Ισραήλ: Συνεχίζει τα χτυπήματα στη Γάζα και διαμηνύει ότι θα συνεχίσει μέχρι την τελική νίκη

Ο πόλεμος εναντίον της Χαμάς, θα συνεχιστεί μέχρι την απόλυτη νίκη, επανέλαβε ο Μπεντζαμίν Νετανιάχου, στον απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν ο οποίος σήμερα θα συναντηθεί στη Ραμάλα, με τον Μαχμούντ Αμπάς.

Το Ισραήλ συνεχίζει και σήμερα τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, προειδοποιώντας πως ο πόλεμος που διεξάγει ενδέχεται να κρατήσει «πάνω από μερικούς μήνες», την ώρα που ο βασικός σύμμαχος του, οι ΗΠΑ ζητούν και δια στόματος Μπάιντεν μείωση της έντασης των αεροπορικών βομβαρδισμών για την προστασία των αμάχων.

Στη διάρκεια της νύχτας οι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν με τους νεκρούς, από παλαιστινιακής πλευράς, να έχουν φτάσει σε 18.787. Ο ισραηλινός στρατός, έκανε λόγο για «μάχες», ειδικά στον τομέα όπου βρίσκεται η Σουτζάια (βόρεια). Ο εκπρόσωπος του Ντανιέλ Χαγκαρί, διαβεβαίωσε πως τις επόμενες μέρες θα ακολουθήσουν και άλλες δύσκολες μάχες.

Οι τηλεπικοινωνίες διακόπηκαν για ακόμη μια φορά, εξαιτίας «της συνεχιζόμενης επίθεσης», σύμφωνα με την εταιρεία PalTel. Η διακοπή των τηλεπικοινωνιών περιπλέκει το έργο των υπηρεσιών άμεσης βοήθειας, έρευνας και διάσωσης κι αυτό θα οδηγήσει στην «αύξηση του αριθμού» των θυμάτων στις επιδρομές, κατήγγειλε η Χαμάς.

Διπλωματικές επαφές από τον απεσταλμένο των ΗΠΑ σε Ισραήλ και Ραμάλα

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν επισκέφθηκε χθες το Ισραήλ για συναντήσεις κυρίως με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ, την ώρα που η Ουάσιγκτον εκφράζει πλέον ολοένα πιο μεγαλόφωνα την ανησυχία της για τον απολογισμό των θυμάτων στις τάξεις των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

Συζήτησε μάλιστα την πιθανότητα ο Τσαχάλ να προχωρά σε «επιχειρήσεις πιο χαμηλής έντασης» στο «εγγύς μέλλον», σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, η χρονική διάρκεια του οποίου παρέμεινε απροσδιόριστη. Περισσότερη προσοχή για την προστασία των αμάχων ζήτησε και ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν χτες.

Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ απέφυγε να τοποθετηθεί επί του αιτήματος της μείωσης της έντασης των βομβαρδισμών και αρκέστηκε στην προειδοποίηση ότι ο πόλεμος μπορεί να παραταθεί. Έκανε μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στις υπόγειες στοές της Χαμάς.

Η Χαμάς έχει δημιουργήσει «υπόγειες υποδομές» που «δεν είναι εύκολο να καταστραφούν. Αυτό θα πάρει χρόνο —περισσότερο από μερικούς μήνες— αλλά θα νικήσουμε και θα καταστρέψουμε τη Χαμάς»,διαβεβαίωσε ο κ. Γκάλαντ.

Εικόνα βιβλικής καταστροφής παρουσιάζει η Γάζα

Οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας στριμώχνονται σε περιοχές που συρρικνώνονται ολοένα περισσότερο για να σωθούν από τις αεροπορικές επιδρομές και οι ανθρωπιστικές συνθήκες γίνονται ολοένα πιο απελπιστικές.

Στο νότιο άκρο της περιοχής, η Ράφα, στα κλειστά για τους Γαζαίους σύνορα με την Αίγυπτο, έχει μετατραπεί σε γιγαντιαίο καταυλισμό εκτοπισμένων, με προχειροφτιαγμένες σκηνές, όπου προσπαθούν να προστατευτούν από τη βροχή και το οδυνηρό κρύο.

Μέσα στη νύχτα κόσμος έψαχνε στα συντρίμμια με γυμνά χέρια επιζώντες έπειτα από αεροπορικό πλήγμα στην πόλη. «Πρόκειται για καταυλισμό εκτοπισμένων, με σπίτια συνδεδεμένα μεταξύ τους. Όπως βλέπετε, καταστράφηκαν. Όπως βλέπετε, υπάρχουν συντρίμμια παντού. Είναι συνοικία που δεν είχε καμία σχέση με τη δράση μαχητών», είπε ο Αμπού Όμαρ, κάτοικος.

Ο ισραηλινός στρατός άρχισε χερσαίες επιχειρήσεις στα τέλη του Οκτωβρίου στον παλαιστινιακό θύλακο, αρχικά στον βορρά, προτού τις επεκτείνει στη Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη του νότου, απαιτώντας ο πληθυσμός της να μετακινηθεί πως παραθαλάσσια «ασφαλή ζώνη» κοντά στη Ράφα.

«Σήμερα το Ισραήλ λέει πως ο τομέας της Ράφας είναι ασφαλής. Αλλά δεν υπάρχει πλέον καμιά ασφαλής περιοχή στη Λωρίδα της Γάζας», τόνιζε χθες ο Ντία Αμπού Ζιν, 32 ετών.

Περίπου 1,9 εκατ. Παλαιστίνιοι, ή αλλιώς το 85% του πληθυσμού, έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων που εκτοπίστηκαν επανειλημμένα από την 7η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να τονίζουν πως η ανθρωπιστική βοήθεια που φθάνει δεν επαρκεί και προειδοποιεί πως ο υπερπληθυσμός στους καταυλισμούς εκτοπισμένων είναι αναπόφευκτο να προκαλέσει το ξέσπασμα επιδημιών, εν μέσω πείνας για πολλούς και έλλειψης περίθαλψης, καθώς το σύστημα υγείας έχει δεχτεί βαριά χτυπήματα.

Πέρα από τη Λωρίδα της Γάζας, η βία έχει κλιμακωθεί επίσης στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη —όπου ισραηλινή έφοδος είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν ένδεκα Παλαιστίνιοι χθες, σύμφωνα με την Παλαιστινιακή Αρχή—, κατά μήκος των συνόρων Ισραήλ/Λιβάνου, ως και στην Ερυθρά Θάλασσα.

Οι υεμενίτες αντάρτες Χούθι, υποστηρικτές της Χαμάς, ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση πυραύλου εναντίον φορτηγού πλοίου μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, που έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα κατευθυνόμενο, κατ’ αυτούς, στο Ισραήλ. Το πλήγμα ήταν αποτυχημένο, ανέφερε Αμερικανός αξιωματούχος, με τον στρατό να διαβεβαιώνει πως δεν υπήρξαν «ούτε τραυματισμοί, ούτε ζημιές».

 

tempo24.news