Ένα χωριό- φάντασμα στο νομό Ιωαννίνων

ena-chorio-fantasma-sto-nomo-ioanninon

Ένα από τα πιο ανεξερεύνητα αλλά με αρκετό ενδιαφέρον μέρη του νομού Ιωαννίνων αποτελούν τα Μαστοροχώρια, τα περίφημα χωριά των διάσημων μαστόρων της Ηπείρου.


Κάποια κατοικούνται μέχρι σήμερα και αποτελούν εξαιρετικό δείγμα αρχιτεκτονικής αλλά και της μαεστρίας και της τεχνικής των μαστόρων της περιοχής, ενώ άλλα έχουν εγκαταλειφθεί και αφεθεί στο έλεος του χρόνου.

Όπως το χωριό Ζέρμα, χτισμένο σε μια απότομη πλαγιά, που κάνει τους πάντες να απορούν πώς οι κάτοικοί του κατάφερναν να φέρνουν εις πέρας τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Οι κάτοικοί του το εγκατέλειψαν στα τέλη της δεκαετίας του ’70 μετά από σημαντικές και επικίνδυνες κατολισθήσεις που σημειώθηκαν στην περιοχή. Μεταφέρθηκαν στην απέναντι πλαγιά, μια τοποθεσία πιο φιλόξενη για την ανθρώπινη δραστηριότητα και με πιο σωστή ρυμοτομία, όπου δημιούργησαν τη Νέα Ζέρμα, με το όνομα Πλαγιά.

Μάλιστα, τα σημάδια από τις κατολισθήσεις στο Ζέρμα παραμένουν ορατά μέχρι και σήμερα, με τεράστιους βράχους να έχουν αποκολληθεί από τις κορυφές του βουνού και να έχουν σφηνωθεί στις ρεματιές γύρω από το χωριό.

Ένα υπέροχο σκηνικό το οποίο ταξιδεύει στο χρόνο αντικρίζει ο επισκέπτης της περιοχής, με τα ερειπωμένα κτίρια του χωριού, κάποια πιο καλοδιατηρημένα και άλλα όχι, να αποτελούν σιωπηλούς μάρτυρες της μεγάλης ακμής που βίωσε κάποτε η ευρύτερη περιοχή.

thebest.gr