Ιαπωνία: Ετοιμοθάνατος αποκάλυψε ότι ήταν στη λίστα των πιο καταζητούμενων για 50 χρόνια

Ένας ετοιμοθάνατος σε νοσοκομείο της Ιαπωνίας αποκάλυψε στην αστυνομία ότι ήταν ένας από τους πιο καταζητούμενους φυγάδες της χώρας για σχεδόν 50 χρόνια επειδή ήταν μέλος μιας ριζοσπαστικής ομάδας που διεξήγαγε βομβιστικές επιθέσεις τη δεκαετία του 1970.

Έχοντας λάβει μια πληροφορία, η αστυνομία πήγε στο νοσοκομείο κοντά στο Τόκιο την περασμένη εβδομάδα για να ανακρίνει τον 70χρονο άνδρα. Τους είπε ότι είχε καρκίνο σε τελικό στάδιο και ήθελε να πεθάνει με το πραγματικό του όνομα, Satoshi Kirishima, αντί για το ψευδώνυμό του, και αποκάλυψε μέχρι τώρα άγνωστες λεπτομέρειες για τις βομβιστικές επιθέσεις, είπε η αστυνομία, σύμφωνα με την Guardian.

Τη Δευτέρα, τέσσερις ημέρες μετά την ανάκριση, ο άνδρας πέθανε χωρίς η αστυνομία να έχει επιβεβαιώσει την ταυτότητά του. Οι εξετάσεις DNA που έγιναν στον ίδιο και σε συγγενείς έδειξαν ότι ήταν συμβατές, ανέφερε την Παρασκευή το Kyodo News. Η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε αυτή την αναφορά.

«Πιστεύουμε ότι ο άνδρας που πέθανε στο νοσοκομείο αφού ισχυρίστηκε ότι ήταν ο Satoshi Kirishima ήταν στην πραγματικότητα ο ύποπτος», δήλωσε την Πέμπτη ο επικεφαλής της Εθνικής Αστυνομικής Υπηρεσίας Yasuhiro Tsuyuki.

Γεννημένος το 1954, ο Kirishima ήταν φοιτητής πανεπιστημίου στο Τόκιο όταν ενεπλάκη στον εξτρεμισμό και εντάχθηκε στο Αντι-Ιαπωνικό Ένοπλο Μέτωπο Ανατολικής Ασίας, μια μαχητική ομάδα που πραγματοποίησε μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων με στόχο μεγάλες ιαπωνικές εταιρείες τη δεκαετία του 1970. Οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 160 τραυματίστηκαν στη βομβιστική επίθεση σε κτίριο της Mitsubishi Heavy Industries το 1975, για την οποία κατηγορήθηκε η ομάδα.

Ο Kirishima φέρεται να συμμετείχε σε πολλές από τις βομβιστικές επιθέσεις. Καταζητήθηκε με την κατηγορία ότι πυροδότησε μια ωρολογιακή βόμβα σε ένα κτίριο στην αριστοκρατική συνοικία Ginza του Τόκιο τον Απρίλιο του 1975 στην οποία δεν τραυματίστηκε κανείς.

Αν και δεν ήταν βασικό μέλος της ομάδας, λέγεται ότι ήταν το μόνο από τα 10 μέλη που δεν πιάστηκε ποτέ.

Ενώ ήταν φυγάς, ο Kirishima δεν είχε κινητό τηλέφωνο ή ασφάλιση υγείας και ο μισθός του του καταβαλλόταν σε μετρητά για να αποφύγει τον εντοπισμό, σύμφωνα με τη δημόσια τηλεόραση NHK.

Την Παρασκευή, αστυνομικοί ερευνητές έκαναν έφοδο σε μια κατασκευαστική εταιρεία όπου εργαζόταν χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο Hiroshi Uchida για περίπου 40 χρόνια, ανέφερε το NHK και άλλα μέσα ενημέρωσης.

Μια φωτογραφία του Kirishima στην αφίσα που είναι καταζητούμενος τον δείχνει να χαμογελά, με μακριά μαλλιά και γυαλιά.

Δύο μέλη της ομάδας καταδικάστηκαν σε θάνατο, συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή της, Masashi Daidoji, ο οποίος πέθανε με θανατική ποινή το 2017.

Δύο από τα οκτώ μέλη της ομάδας που κατηγορήθηκαν εξακολουθούν να είναι ελεύθεροι μετά την απελευθέρωσή τους το 1977 ως μέρος μιας συμφωνίας που διαπραγματεύτηκε μια άλλη ριζοσπαστική ομάδα, ο Ιαπωνικός Κόκκινος Στρατός, όταν κατέλαβε αεροπλάνο της Japan Airlines στο Μπαγκλαντές.

 

newsbomb.gr