ΒΙΝΤΕΟ: Πώς μία Κύπρια κατάφερε να φέρει πίσω στην Κύπρο 5.000 αρχαιότητες

Αφιέρωμα στον αγώνα της Τασούλας Χατζηττοφή από την Αμμόχωστο, για επιστροφή κλεμμένων αρχαιοτήτων από ναούς των κατεχομένων κατά την τουρκική εισβολή του 1974, κάνει το BBC.

Σε βίντεο που δημοσιεύει, κάνει λόγο για μία Κύπρια επιχειρηματία, η οποία οργάνωσε μία επιχείρηση, προκειμένου να συλληφθούν λαθρέμποροι οι οποίοι είχαν κλέψει μεγάλο αριθμό αρχαιοτήτων από ελληνορθόδοξους ναούς στα κατεχόμενα, μετά την τουρκική εισβολή.

Η Τασούλλα Χατζηττοφή μεγάλωσε στην Αμμόχωστο, μία πόλη με «χρυσαφένιες» αμμουδιές και καταγάλανο ουρανό, όπως καταγράφει το ΒΒC.

Ωστόσο, «το 1974, μία σύγκρουση (σ.σ. αναφέρεται στην τουρκική εισβολή), μοίρασε το νησί στα δύο, με το βόρειο κομμάτι να καταλαμβάνεται από την Τουρκία. Η Αμμόχωστος εγκαταλείφθηκε και μετατράπηκε σε πόλη-φάντασμα. Το πάλαι ποτέ πολύβουο θέρετρο διακοπών, τα Βαρώσια, που σημαίνει προάστιο της Αμμοχώστου, έχει ερημωθεί. Έχει μετατραπεί σε στρατιωτική περιοχή των Τούρκων και δεν επιτρέπεται σε κανέναν η πρόσβαση».

Η ιστορία της Τασούλλας

Σύμφωνα με το ΒΒC, μη μπορώντας να επιστρέψει στο σπίτι της, η Τασούλλα κατέληξε στην Ολλανδία, όπου την προσέγγισε ένας λαθρέμπορος έργων τέχνης με νέα για τη «Βόρεια Κύπρο». Όπως της είπε, οι αρχαίες ελληνορθόδοξες εκκλησίες στις οποίες προσευχόταν ως παιδί, είχαν λεηλατηθεί και τα έργα τέχνης ήταν διαθέσιμα προς πώληση στη μαύρη αγορά.

Έτσι, η Τασούλλα και ο λαθρέμπορος συνεργάστηκαν οργανώνοντας μία επιχείρηση, προκειμένου να «τσακώσουν» τον εγκέφαλο της σπείρας που εμπορευόταν τις αρχαιότητες, έναν άντρα με το όνομα Aydin Dikmen.

«Ήλπιζαν ότι θα έβρισκαν τα τεχνουργήματα που είχαν κλαπεί, στο διαμέρισμα του Dikmen στο Μόναχο, ωστόσο όταν 70 Γερμανοί αστυνομικοί «εισέβαλαν» σε αυτό, όλα είχαν εξαφανιστεί».

Μετά από ενδελεχή έρευνα, βρήκαν πίσω από διπλά ταβάνια, πατώματα και ψεύτικους τοίχους, έναν θησαυρό από 5 χιλιάδες αρχαιότητες. Έτσι, η Τασούλα κατάφερε να φέρει τις αρχαιότητες πίσω στην Κύπρο.

Δείτε το βίντεο που δημοσιεύει το BBC:


sigmalive.com