Η ελληνική λίμνη με το «φρέσκο νερό»

i-elliniki-limni-me-to-fresko-nero

Ο κρητικός «παράδεισος» που βρίσκεται μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων

Η λίμνη διαθέτει πολλές μικρές και μεγάλες λίμνες, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και σε περιοχές που έχουν χαρακτηριστεί Natura. Κάποιες από αυτές αποτελούν το σήμα κατατεθέν ολόκληρων πόλεων, όπως είναι η λίμνη Ιωαννίνων και η λίμνη Καστοριάς.

Κάποιες άλλες βρίσκονται σε πολύ μεγάλο υψόμετρο και άλλες εντυπωσιάζουν με την ιστορία και τη μορφολογία τους. Και υπάρχει και μια λίμνη που ξεχωρίζει για το «φρέσκο νερό» νερό της. Μια πανέμορφη λίμνη που βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά. Ο λόγος για την ελληνική πανέμορφη λίμνη Κουρνά. Τη μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη. Την αποκαλούν ακόμη και λίμνη με το «φρέσκο νερό». Πρόκειται για ένα σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που σε καθηλώνει όλες τις εποχές του χρόνου. Αν πας μια φορά καλοκαίρι για παράδειγμα, θα δώσεις υπόσχεση ότι θα γυρίσεις σύντομα και το χειμώνα. Πώς δημιουργήθηκε όμως και ποια η ιστορία της;

Η ελληνική λίμνη με το «φρέσκο νερό»!

Η λίμνη Κουρνά, όπως αναφέρει το exploringgreece.tv βρίσκεται σε μια τοποθεσία πυκνής βλάστησης γεμάτη με ελαιόδεντρα. Η μοναδική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη, λοιπόν, υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και πιο συγκεκριμένα από την αρχαιότητα. Το όνομά της ήταν Κορησία ενώ αργότερα το άλλαξαν σε Κορυνά, από την αραβική λέξη για τη λίμνη. Είναι μια μέτριου προς μικρού μεγέθους λίμνη έκτασης 16 στρεμμάτων ενώ το μέσο βάθος της είναι περίπου στα 25 μέτρα. Βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα και το σκηνικό εκεί σε γαληνεύει. Η λευκή άμμος πάντως που υπάρχει στις όχθες της σε κάνει να νιώθεις το καλοκαίρι ότι είσαι σε παραλία. Το χειμώνα το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο άγριο αλλά και πάλι σαγηνευτικό.

Το σημείο που έχει δημιουργηθεί αποτελεί βασικό παράγοντα για την ομορφιά της. Βρίσκεται σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους. Το τοπίο είναι άκρως χαλαρωτικό και αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια απογευματινή βόλτα όλες τις εποχές του χρόνου. Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει μια βόλτα στην λίμνη με το φρέσκο νερό έστω και μια φορά. Στη λίμνη Κουρνά υπάρχουν δυο πηγές στη Νοτιο-Ανατολική όχθη, από τις οποίες η μια είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού, το Μάτι ή Αμάτι, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα.

Στη λίμνη, που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, νερόφιδα, χέλια και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, το οποίο έχει βούλες στο καβούκι της,
Πώς θα πας στη λίμνη Κουρνά

Η πανέμορφη λίμνη με το γλυκό νερό βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων στη δυτική Κρήτη. Μπορείς να δεις πού ακριβώς βρίσκεται και να κάνεις μια εικονική βόλτα πατώντας ΕΔΩ. Όταν βγεις από το χωριό Γεωργιούπολη, θα ακολουθήσεις τον αγροτικό δρόμο, χωρίς να επιλέξεις την εθνική. Αν δείτε πινακίδες που σας αλλάζουν πορεία μην τις ακολουθήσετε. Μισό χιλιόμετρο περίπου πριν φτάσετε στη λίμνη κάποιες πινακίδες δεξιά. Απλά σας δείχνουν τον τρόπο να προσεγγίσετε τη λίμνη από διαφορετική πλευρά. Εσείς συνεχίστε!
newsbeast.gr