Αν νιώθεις συνέχεια κουρασμένη, κόψε αυτές τις συνήθειες

Και επιτέλους ήρθε το σαββατοκύριακο και μπορείς να κοιμηθείς και να ξεκουραστείς, αυτό ήταν που χρειαζόσουν όλη την εβδομάδα! Ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και ξαφνικά από Παρασκευή απόγευμα ήρθε η Κυριακή βράδυ και η πολυπόθητη ξεκούραση δεν ήρθε ποτέ. Τι κι αν ακύρωσες την νυχτερινή έξοδο του Σαββάτου για να χαλαρώσεις, τι κι αν κοιμήθηκες πολλές ώρες για δύο βράδια. Η κούραση είναι ακόμα εκεί.

Η κούραση που νιώθεις μονίμως μπορεί να οφείλεται σε κάποιες καθημερινές συνήθειες, τις οποίες ίσως πρέπει να σκεφτείς σοβαρά να αλλάξεις.

Παραλείπεις το πρωινό

Σε όλους έχει συμβεί να φεύγουμε βιαστικά από το σπίτι μας και να μην προλαβαίνουμε να φάμε πρωινό. Ή απλά να μην πεινάμε τόσο τις πρωινές ώρες. Όμως όταν ξεκινάς τη μέρα σου με άδειο στομάχι δεν γεμίζεις το σώμα σου με την ενέργεια που χρειάζεσαι. Χωρίς πρωινό, επίσης, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα πέφτουν και όσο προχωράς χωρίς φαγητό νιώθεις όλο και πιο κουρασμένη. Οπότε αν δεν έχεις χρόνο επίλεξε να τρως έστω και κάτι στα βιαστικά για να πάρεις λίγη ενέργεια!

Το παρακάνεις με τον καφέ

Ο καφές είναι για πολλούς το βασικό μέσο να πάρουν την απαιτούμενη ενέργεια για τη μέρα τους. Και πράγματι ένας πρωινός καφές είναι απαραίτητος πολλές φορές. Βέβαια η υπερβολική κατανάλωση του μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα. Η καφεΐνη σου δίνει την ενέργεια που χρειάζεσαι αλλά τα αποτελέσματα της είναι βραχυπρόθεσμα και μερικές ώρες αργότερα μπορεί να καταλάβεις ότι είσαι πιο κουρασμένη από ότι πριν.

Παραμελείς τη γυμναστική

Επιλέγεις να μην πας γυμναστήριο γιατί είσαι κουρασμένη, αλλά υπόσχεσαι στον εαυτό σου να πας την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα είσαι ακόμα κουρασμένη για αυτό και δεν πας. Μήπως ήρθε η ώρα να σπάσεις τον κύκλο; Ναι είναι δύσκολο να αγνοήσεις την κούραση σου και να πας για γυμναστική, πόσο μάλλον αν σκέφτεσαι ότι μετά θα νιώθεις ακόμα πιο κουρασμένη. Ωστόσο, η άσκηση ενισχύει τα επίπεδα ενέργειας αυξάνοντας τη ροή του αίματος και απελευθερώνοντας ενδορφίνες, τις ορμόνες που προκαλούν ευεξία. Επιπλέον, σε βοηθάει να κοιμάσαι καλύτερα τη νύχτα.

Κοιμάσαι αργά

Όλοι μας έχουμε παρασυρθεί επιλέγοντας να δούμε ένα ακόμα επεισόδιο στο Netflix, ή τρία ακόμα βίντεο στο TikTok και τελικά οι ώρες περνάνε χωρίς να το καταλαβαίνουμε. Αυτή η μικρή πράξη μπορεί να είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους νιώθεις συνεχώς κουρασμένη!

Το σώμα μας λειτουργεί με βάση τον κιρκάδιο ρυθμό, ο οποίος είναι ουσιαστικά ένα 24ωρο εσωτερικό ρολόι που εναλλάσσεται μεταξύ υπνηλίας και εγρήγορσης. Το να μένεις ξύπνια μέχρι αργά διαταράσσει αυτόν τον ρυθμό, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κακό ύπνο και χρόνια κόπωση. Προσπάθησε να κοιμάσαι νωρίτερα και δώσε στο σώμα σου την ξεκούραση που χρειάζεται.

