Ενθουσιασμός στην Τουρκία για τις επισκέψεις στα ελληνικά νησιά – Η διαδικασία

Για τους Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους έχει προβλεφθεί απλοποιημένη διαδικασία θεώρησης κατά την είσοδο στην Ελλάδα

Το πράσινο φως που δόθηκε για την χορήγηση βίζας επτά ημερών με την οποία οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να επισκέπτονται 10 ελληνικά νησιά κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα συνεχίζει να κυριαρχεί στα τουρκικά ΜΜΕ.

Το haberturk.com απευθύνθηκε στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών προκειμένου να πάρει απαντήσεις στα ερωτήματα για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Από την πλευρά του εκπρόσωπος του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών Οντζού Κετσελί δήλωσε: «Εργαχόμαστε εδώ και καιρό πάνω σε αυτό το θέμα. Στα νησιά που θα συμπεριληφθούν στην αίτηση, οι διαπραγματεύσεις μας με τις ελληνικές αρχές συνεχίζονται προκειμένου να αναπτυχθούν οι απαραίτητες υποδομές, όπως τελωνείο και έλεγχος διαβατηρίων, ώστε οι πολίτες μας να μην αντιμετωπίζουν δυσκολίες κατά την είσοδο και έξοδο από τα νησιά».

Πρακτικά σημαίνει ότι οι Τούρκοι που θα θέλουν να επισκεφτούν την Λήμνο, τη Λέσβο, την Χίο, τη Ρόδο, τη Σύμη, το Καστελόριζο, την Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο και τη Κω δεν θα χρειάζεται να πάνε στα ελληνικά προξενεία στην Άγκυρα ή την Σμύρνη και μέσα από χρονοβόρες διαδικασίες να βγάλουν τη βίζα Σένγκεν για την Ελλάδα.

Κατευθείαν θα παίρνουν το σκάφος για τα ελληνικά νησιά από τα τουρκικά παράλια και επί τόπου στο τελωνείο του νησιού θα βγάζουν από τον Έλληνα αστυνομικό την 7ημερη βίζα αφού γίνει ο έλεγχος ασφαλείας.

Πρόκειται για μια 7ήμερη βίζα με ειδική σφραγίδα που θα μπαίνει πάνω στο διαβατήριο και ο Τούρκος επισκέπτης δεν θα μπορεί να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει αλλού σε χώρα Σένγκεν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της εξαίρεσης από την ζώνη Σένγκεν των 10 νησιών του Αιγαίου αποτελεί την μοναδική εξαίρεση που έχει αποφασιστεί στον θεσμό αυτό.

Ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η διευκόλυνση δεν θα αφορά μόνο τη θερινή σεζόν, θα είναι για όλο το χρόνο, δίνοντας μεγάλες προοπτικές στην νησιωτική οικονομία κυρίως των μικρότερων νησιών αλλά και των νησιών που επλήγησαν από την προσφυγική κρίση.

Πιλοτικά από το 2012 είχε εφαρμοστεί ένα ανάλογο μέτρα μεταξύ Τουρκίας και και συνεχίστηκε μέχρι το 2019, αλλά η εφαρμογή αυτή καταργήθηκε με την πανδημία.

 

newsbomb.gr