Λίμνη Κερκίνη: Αντικατοπτρισμοί της φύσης στην υδάτινη αγκαλιά της

Σαν σκηνικό από πίνακα ζωγραφικής – Δείτε τις φωτογραφίες

Οι αντικατοπτρισμοί της φύση στην υδάτινη αγκαλιά της Λίμνης Κερκίνης, δημιουργούν την εντύπωση στον επισκέπτη της περιοχής ότι πρόκειται για σκηνικό βγαλμένο από τον πιο όμορφο και ειδυλλιακό πίνακα ζωγραφικής.

Κι όμως αυτός ο πραγματικά υπέροχος τόπος είναι πέρα για πέρα αληθινός, αποδεικνύοντας και με το παραπάνω ότι το ανθρώπινο χέρι, όταν θέλει, μπορεί ακόμη να κάνει και μικρά θαύματα.

Παρόλο που πρόκειται, λοιπόν, για τεχνητή λίμνη, η Λίμνη Κερκίνη είναι τόσο ειδυλλιακή που μπορεί να ανταγωνιστεί την ομορφιά και τη μαγεία διάσημων φυσικών λιμνών της χώρας. Δημιουργήθηκε το 1932, με τη δημιουργία του φράγματος στον ποταμό Στρυμόνα, σε κοντινή απόσταση από το χωριό Λιθότοπος, προκειμένου να συγκρατήσει τα νερά του ποταμού, αλλά και να βοηθήσει στην άρδευση της πεδιάδας των Σερρών.

Σε όλη τη διάρκεια του χρόνου το τοπίο γύρω από τη λίμνη μοιάζει μαγικό, με φυσικό σκηνικό το όρος Μπέλες να προσθέτει επιπλέον δραματικότητα στην ήδη εντυπωσιακή εικόνα. Διάφορα χωριουδάκια και παραλίμνια δάση, το σπάνιο είδος των νεροβούβαλων, αργυροπελεκάνοι και ροδοπελεκάνοι, πολλά είδη άγριων πουλιών, κάποια από τα οποία θεωρούνται προστατευόμενα ή είδη υπό εξαφάνιση, καθώς και πλήθος φυτών -ανάμεσά τους ξεχωρίζουν το νούφαρο και το νεροκάστανο- συνθέτουν το υπέροχο φυσικό σκηνικό καθώς και τον εξαιρετικής σημασίας υδροβιότοπο της λίμνης.

Από τις δραστηριότητες, που δεν πρέπει κανείς να παραλείψει η βαρκάδα με τις παραδοσιακές «μπλάβες», τις ειδικές βάρκες που προορίζονται για τα πολύ χαμηλά νερά, μια εμπειρία που σίγουρα μένει για πάντα χαραγμένη στη λίμνη.

Γνωριμία με την γύρω περιοχή

Το πιο γνωστό από τα χωριά που περιβάλλουν τη λίμνη είναι τα Άνω Πορόια, χτισμένο στους πρόποδες του όρους Μπέλες. Βρίσκεται βορειοδυτικά της λίμνης και ξεχωρίζει για την παραδοσιακή, μακεδονίτικη αρχιτεκτονική των κτιρίων του. Για πανοραμική θέα στη λίμνη, που στην κυριολεξία κόβει την ανάσα, ο Λιθότοπος, δίπλα στο φράγμα του Στρυμόνα, αποτελεί το καλύτερο «μπαλκόνι» της λίμνης.

 

newsbeast.gr