Χωρίς «φρένο» οι τιμές στα ακίνητα: Διψήφια τα ποσοστά αυξήσεων – Προβληματισμός στην αγορά

Δεν έχει τέλος το ράλι των τιμών στα ακίνητα. Τόσο για ενοικίαση όσο και για πώληση, οι τιμές των κατοικιών κατέγραψαν νέες αυξήσεις στο τέλος του 2023, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά να καταγράφει αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατά 11,9% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο το προηγούμενο έτος.

Το 2023 ήταν ακόμη μία χρονιά ανοδικής πορείας στις τιμές των ακινήτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ιστοσελίδας αγγελιών ακινήτων «Spitogatos», το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στα νότια προάστια, η μέση τιμή πώλησης έκλεισε το 2023 στα 3.600 € ανά τετραγωνικό μέτρο, το μεγαλύτερο ποσό πανελλαδικά. Στα βόρεια προάστια, η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2.950 ευρώ ενώ ρεκόρ ανατιμήσεων σημειώθηκε στον Πειραιά όπου η αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 ξεπέρασε το 23%.

Το μεγάλο ερώτημα για το αν θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών παραμένει, με τους νέους να δυσκολεύονται ιδιαίτερα, καθώς οι υψηλές απαιτήσεις των πωλητών βάζουν «φρένο» στο σχέδιο για ιδιόκτητη στέγη όπως αναφέρει στην ΕΡΤ ο Γιώργος, 29 ετών που μαζί με την σύντροφό του έχει λάβει προέγκριση για την εκταμίευση επιδοτούμενου δανείου από το πρόγραμμα «Σπίτι μου» και ήρθαν αντιμέτωποι με τις δυσκολίες στην ανεύρεση κατοικίας.

«Είναι μία εικόνα σταθερά ανοδική και στις πωλήσεις και στις ενοικιάσεις. Ένα ράλι που έχει ξεκινήσει από το 2017 για τις πωλήσεις που ήταν το χαμηλότερο σημείο και έχουν ανέβει οι ζητούμενες τιμές πωλήσεων κατά 45% πανελλαδικά μεσοσταθμικά από το 2017 μέχρι το τέλος του 2023. Αντίστοιχα στις ενοικιάσεις από το 2015 που ήταν το χαμηλότερο σημείο έχουν ανέβει κατά 60%», αναφέρει ο Διευθύνων Δύμβουλος του «Spitogatos» Δημήτρης Μελαχροινός.

Ταυτόχρονα, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική κτηματαγορά παραμένει και συντηρεί τη ζήτηση, άρα και τις υψηλές τιμές. Χαρακτηριστικές είναι η οι χιλιάδες αιτήσεις για Golden Visa από ξένους που ονειρεύονται ένα ακίνητο σε περιοχές όπως η Αθηναϊκή Ριβιέρα ή δημοφιλή νησιά.

 

tempo24.news