Μονολίθι, η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης

monolithi-i-megalyteri-paralia-tis-evropis

Το μήκος της φτάνει τα 25 χλμ – Δείτε τις φωτογραφίες

Αν ποτέ έχετε αναρωτηθεί πού βρίσκεται η μεγαλύτερη παραλία της Ελλάδας, η απάντηση είναι στο νομό Πρέβεζας. Ωστόσο, το Μονολίθι, δεν κατέχει τα πρωτεία μόνο στη χώρα μας, καθώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ακτή σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μονολίθι, η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης

Το Μονολίθι συναντάται στο δυτικό τμήμα του νομού Πρεβέζης, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την αρχαία πόλη της Νικόπολης και 10 χλμ. από την πόλη της Πρέβεζας, και πρόκειται για τη μεγαλύτερη σε μήκος ακρογιαλιά όχι μόνο της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης, με το συνολικό μήκος της να αγγίζει τα 25 χλμ.

Η έκτασή της απλώνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας, όπου ξεινά και το περίφημο δάσος Μονολιθίου, μήκους 8 χλμ., το οποίο ανήκει στην Αρχαιολογική Άλφα ζώνη της περιοχής, λόγω της Αρχαίας Νικόπολης. Η απεραντοσύνη που συναντά κανείς εδώ σίγουρα εντυπωσιάζει, κάνοντας τους πάντες να βρουν την ήρεμη γωνιά τους κατά μήκος της ακτής.

Σύμφωνα με την ιστορία, η ονομασία της τοποθεσίας κατά την αρχαιότητα ήταν «Κόμαρος», που σημαίνει κουμαριά και οφειλόταν στις πολλές κουμαριές που υπάρχουν ακόμη και μέχρι σήμερα στην ευρύτερη περιοχή της παραλίας. Το σύγχρονο όνομά της, ωστόσο, η ακτή το οφείλει σε μια σειρά από παραλιακούς βράχους (μονούς λίθους) που εντοπίζονταν σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, μεγέθους περίπου 10×10. Μέχρι και το 1943 βρίσκονταν στην περιοχή, χρονολογία κατά την οποία τόσο οι Γερμανοί όσο και οι Ιταλοί στρατιώτες βομβάρδισαν το βράχο, με αποτέλεσμα την εξαφάνισή του. Σήμερα, στο σημείο έχει δημιουργηθεί ένα είδος υφάλου στο επίπεδο του νερού.

Οργανωμένη σε σημεία, αλλά και με μεγάλα μέρη της εντελώς ανέγγιχτα για εκείνους που θέλουν να απολαύσουν την παραλία στο μεγαλείο της μακριά από τη βουή του κόσμου -ευκάλυπτοι χαρίζουν την ανακουφιστική σκιά τους-, η ακτή διαθέτει μια χρυσαφένια απέραντη αμμουδιά, ενώ τα χαρακτηριστικά διαυγή νερά του Ιονίου δεν αφήνουν κανέναν ασυγκίνητο.

monolithi-i-megalyteri-paralia-tis-evropis

monolithi-i-megalyteri-paralia-tis-evropis

monolithi-i-megalyteri-paralia-tis-evropis

monolithi-i-megalyteri-paralia-tis-evropis

newsbeast.gr