Αλβανία: Διεκόπη για τις 29 Δεκεμβρίου η δίκη των Μπελέρη- Κοκαβέση

Με την παρουσία στην αίθουσα ξένων διπλωματών , μεταξύ αυτών και η πρέσβης της Ελλάδας, ξεκίνησε το μεσημέρι της Τρίτης στα Τίρανα η δίκη του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση που κατηγορούνται από τις αλβανικές αρχές για απόπειρα εξαγοράς ψήφων στις δημοτικές εκλογές.

Η διαδικασία στο ειδικό δικαστήριο κατά της διαφθοράς, χαρακτηρίστηκε από εντάσεις, αμφισβητήσεις στοιχείων της κατηγορούσας αρχής από τους συνηγόρους υπεράσπισης και τελικά η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου.

Με την έναρξη κλήθηκε να καταθέσει ο Κοκαβέσης που όμως απουσίαζε στην Αθήνα για λόγους υγείας όπως προέκυψε και από σχετικά έγγραφα της υπεράσπισης.

Οι δικηγόροι του παρουσίασαν επίσημο έγγραφο ότι βρίσκεται στην Αθήνα για λόγους υγείας και παράλληλα κατέθεσαν έγγραφη δήλωσή του ότι αρνείται να καταθέσει επικαλούμενος, μεροληψία του δικαστηρίου, όπως είχε πράξει και ο Μπελέρης. Η κατηγορούσα αρχή ανέγνωσε τότε τις καταθέσεις του Κοκαβέση κατά την ανάκριση στην αστυνομία, στις οποίες αρνείται, όπως και ο Μπελέρης, τις κατηγορίες.

Στο σημείο αυτό η υπεράσπιση, ζήτησε εκ νέου την εξαίρεση δύο εκ των δικαστών του τριμελούς σώματος για μονόπλευρη στάση στη δίκη, αίτημα που ωστόσο θα πρέπει να εξεταστεί από άλλο δικαστήριο. Να σημειωθεί ότι παρόμοιο αίτημα εξαίρεσης των ίδιων δικαστών είχε απορριφθεί.

Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με την κατάθεση από την εισαγγελία στοιχείων του κατηγορητηρίου που αφορούσε κυρίως απομαγνητοφωνημένες τηλεφωνικές συνδιαλέξεις και οπτικοακουστικό υλικό, διαδικασία που προκάλεσε αντίδραση της υπεράσπισης η οποία κατηγόρησε την εισαγγελία για παράνομες ενέργειες, αποσπασματικότητα και επίκληση στοιχείων που δεν έχουν σχέση με το κατηγορητήριο. Αίσθηση προκάλεσε ο ισχυρισμός της εισαγγελικής αρχής ότι ακόμα δεν έχει καταφέρει να ανοίξει για να ελέγξει το κινητό τηλέφωνο του Φρέντυ Μπελέρη.

Η δίκη διακόπηκε αργά το απόγευμα για να συνεχιστεί στις 29 Δεκεμβρίου, στις 11:00 τοπική ώρα.

 

newsbomb.gr