Ανάπτυξη στον γεωργικό τομέα με κονδύλια της Τουρκίας στα κατεχόμενα

Σπόρους, με τρακτέρ που οδηγούσε ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ, φύτεψαν από κοινού ο «υπουργός γεωργίας» και ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, εγκαινιάζοντας πρωτόκολλο στο πλαίσιο του «προγράμματος παραγωγής σπόρων και φυτών για ζωοτροφές», που χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από το «γραφείο ανάπτυξης και οικονομικής συνεργασίας» (ΚΕΙ) της τουρκικής «πρεσβείας».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, η Κίπρις δημοσιεύει σχετική φωτογραφία με τους τρεις στο τρακτέρ. Η συνεργασία είναι μεταξύ των «κρατικών» παραγωγικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και των ενώσεων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Ο Τούρκος «πρέσβης», Μετίν Φεϊζίογλου δήλωσε ότι θα εμπλουτίσουν τους υδροφόρους ορίζοντες στα κατεχόμενα και θα συνεχίσουν να φέρνουν νερό σε άνυδρες περιοχές. Αναφέροντας ότι διατέθηκαν 30 εκ ΤΛ ως κονδύλια στο «υπουργείο γεωργίας» είπε ότι ως Τουρκία έφεραν νερό από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας της Λευκωσίας στα κρατικά παραγωγικά αγροκτήματα. «Με αυτό το νερό που έφεραν, 1.230 δεκάρια γης θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή σπόρων για ποικιλίες κριθαριού όπως οι Reşatbey και Beşparmak. Η γη αυτή, η οποία ήταν στη χρήση των κρατικών παραγωγικών αγροκτημάτων, έγινε αρδεύσιμη με σταθερούς και κινητούς καταιωνιστήρες (Sprinklers)».

Ο «πρωθυπουργός», Ουνάλ Ουστέλ ανέφερε ότι έφεραν νερό στις πεδιάδες της Μόρφου, θα το πάνε και στη Μεσαορία σε 3 χρόνια. Υπέγραψαν, συνέχισε, προκαταρκτικό πρωτόκολλο για την ηλεκτρική ενέργεια μέσω καλωδίου και οι μελέτες σκοπιμότητας για το έργο θα ξεκινήσουν το αργότερο τον Μάιο του 2024. «Στο πλαίσιο του έργου της αλυσίδας κρύου γάλακτος, ανοίξαμε σήμερα το σταθμό συγκέντρωσης και αποθήκευσης κρύου γάλακτος στη Λάπαθο και τώρα είμαστε εδώ για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους μας που αγωνίζονται ενάντια στην ξηρασία», πρόσθεσε.

 

sigmalive.com