Το φυσικό βάλσαμο που προστατεύει την καρδιά όσων ταλαιπωρούνται από άγχος και κατάθλιψη

Mέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι η άσκηση μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευεργετική για την ψυχολογία των ατόμων με κατάθλιψη ή τις αγχώδεις διαταραχές. Νεότερη μελέτη αποκαλύπτει ωστόσο ακόμα ένα πλεονέκτημα.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν στο επιστημονικό συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος περισσότερο απ’ ό,τι σε άτομα που δεν παρουσιάζουν ψυχικές διαταραχές.

Προηγούμενες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατάθλιψη και το άγχος συνδέονται με συμπεριφορές που μπορεί να οδηγήσουν σε καρδιακές παθήσεις και ότι η σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στη μείωση της καρδιακής ανεπάρκειας, μειώνοντας τη δραστηριότητα που σχετίζεται με το άγχος στο νευρικό σύστημα.

Για τη διενέργεια της νέας αυτής μελέτης, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν την επίδραση της άσκησης στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη, άγχος ή και τα δύο. Γι’ αυτό, χρησιμοποίησαν τα δεδομένα φυσικής δραστηριότητας από 48.673 συμμετέχοντες, με μέση ηλικία τα 60 έτη. Στη συνέχεια εξέτασαν ποιοι εμφάνισαν καρδιακή ανεπάρκεια σε μια περίοδο 10 ετών και συνέκριναν τους συμμετέχοντες που είχαν κατάθλιψη ή άγχος με εκείνους που δεν αντιμετώπιζαν καμία από τις δύο καταστάσεις.

«Διαπιστώσαμε ότι, ενώ η σωματική δραστηριότητα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας στο γενικό πληθυσμό, είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας μεταξύ των ατόμων με κατάθλιψη και άγχος. Αυτή η διαφορετική επίδραση ήταν σημαντική και μάλιστα μεγάλη» δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης, δρ Abdulaziz Al-Hamam, ερευνητής καρδιαγγειακής έρευνας στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης στη Βοστώνη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η επίδραση κυμαινόταν από περίπου 33% έως 50% μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου, γεγονός που εξέπληξε τους ερευνητές.

Τα ευρήματα θεωρούνται προκαταρκτικά μέχρι να δημοσιευθούν τα πλήρη αποτελέσματα σε περιοδικό με κριτές.

Ο δρ. Al-Hamam δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υπογραμμίζουν τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας, υπενθυμίζοντας ότι οι καρδιολόγοι θα πρέπει να συνεργάζονται στενότερα με τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας: «Οι ασθενείς θα πρέπει να δίνουν προτεραιότητα στην τακτική σωματική δραστηριότητα, ακόμη και αν πρόκειται απλώς για περπάτημα, καθώς το άθροισμα της σωματικής δραστηριότητας ενός ατόμου μπορεί να υποστηρίξει την υγεία της καρδιάς και του εγκεφάλου» συμπλήρωσε. «Οι τακτικές εξετάσεις και η αποτελεσματική διαχείριση του άγχους διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής ευεξίας και στην πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας, ιδίως για τους ασθενείς με κατάθλιψη και άγχος» πρόσθεσε.

Παρόλα αυτά, ο ίδιος επισημαίνει ότι μελλοντικές μελέτες θα πρέπει να εξετάσουν τον ιδανικό τύπο, τη διάρκεια και την ένταση της άσκησης, καθώς και άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής, όπως ο ύπνος και η διατροφή, για τη μείωση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα με κατάθλιψη ή άγχος.

 

tempo24.news