Καλπάζει η ακρίβεια – Πόσο «μέσα» μπαίνουν οι Έλληνες τον μήνα

Η «πίεση» αυτή αντανακλάται στην κλιμακούμενη τάση των καθυστερημένων πληρωμών

Το αυξημένο κόστος ζωής καλούνται να αντιμετωπίσουν οι πολίτες στην Ευρώπη λόγω του πληθωρισμού. Το «κύμα» αυξήσεων έχει επηρεάσει και τη χώρα μας, με τα στοιχεία να δείχνουν πως οι πολίτες της Ελλάδας δυσκολεύονται να ανταποκριθούν ακόμα και σε βασικές ανάγκες, κάτι που τους οδηγεί στο να «τρώνε» από τα έτοιμα. Ο μισθός και η σύνταξη δεν φτάνει για να βγει ο μήνας και έτσι οι πολίτες αναγκάζονται να ξοδεύουν παραπάνω από το μηνιαίο εισόδημά τους.

Τα νοικοκυριά καλούνται να καλύψουν έξοδα με χρήματα τα οποία προέρχονται από καταθέσεις, χρήση πιστωτικών καρτών ή ακόμη και «μαύρα». Όπως αποτυπώνεται σε πρόσφατη έκθεση της Intrum, ο υψηλός πληθωρισμός και η εκτίναξη των επιτοκίων προκαλούν την «τέλεια καταιγίδα».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 79% των πολιτών στην Ελλάδα δηλώνει ότι μπορεί να ξοδέψει λιγότερα σε μια περίοδο διακοπών (όπως τα Χριστούγεννα) σε σχέση με πριν. Για ορισμένους η πραγματικότητα είναι ακόμη πιο σκληρή. Ενώ το 83% επιδιώκει να μειώσει τα καθημερινά έξοδα, το 56% αναγκάζεται να κάνει χρήση των αποταμιεύσεων, προκειμένου να πληρώσει καθημερινά έξοδα και λογαριασμούς, μεταδίδει ο OT.

Καθυστερήσεις στους λογαριασμούς

Η «πίεση» αυτή αντανακλάται στην κλιμακούμενη τάση των καθυστερημένων πληρωμών. Η έρευνα δείχνει ότι το 22% των καταναλωτών έχουν αποτύχει να πληρώσουν τουλάχιστον έναν λογαριασμό εγκαίρως τον τελευταίο χρόνο.

Σύμφωνα με την έρευνα της Intrum, μόλις το 33% εκτιμά ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί το επόμενο δωδεκάμηνο.

Δαπάνες που ξεπερνούν το εισόδημα

Ένας συνδυασμός αλόγιστης χρήσης συνδρομητικών υπηρεσιών, πληρωμών σε δόσεις και έντονου πληθωριστικού περιβάλλοντος (χωρίς αντίστοιχη ενίσχυση των μισθών) οδηγεί σε δαπάνες που ξεπερνούν κατά πολύ το μηνιαίο εισόδημα. Σύμφωνα με την έκθεση, σχεδόν 3 στους 10 καταναλωτές στην Ελλάδα δαπανούν περισσότερα από το μηνιαίο εισόδημά τους με τη μέση υπερβάλλουσα δαπάνη να υπολογίζεται σε 275 ευρώ. Τα χρήματα προέρχονται είτε από αποταμιεύσεις, είτε από κάρτες είτε από δανεικά.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το ποσοστό καταναλωτών που δαπανούν περισσότερα από το εισόδημά τους στην Ελλάδα είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, με την πρωτιά να κατέχουν η Νορβηγία (33%) και η Ιρλανδία (32%). Ωστόσο και στις δύο αυτές χώρες το ποσό της υπερβάλλουσας δαπάνης είναι πολύ χαμηλότερο σε σύγκριση με το μέσο μηνιαίο οικογενειακό εισόδημα, της τάξης του 15% στη Νορβηγία (284 ευρώ) και 11% στην Ιρλανδία (184 ευρώ). Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 51%!

newsbeast.gr