Γεραπετρίτης από τις Βρυξέλλες: «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί»

«Η βελτίωση των δεσμών μας είναι αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση», τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά.

«Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, το τελευταίο διάστημα. Αποτελεί έναν αναγκαίο όρο για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση», επεσήμανε ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Γιώργος Γεραπετρίτης, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των αρμόδιων Υπουργών, στις Βρυξέλλες.

Όπως σημείωσε ο κ. Γεραπετρίτης, «θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου».

«Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας· είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», προσέθεσε.

Ακόμη, ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «βεβαίως η Τουρκία θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όσον αφορά το Κυπριακό, σημείωσε πως «θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχισθεί ο διάλογος, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτήν την πορεία».

Ολόκληρη η δήλωση του Γιώργου Γεραπετρίτη:
«Προσερχόμαστε, σήμερα, στην άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω διάχυσης παρά συρρίκνωσης των κρίσεων.

Για αυτόν τον λόγο θα συζητήσουμε και ελπίζω να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα, για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα της Ουκρανίας, να ενισχύσουμε τους θεσμούς στην Αφρική, να βρούμε τον τρόπο εκείνον ώστε να σταματήσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή και να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση για μία διαρκή λύση, η οποία θα διασφαλίσει την ευημερία και την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή.

Επίσης, θα συζητήσουμε τα θέματα τα οποία αφορούν τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Η Ελλάδα τάσσεται πάντοτε υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Είναι προς το συμφέρον, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όσο και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Η Τουρκία βεβαίως, θα πρέπει να αναγνωρίσει τα ζητήματα, τα οποία είναι υψηλής ευαισθησίας για τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδίως, θα πρέπει να υπάρχουν απτές αποδείξεις ότι υπάρχει διάθεση για να συνεχισθεί ο διάλογος για το Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα θα είναι παρούσα σε αυτήν την πορεία.

Οι δεσμοί μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχουν βελτιωθεί, το τελευταίο διάστημα. Είναι ένας αναγκαίος όρος για να μπορέσει να προχωρήσει η ευρωτουρκική σχέση. Από την άλλη, θα πρέπει διαρκώς να αποδεικνύεται ότι υπάρχει διάθεση και από την πλευρά της Τουρκίας για τη βελτίωση των ευρωτουρκικών σχέσεων, πάντοτε τηρώντας τα ορόσημα του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει να είναι παρούσα στις μεγάλες κρίσεις και θα πρέπει –με μία φωνή– να μπορεί να διαχειρισθεί τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο».

 

newsbomb.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει...

Αυγενάκης: Όσο η οικονομία αναπτύσσεται τόσο περισσότερο θα στηρίζουμε τον πρωτογενή τομέα
Πολιτική
Κασσελάκης: Δεν κοιτάμε πίσω, το Συνέδριο έδωσε σαφή εντολή μετασχηματισμού του κόμματος
Πολιτική
Στρατιωτική θητεία: Όλο το χρονοδιάγραμμα και το φινλανδικό μοντέλο – Τι θα γίνει με το όριο θητείας
Πολιτική
Στις 11 Μαρτίου η συνάντηση Μητσοτάκη με τους Θεσσαλούς αγρότες – Έρχονται νέα μέτρα για τις ελληνοπ...
Πολιτική
Μιχαηλίδου: Κανένας εργαζόμενος της ΛΑΡΚΟ δεν μένει στον δρόμο- Έρχονται οι πρώτοι εργάτες γης από τ...
Πολιτική
Δένδιας για το νομοσχέδιο ομόφυλων ζευγαριών: Να το δούμε πρώτα
Πολιτική
ΝΔ για Τέμπη: «Η τακτική των παραπλανητικών τίτλων για δημιουργία εντυπώσεων είναι άκρως επικίνδυνη»
Πολιτική
Σε συνάντηση με τον Τασούλα θα επιχειρήσει ο Μητσοτάκης να ξεπεράσει τον σκόπελο της ψήφισης του ν/σ...
Πολιτική