Παραλείπεις τον χρόνο για τον εαυτό σου

Στον ταχέως εξελισσόμενο κόσμο μας, είναι τόσο εύκολο να αναλωθούμε στη φασαρία της ζωής. Ανάμεσα στη δουλειά, την οικογένεια και τις κοινωνικές υποχρεώσεις, συχνά ξεχνάμε να αφιερώνουμε χρόνο στον εαυτό μας. Όμως είναι απαραίτητο να επιβραδύνουμε και να περιποιηθούμε τις δικές μας ανάγκες και ενδιαφέροντα. Η αυτοφροντίδα δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.

Οφείλεις στον εαυτό σου να βρίσκεις χρόνο, για να χαλαρώνεις και να επαναφορτίζεις τις μπαταρίες σου. Βρες κάτι που πραγματικά σε χαλαρώνει και κάνε το όσο περισσότερο γίνεται!

Τρως πολλή ζάχαρη

Ενώ οι ζαχαρούχες τροφές σου δίνουν μια άμεση ενεργειακή ώθηση, συνήθως ακολουθείται από μια πτώση καθώς τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σου πέφτουν. Μοιάζει με μια βόλτα στο τρενάκι του λούνα παρκ για το σώμα σου και σε αφήνει να αισθάνεσαι κουρασμένη.

Είσαι τελειομανής

Η τελειομανία μπορεί να είναι ένας πραγματικός εξολοθρευτής ενέργειας. Σε θέτει υπό συνεχές άγχος και πίεση, σε κάνει να αισθάνεσαι ότι τρέχεις πάντα σε έναν διάδρομο και δεν φτάνεις πουθενά. Είναι εξαντλητικό. Κανείς δεν είναι τέλειος. Όλοι κάνουμε λάθη, και αυτό είναι εντάξει. Έτσι μαθαίνουμε και εξελισσόμαστε. Οπότε, άσε τον εαυτό σου ήσυχο. Βάλε ρεαλιστικές προσδοκίες και αποδέξου ότι μερικές φορές, το αρκετά καλό είναι ακριβώς αυτό, αρκετά καλό.

Κάθεσαι όλη μέρα

Αν δουλεύεις από τον υπολογιστή και είσαι όλη μέρα σε μια καρέκλα, ίσως έχεις παρατηρήσει πόσο κουρασμένη είσαι μετά. Όταν κάθεσαι όλη μέρα, το σώμα μας μπαίνει σε κατάσταση εξοικονόμησης ενέργειας, γεγονός που μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι υποτονική. Επιπλέον, δεν είναι καλό για τη στάση του σώματος σου ή την υγεία σου γενικά. Προσπάθησε, λοιπόν, να κινείσαι όσο περισσότερο μπορείς κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Σήκω και τεντώσου κάθε μία ώρα, κάνε έναν σύντομο περίπατο κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σου διαλείμματος ή κάνε μια γρήγορη προπόνηση.

Δεσμεύεσαι υπερβολικά

Αν δυσκολεύεσαι να πεις όχι σε όσα σου ζητούν ίσως υπερφορτώνεις το πρόγραμμα της καθημερινότητας σου, γεγονός που θα σε αφήσει εξαντλημένη. Υπάρχει διαφορά μεταξύ του να είσαι απασχολημένος και του να είσαι παραγωγικός. Για αυτό πρέπει να μάθεις να βάζεις προτεραιότητες και να ζυγίζεις τις υποχρεώσεις σου. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να μάθεις να λες όχι!

Αγνοείς το στρες

Όλοι λίγο ή πολύ ερχόμαστε αντιμέτωποι με το στρες. Αλλά ο τρόπος που το διαχειριζόμαστε είναι αυτός που κάνει διαφορά στα επίπεδα ενέργειας μας και στη συνολική μας ευεξία. Το να αγνοείς το άγχος δεν το εξαφανίζει. Στην πραγματικότητα, κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Το χρόνιο στρες μπορεί να σε αφήσει να αισθάνεσαι συνεχώς κουρασμένη, καταβεβλημένη και εξαντλημένη. Είναι σαν να κουβαλάς συνέχεια ένα βαρύ σακίδιο πλάτης, σε φθείρει. Γι’ αυτό, πάρε το άγχος στα σοβαρά. Βρες υγιείς τρόπους για να το διαχειριστείς, είτε αυτό γίνεται μέσω της άσκησης, του διαλογισμού ή των χόμπι είτε μιλώντας σε κάποιον που εμπιστεύεσαι.

 

tempo24.news