Λίμνη Κερκίνη – Σαν πίνακας ζωγραφικής

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

Το ειδυλλιακό τοπίο στις Σέρρες με το σπάνιο είδος βούβαλων – Δείτε τις φωτογραφίες

Μια φωτογραφία είναι αρκετή για να καταλάβει κανείς ότι το τοπίο στη Λίμνη Κερκίνη μοιάζει μαγικό. Δίνοντας την ιδέα ότι έχει ξεπηδήσει από κάποιον πίνακα ζωγραφικής, η ομορφιά που χαρακτηρίζει την λίμνη Κερκίνη, στις Σέρρες, δημιουργεί την εντύπωση ότι είναι ψεύτικη.

Κι όμως αυτός ο τόπος είναι πέρα για πέρα αληθινός, αποδεικνύοντας και με το παραπάνω ότι το ανθρώπινο χέρι, όταν θέλει, μπορεί ακόμη να κάνει και μικρά θαύματα.

Λίμνη Κερκίνη – Μαγικό το τοπίο στην τεχνητή λίμνη των Σερρών

Παρόλο που πρόκειται, λοιπόν, για τεχνητή λίμνη, η Λίμνη Κερκίνη είναι τόσο ειδυλλιακή που μπορεί να ανταγωνιστεί την ομορφιά και τη μαγεία διάσημων φυσικών λιμνών της χώρας. Δημιουργήθηκε το 1932, με τη δημιουργία του φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Λιθότοπος, προκειμένου να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού, αλλά και να βοηθήσει στην άρδευση της πεδιάδας των Σερρών.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου το τοπίο γύρω από τη λίμνη μοιάζει μαγικό, με φυσικό σκηνικό το όρος Μπέλες να προσθέτει επιπλέον δραματικότητα στην ήδη εντυπωσιακή εικόνα. Διάφορα χωριουδάκια και παραλίμνια δάση, το σπάνιο είδος των νεροβούβαλων, αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, πολλά είδη άγριων πουλιών, κάποια από τα οποία θεωρούνται προστατευόμενα ή είδη υπό εξαφάνιση, καθώς και πλήθος φυτών -ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το νούφαρο και το νεροκάστανο- συνθέτουν το υπέροχο φυσικό σκηνικό καθώς και τον εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης.

Από τις δραστηριότητες, που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει η βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», τις ειδικές βάρκες που προορίζονται για τα πολύ χαμηλά νερά, μια εμπειρία που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένη στη λίμνη.

Τα χωριά γύρω από τη λίμνη

Το πιο γνωστό από τα χωριά που περιβάλλουν τη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες. Βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων του. Για πανοραμική θέα στη λίμνη, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, ο Λιθότοπος, δίπλα στο φράγμα του Στρυμόνα, αποτελεί το καλύτερο «μπαλκόνι» της λίμνης.

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

limni-kerkini-san-pinakas-zografikis

newsbeast.gr