Γιορτές και κατοικίδια: Διατηρώντας τα κατοικίδια ζώα ήρεμα τα Χριστούγεννα

Τα Χριστούγεννα μπορεί να είναι αγχωτικά για τα κατοικίδια ζώα. Η αλλαγή στη ρουτίνα, οι επισκέπτες, τα παιδιά, η δυνατή μουσική και ο στολισμός μπορούν να τα ανησυχήσουν. Ο προγραμματισμός εκ των προτέρων μπορεί να βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση του άγχους των κατοικίδιων ζώων και να διασφαλίσει ότι θα έχουν ένα ευτυχισμένο σπίτι και τα Χριστούγεννα.

Ακολουθούν οι κορυφαίες συμβουλές μας για να βοηθήσετε τα κατοικίδιά σας να περάσουν τα Χριστούγεννα χωρίς άγχος.

Γάτες και σκύλοι

Επιμείνετε στη ρουτίνα τους – προσπαθήστε να διατηρήσετε την ίδια ρουτίνα για το φαγητό, την άσκηση, το κρεβάτι και το διάλειμμα για τουαλέτα, καθώς η συνέπεια μπορεί να βοηθήσει τα κατοικίδια να αισθάνονται πιο ασφαλείς.

Παρουσιάστε προσεκτικά τους νέους ανθρώπους – αν έχετε καλεσμένους, αφήστε το σκύλο ή τη γάτα σας να γνωρίσει τους ανθρώπους με το δικό του ρυθμό.

Δώστε τους ένα άνετο και ήσυχο μέρος για να αποσυρθούν, μακριά από τον ενθουσιασμό, όπου δεν θα τους ενοχλήσει κανείς. Αφήστε εκεί παιχνίδια για να τα βοηθήσετε να συνδέσουν τον χώρο με θετικές εμπειρίες.

Κρυψώνες – μπορείτε επίσης να δώσετε στις γάτες κρυψώνες για να αποσυρθούν σε περίπτωση που νιώθουν ανασφάλεια. Δοκιμάστε στην κορυφή των ντουλαπιών ή κάτω από τα έπιπλα – ακόμη και τα χαρτόκουτα μπορούν να γίνουν καλές κρυψώνες.

Μην τα αφήνετε μόνα τους για πολύ ώρα – παρόλο που τα Χριστούγεννα είναι μια πολυάσχολη εποχή και υπάρχουν πολλά να κάνετε και πολλοί άνθρωποι να δείτε, να είστε προσεκτικοί στο να μην αφήνετε το κατοικίδιό σας μόνο του για πολύ ώρα.

Αν περνάτε την ημέρα των Χριστουγέννων με φίλους ή συγγενείς και ο σκύλος σας θα έρθει μαζί σας, πάρτε μαζί σας κάτι που μυρίζει οικεία, όπως το κρεβάτι του, για να τον βοηθήσετε να νιώσει ασφάλεια. Πάρτε μαζί σας μερικά από τα αγαπημένα του παιχνίδια και μασητικά για να τα διασκεδάσετε.

Ζώα εξωτερικού χώρου

Επιπλέον ζεστασιά- τα ζώα εξωτερικού χώρου, όπως τα κουνέλια, θα χρειαστούν επιπλέον κουβέρτες ή κάποιο άλλο υλικό για τον κρύο καιρό. Κρατήστε τα κλουβιά τους καθαρά, καθώς αν είναι βρεγμένα θα παγώσουν τις κρύες νύχτες και αυτό μπορεί να τα αρρωστήσει.

Πόσιμο νερό – βεβαιωθείτε ότι τα ζώα εξωτερικού χώρου έχουν πάντα φρέσκο καθαρό νερό για να πίνουν και ελέγξτε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα ότι δεν έχει παγώσει.

Άλλες ανησυχίες

Κάπου που να μπορούν να ξεκουραστούν – βεβαιωθείτε ότι τα νυκτόβια ζώα, όπως τα χάμστερ, διατηρούνται κάπου που δεν θα τα ενοχλεί κανείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Κρατήστε τα κατοικίδια των επισκεπτών μακριά, καθώς μπορεί να τα τρομάξουν!

Ησυχία – τα μικρά ζώα είναι πολύ ευαίσθητα σε ήχους υψηλής συχνότητας που δεν μπορούμε να ακούσουμε, γι’ αυτό κρατήστε τα μακριά από τηλεοράσεις και στερεοφωνικά. Σκεφτείτε να μετακινήσετε απαλά και προσεκτικά τα κλουβιά τους σε πιο ήσυχα μέρη του σπιτιού, αν κάνετε πάρτι.

Μην βάζετε στολίδια γύρω από τα κλουβιά και κρατήστε τα φωτάκια και τα ηλεκτρικά καλώδια μακριά για να τα αποτρέψετε από το να τσιμπήσουν αντικείμενα που θα μπορούσαν να τα πληγώσουν.

Φροντίδα κατοικίδιων ζώων τα Χριστούγεννα

Κρατήστε τον αριθμό ενός κτηνιάτρου σε περίπτωση ατυχήματος ή αν το κατοικίδιό σας φάει κάτι που δεν θα έπρεπε.

Αν το κατοικίδιό σας λαμβάνει φάρμακα, προμηθευτείτε τα πριν από τις γιορτές, ώστε να μην βρεθείτε σε αδιέξοδο.

Αν πρόκειται να φύγετε τα Χριστούγεννα, φροντίστε να κάνετε σχέδια για τα κατοικίδιά σας – είτε έρχονται μαζί σας είτε όχι.

petkeepers.gr