Φορολογικές υποχρεώσεις 2023: Τα τελευταία «ραντεβού» με την Εφορία για την φετινή χρονιά

Οι φορο-υποχρεώσεις στην εκπνοή του 2023

Λίγες μέρες απομένουν πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 και οι φορολογούμενοι θα πρέπει να κλείσουν μια σειρά από φορολογικές υποχρεώσεις. Τους φορο-λογαριασμούς και τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν σε λίγες μέρες εκατομμύρια πολίτες για να μην επιβαρυνθούν με πρόστιμα και έξτρα φόρους

Τα τελευταία «ραντεβού» με την Εφορία στην εκπνοή του 2023

Νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα πρέπει να καταβάλλουν τις δόσεις για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και των ρυθμίσεων που «τρέχουν»..

Πιο αναλυτικά, στο ταμείο θα πρέπει να πάνε οι ιδιοκτήτες ακινήτων για να πληρώσουν την 8η δόση του ΕΝΦΙΑ. Επίσης, θα πρέπει να καταβληθεί και η 6η δόση για τον φόρο εισοδήματος σε όσους δεν προχώρησαν στην εφάπαξ καταβολή του ποσού.

Μέχρι το τέλος του μήνα θα πρέπει οι οφειλέτες που έχουν προβεί σε κάποια ρύθμιση να καταβάλουν τη μηνιαία δόση που τους αναλογεί, όπως και ζητήματα καταβολής δόσεων για όσους είχαν λάβει στο παρελθόν επιστρεπτέα προκαταβολή. Παράλληλα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει μέχρι το τέλος του χρόνου να καλύψουν δαπάνες με ηλεκτρονικό τρόπο, που αντιστοιχούν στο 30% του εισοδήματός τους, διαφορετικά, θα βρεθούν αντιμέτωποι με πρόσθετο φόρο που ισοδυναμεί με το 22% του υπολοίπου ποσού.

Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που απέκτησαν φέτος περιουσιακά στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα κ.λπ.) και κινδυνεύουν να πιαστούν στην «παγίδα» των τεκμηρίων έχουν την ευκαιρία να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου υποβάλλοντας μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου δηλώσεις για χρηματικές γονικές παροχές και δωρεές.

Παράταση στα τέλη κυκλοφορίας

Ωστόσο, ανάσα από τις υποχρεώσεις θα πάρουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων καθώς δόθηκε παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας για το 2024 και μαζί έχει παραταθεί και η προθεσμία για όσους θέλουν να προχωρήσουν στην ψηφιακή ακινησία του οχήματός τους, όπως γινόταν στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως οι πολίτες δεν παραδίδουν πινακίδες στην εφορία, απλά πρέπει να ορίσουν επακριβώς το σημείο στο οποίο θα βρίσκεται ακινητοποιημένο το όχημα.

 

newsbeast.gr