Ανακαλύφθηκε η μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων που έχει καταγραφεί ποτέ στο διαδίκτυο

Στην ανακάλυψη μιας βάσης δεδομένων που περιέχει πάνω από 26 δισ. αρχεία προχώρησαν ερευνητές ασφαλείας, προειδοποιώντας ότι πρόκειται πιθανότατα για τη μεγαλύτερη διαρροή δεδομένων που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές των Security Discovery και Cyber News, η προσφάτως ανακαλυφθείσα βάση με τα δεδομένα που διέρρευσαν φτάνει σε μέγεθος τα 12 terabytes.

Η ερευνητική ομάδα πιστεύει ότι η βάση των 26 δισ. αρχείων, πιθανότατα έχει δημιουργηθεί από κακόβουλους παράγοντες ή από υπηρεσία που λειτουργεί με μεγάλες ποσότητες δεδομένων.

«Θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρώσει σε ένα ευρύ φάσμα επιθέσεων, όπως κλοπή ταυτότητας, εξελιγμένα συστήματα απάτης, στοχευμένες κυβερνοεπιθέσεις και μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε προσωπικούς και ευαίσθητους λογαριασμούς», επισημαίνουν.

«Εάν οι χρήστες χρησιμοποιούν τους ίδιους κωδικούς πρόσβασης για τον λογαριασμό τους στο Netflix όπως και για τον λογαριασμό τους στο Gmail, οι επιτιθέμενοι μπορούν να το αξιοποιήσουν για να στραφούν προς άλλα, πιο ευαίσθητα δεδομένα», προσθέτουν.

Πέρα από τα δεδομένα που προέρχονται από τα κινεζικά Tencent και Weibo, στην εν λόγω βάση εντοπίστηκαν αρχεία από χρήστες υπηρεσιών όπως το Twitter, το Dropbox, το LinkedIn, το Adobe, το Canva και το Telegram. Ανησυχία προκαλεί το ότι, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορούν να επίσης να βρεθούν αρχεία από αμερικανικούς και άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς.

Από την άλλη, ως θετικό εκτιμάται ότι ελάχιστα από τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί φαίνεται να είναι νέα. Αντίθετα, λένε οι ερευνητές, πρόκειται περισσότερο για αρχεία από χιλιάδες προηγούμενες παραβιάσεις και διαρροές. Επιπλέον, υπάρχει αναμφίβολα μεγάλος αριθμός διπλών εγγραφών δεδομένων στη βάση αυτή.

 

liberal.gr