Γλύκισμα που υπάγεται στην κατηγορία του μπισκότου και παρασκευάζεται από αλεύρι, βούτυρο, αμύγδαλα κατά περίπτωση και είναι πασπαλισμένο με άχνη ζάχαρης. Είναι ένα από τα γλυκά που χαρακτηρίζουν την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων στην Ελλάδα, ενώ σε πολλές περιοχές της χώρας προσφέρεται στους προσκεκλημένους αμέσως μετά τη βάπτιση ενός παιδιού.
Ο κουραμπιές έλκει την καταγωγή του από την Περσία, όπου πρωτοεμφανίστηκε τον 7ο αιώνα, όταν η ζάχαρη διαδόθηκε στην περιοχή. Την πατρότητα του κουραμπιέ διεκδικεί και ο Λίβανος. Το γλύκισμα είναι διαδεδομένο στην Ελλάδα, την Τουρκία και τις Βαλκανικές χώρες. Ένα είδος κουραμπιέ με την ονομασία Πολβορόν (Polvorón) είναι διαδεδομένο στις ισπανόφωνες χώρες και το νότιο Τέξας.
Η λέξη «κουραμπιές» προέρχεται από την αλβανική kurabie ή gurabie (τουρκικά kurabiye και αραβικά qurabiya). Στην καθομιλουμένη «κουραμπιέ» αποκαλούμε τον νωθρό, τον μαλθακό ή τον ανόητο άνθρωπο. Στη στρατιωτική αργκό, «κουραμπιές» είναι ο απόλεμος στρατιώτης, αυτό που δεν μετέχει σε επιχειρήσεις, αλλά είναι αποσπασμένος σε γραφείο.
sansimera.gr
Ίσως σας ενδιαφέρει...
Ταξίδι στη Σελήνη: Η πρώτη ταινία επιστημονικής φαντασίας
Ιστορικά
Η μεγάλη ληστεία του Χίθροου
Ιστορικά
90 χαμένες ζωές: Η λεπτομέρεια που προκάλεσε το πιο πολύνεκρο δυστύχημα στην ιστορία της Ολυμπιακής
Ιστορικά
Ρωσοϊαπωνικός Πόλεμος
Ιστορικά
Το Θαύμα της Φάτιμα
Ιστορικά
Ο Πύργος του Άιφελ και η ιστορία του
Ιστορικά
Η ιστορία του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου
Ιστορικά
Η θυσία των Καραολή και Δημητρίου
Ιστορικά