Ένοχος ο οδηγός του απορριμματοφόρου για τη θανατηφόρα παράσυρση 30χρονης στον Πύργο

Το δικαστήριο του επέβαλε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή

Την ενοχή του οδηγού του απορριμματοφόρου για τη θανατηφόρα παράσυρση της 30χρονης Ανδριάνας-Χριστίνας Σταμοπούλου, εργαζόμενης στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Πύργου, τον Αύγουστο του 2017, αποφάσισε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηλείας.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και σε βάρος του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 30 μηνών με τριετή αναστολή. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι από τους δικαστές και τον εισαγγελέα της έδρας απορρίφθηκαν τα ελαφρυντικά που αιτήθηκε να του χορηγηθούν ο συνήγορος υπεράσπισής του.

Όσον αφορά τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους, όλοι εργαζόμενοι την περίοδο εκείνη στον δήμο Πύργου, που επίσης τους αποδόθηκε η πλημμεληματική κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, κρίθηκαν αθώοι, με το δικαστήριο να αποφαίνεται ότι δεν έφεραν ουδεμία ευθύνη για την κατάσταση που βρισκόταν το επίδικο απορριμματοφόρο, από το οποίο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, απουσίαζαν μέτρα ασφαλείας και προστασίας των εργαζομένων, καθώς δεν διέθετε κάμερα επισκόπησης, τα συστήματα ηχητικής επικοινωνίας του οδηγού με τους εργαζόμενους και τα ηλεκτρονικά συστήματα φωτοκύτταρων για τον εντοπισμό ογκώδους αντικειμένου στο οπίσθιο μέρος του οχήματος ήταν από καιρό εκτός λειτουργίας, όπως αναφέρει το patrisnews.

Οι δικαστές του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου συντάχθηκαν με την εισαγγελική πρόταση επί της ενοχής του οδηγού και της απαλλαγής των πέντε κατηγορουμένων και διαφώνησαν με την ενοχή της τελευταίας κατηγορούμενης, κρίνοντας ότι είναι αθώα. Αντίθετα, ο κατηγορούμενος που είχε την ιδιότητα του οδηγού του μοιραίου απορριμματοφόρου κρίθηκε ένοχος, γιατί από αμέλειά του, δηλαδή έλλειψη της προσοχής, την οποία όφειλε κατά τις περιστάσεις και μπορούσε να καταβάλει, δεν προέβλεψε το αξιόποινο αποτέλεσμα της πράξης του και επέφερε τον θάνατο της Ανδριάνας – Χριστίνας Σταμοπούλου, αν και ήταν υποχρεωμένος λόγω του επαγγέλματός του, οδηγού απορριμματοφόρου, να καταβάλει ιδιαίτερη επιμέλεια και προσοχή κατά την οδήγηση. Κατά το κατηγορητήριο δεν οδηγούσε με σύνεση και διαρκώς τεταμένη την προσοχή του, ούτε ασκούσε την αναγκαία επί της οδού και επί του οχήματος εποπτεία.

Ενήργησε δε ανελέγκτως οπισθοπορεία προκειμένου να προσεγγίσει κάδο απορριμμάτων, χωρίς όμως να βεβαιωθεί ότι μπορεί να το κάνει χωρίς κίνδυνο των εργατών καθαριότητας μεταξύ των οποίων και το θύμα, που μόλις είχε αποβιβασθεί του οχήματος, για να συλλέξει απορρίμματα, με αποτέλεσμα ο πίσω τροχός του οχήματος να την καταπλακώσει και να υποστεί τραύματα που προκάλεσαν τον θάνατό της, το πρωινό της 30ης Αυγούστου 2017, στην περιοχή του Κατακόλου.

 

newsbeast.gr