρώνει τις δόσεις του διακανονισμού, με αποτέλεσμα τον Ιούνιο του 2020 να διακοπεί εντελώς η παροχή του ρεύματος», μας λέει η κ. Βαλαβάνη.

Απέρριψαν το αίτημα

Η ίδια η ψυχολόγος/ψυχοθεραπεύτρια, πάντως, επικοινώνησε με τον τομεάρχη χρηστών δικτύου του ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος της πρότεινε να υποβληθεί στην υπηρεσία γραπτό αίτημα ζητώντας να κριθεί «το θέμα της ηλεκτροδότησης της οικογένειας του κ. Παντατοσάκη με ανθρωπιστικά κριτήρια και να επιτραπεί να γίνει μια νέα ρύθμιση με μικρές δόσεις, ώστε να μπορεί να τις αποπληρώνουν και να επανασυνδεθεί το ρεύμα ενόψει του χειμώνα. Δυστυχώς το αίτημα που υπέβαλα στις 15/9/2020 για γραφειοκρατικούς λόγους απορρίφθηκε».

Η κ. Βαλαβάνη απευθύνει έκκληση για να βοηθήσουμε την οικογένεια του κ. Γιάννη. Όπως μας εξηγεί, το 10χρονο παιδί της οικογένειας παρουσίασε τον περασμένο Νοέμβριο «υπερμετρωπία και έβαλε γυαλιά, καθώς και υψηλή χοληστερίνη και αρχή ζαχαροδιαβήτη λόγω ανθυγιεινής διατροφής (η οικογένεια καταναλώνει πολλά ζυμαρικά και κονσέρβες)».

Εξάλλου, σύμφωνα με την κ. Βαλαβάνη, και η μητέρα του παιδιού αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, καθώς πάσχει από σιδηροπενία, ιλίγγους και σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Ωστόσο, ο πατέρας της οικογένειας είχε την ατυχία να αντιμετωπίσει και δεύτερο σοβαρό πρόβλημα υγείας. Όπως μας εξηγεί η Τερέζα Βαλαβάνη, «πρόσφατα, λόγω αποκόλλησης στο αριστερό του μάτι, χρειάστηκε επειγόντως να εγχειριστεί. Από τότε βλέπει θαμπά, επειδή παρουσιάστηκε μετεγχειρητικός καταρράκτης και θα χρειαστεί να ξαναχειρουργηθεί. Βρίσκεται υπό ιατρική παρακολούθηση, απαγορεύεται να σηκώνει βάρη και αδυνατεί να δουλέψει, για να μπορέσει να βγάλει ένα μεροκάματο συμπληρωματικά σαν ελαιοχρωματιστής».

Τρώνε χόρτα και σαλιγκάρια για να ζήσουν

«Ο κ. Παντατοσάκης και η σύζυγός του Μαρία δε διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, ούτε καν ένα λιόφυτο για το λάδι της χρονιάς. Το μόνο τους περιουσιακό στοιχείο είναι ένα παλιό αυτοκίνητο. Συμπληρώνουν τη διατροφή τους όπως οι παλιοί τροφοσυλλέκτες, συλλέγοντας από την εξοχή άγρια βρώσιμα χόρτα και σαλιγκάρια. Επειδή η οικογένεια δε διαθέτει επαρκή ξυλεία, όλη την ημέρα τον χειμώνα το σπίτι τους είναι παγωμένο. Ανάβουν την ξυλόσομπα αποκλειστικά για λίγες ώρες το βράδυ και μόνο τότε μπορούν να ζεσταθούν και να μαγειρέψουν. Το καλοκαίρι μαγείρευαν με υγραέριο. Χρησιμοποιούν για φωτισμό λάμπες πετρελαίου και γκαζάκια, καθώς και μια μπαταρία αυτοκινήτου και μια μικρή δανεική γεννήτρια με πετρέλαιο, που τροφοδοτεί ένα μικρό ψυγείο 12 volt και μερικές βολταϊκές λάμπες», εξηγεί η Τερέζα Βαλαβάνη, η οποία προσθέτει ότι «διανύουμε μια δύσκολη και σκοτεινή εποχή. Κάνω έκκληση στον ανθρωπισμό και στα αισθήματα αλληλεγγύης όλων μας. Αν ο καθένας, που θέλει και μπορεί να βοηθήσει, συνεισφέρει ένα μικρό πόσο, θα μπορούσαν να μαζευτούν κάποια χρήματα, ώστε να μειωθεί το πόσο της οφειλής και να μπορέσει να γίνει ένας νέος διακανονισμός. Ο Γιάννης Παντατοσάκης έχει δικαστεί ερήμην του 18 μήνες φυλάκιση για το ποσό αυτό και έχει κάνει έφεση».

«Ο καθένας μας μπορεί να εξαπατηθεί, να βρεθεί χρεώστης, άνεργος και σοβαρά άρρωστος, να απολέσει αγαπημένα πρόσωπα, να βρεθεί με κομμένο το ηλεκτρικό (…) σ’ αυτές τις σκοτεινές εποχές που διανύουμε. Ας στείλουμε λίγο από το φως της καρδιάς μας, λίγο από το φως των Χριστουγέννων, να φωτίσει έμπρακτα την οικογένεια του Γιάννη Παντατοσάκη», μας λέει η κ. Βαλαβάνη.

Οποιοσδήποτε μπορεί να συνεισφέρει είτε σε τρόφιμα, ξυλεία, αναλώσιμα κ.ά., είτε οικονομικά, προκειμένου η οικογένεια να μπορέσει να εξοφλήσει το χρέος της, μπορεί να καλεί τον κ. Παντατοσάκη στο τηλέφωνο 6942/593.435.

daynight.gr