Κατοικίδια: Τι γίνεται όταν κάνουν Χριστούγεννα στο σπίτι;

Τα κατοικίδιά μας είναι ευτυχισμένα όταν βλέπουν εμάς χαρούμενους. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες γιορτινές “αταξίες” που κάνουν ο σκύλος και η γάτα μας, τις οποίες θα πρέπει να γνωρίζουμε και να αποφύγουμε με την κατάλληλη προετοιμασία.

Όπου “προετοιμασία”, σημειώστε τη λέξη πρόβλεψη, γιατί αυτό πρέπει να κάνετε. Να προβλέψετε τον χαρακτήρα του κατοικιδίου σας, προσπαθώντας να προβλέψετε τις κινήσεις του.

Σκύλος μόνος στο σπίτι τα Χριστούγεννα

Σύμφωνα με τους κτηνιάτρους, τα Χριστούγεννα είναι η περίοδος που δέχονται τις πιο πολλές κλήσεις από ανήσυχους σκυλογονείς. Το πρόβλημα λοιπόν με τους σκύλους αυτή την περίοδο είναι το φαγητό, αφού η δυνατή του όσφρηση εντοπίζει όλα εκείνα που δεν πρέπει να φάει οποιαδήποτε στιγμή.

Νούμερο ένα σε τοξικότητα είναι η σοκολάτα και η αλήθεια είναι πως τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά βάζουμε πολλή ζάχαρη και σοκολάτα στην κουζίνα μας. Έτσι λοιπόν δεν αφήνουμε γλυκά ή πιατάκια με υπολείμματα σοκολάτας (ή ζάχαρης γενικότερα) σ’ εύκολα προσβάσιμο σημείο για τον σκύλο μας.

Συνεχίζουμε με τα αποξηραμένα φρούτα και τους ξηρούς καρπούς… Ναι αυτές τις νόστιμες πινελιές που αξιοποιούμε στις γιορτινές συνταγές μας και για τον τετράποδο φίλο μας λειτουργούν ως δηλητήριο. Keep inmind, λοιπόν και μην τον κεράσετε!

Τρίτα στην top λίστα είναι τα φυτά. Τα φυτά εσωτερικού χώρου είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εξαιρετικά τοξικά για τον σκύλο μας και γενικά τα κατοικίδια. Ειδικά τα φύλλα του αλεξανδρινού, που απολαμβάνουμε να βλέπουμε στο σπίτι, πρέπει να κρατηθούν ΜΑΚΡΙΑ από το κατοικίδιό μας. Bonus tip, μην τον/ την αφήνετε μόνο/ η με τα φυτά σε προσβάσιμο σημείο.

Και οι γιορτινές, σκυλίσιες «αταξίες» κλείνουν με τα treats του Άη Βασίλη και τα κόκαλα. Σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, δεν του δίνουμε κανένα κόκαλο από το φαγητό μας και μάλιστα προσέχουμε που τα πετάμε (σε καλά κλεισμένη σακούλα ή σε κάδο απορριμμάτων). Σε ό,τι αφορά τις λιχουδιές που προσφέρουν τα παιδιά στον αγαπημένο τους Santa, φροντίζουμε να τις έχουμε κάπου ψηλά για να μην προλάβει ο σκύλος τον Άη Βασίλη.

Κατοικίδια και Χριστούγεννα: Γάτα μόνη στο σπίτι

Όλο το πρόβλημα με τη γάτα μας τις γιορτές είναι στη διακόσμηση. Μπορεί να μη λαχταρά το φαγητό αλλά σίγουρα θέλει να παίξει με τη γιρλάντα, τα φωτάκια, τα διακοσμητικά, το χριστουγεννιάτικο δέντρο, τα δώρα και η λίστα της δε σταματάει εδώ!

Το πιο επικίνδυνο είναι να μην “κολλήσει” η γάτα στο χριστουγεννιάτικο δέντρο και φυσικά να μην πάθει ηλεκτροπληξία από τα φωτάκια του. Οπότε σίγουρα δεν αφήνουμε τα φωτάκια του χριστουγεννιάτικου δέντρου αναμμένα με τη γάτα στο σπίτι μόνους τους.

Στη συνέχεια προσέχουμε πολύ τα λουλούδια και φυτά που έχουμε αυτές τις ημέρες στο σπίτι. Ό,τι διαβάσατε νωρίτερα σχετικά με την επικινδυνότητά τους στον σκύλο, ισχύει και για τη γάτα. Μάλιστα στις γάτες προκαλούν προβλήματα στα νεφρά.

Τέλος θα θέλαμε να δώσετε προσοχή στα κεράκια και στο υγρό των κεριών, το οποίο δεν πρέπει να έρθει σ’ επαφή με τη γάτα. Φυσικά όταν είναι καυτό για να μην καεί, αλλά κι όταν έχει περάσει ώρα από τότε που το σβήσατε, δεν πρέπει να το ακουμπήσει η γάτα.

Τα συστατικά που συνήθως περιέχουν, όπως είναι η αιθανόλη και κάποια έλαια ενδέχεται να προκαλέσουν αλλεργία στο δέρμα της. Αν παρατηρήσετε πως έχει ακουμπήσει στο υγρό κεριού, τότε ξεπλύνετε τα ποδαράκια της και το σημείο με σαπούνι κι άφθονο ζεστό νερό.

 

tofarmakeiomou.gr