Κήποι: Το πέτρινο χωριό που είναι παραδομένο στο μεγαλείο της φύσης του Ζαγορίου

Ένας τόπος που πλημμυρίζει γραφικότητα – Δείτε τις φωτογραφίες

Οι Κήποι, στο Ζαγόρι, είναι ένα πέτρινο χωριό παραδομένο στο μεγαλείο της φύσης της περιοχής, που μαγεύει τον επισκέπτη από τις απίστευτου κάλλους εικόνες που του προσφέρει. Ο τόπος που πλημμυρίζει γραφικότητα, ξεχωρίζει για την παραδοσιακή αύρα που τον χαρακτηρίζει, κάνοντας τους πάντες να επιστρέφουν σε αυτόν ξανά και ξανά.

Σε απόσταση 39 χλμ. από την πόλη των Ιωαννίνων, οι Κήποι βρίσκονται πάνω σε ένα λόφο, με βασικό χαρακτηριστικό του χωριού τους υπέροχους κήπους με τα πολύχρωμα λουλούδια και τα ευωδιαστά οπωροφόρα στις αυλές των παραδοσιακών σπιτιών του, στους οποίους οφείλει και την ονομασία του.

Οι Κήποι συναντώνται σε υψόμετρο 800 μέτρων αμφιθεατρικά χτισμένοι, ενώ ένα από τα βασικά χαρακτηριστικά τους είναι και η ονειρική θέα που απολαμβάνει στο υπέροχο φυσικό τοπίο της περιοχής.

Πέτρινα σπίτια με χαγιάτια, λιθόστρωτα καλντερίμια, ένα πέτρινο ρολόι και ένα επιβλητικό καμπαναριό, η εκκλησία του Αγίου Νικολάου του 1779 και η Μονή Μπάγιας που χρονολογείται από το 1620, καθώς και το μουσείο του Αγάπιου Τόλη με το υπέροχο λαογραφικό υλικό -με παραδοσιακές φορεσιές, οικιακά αντικείμενα και πλήθος άλλων εκθεμάτων- στα όσα συνθέτουν την ταυτότητα αυτού του υπέροχου χωριού του Ζαγορίου.

Τα περίφημα γεφύρια γύρω από το χωριό

Αξίζει να αναφερθεί ότι ενδιαφέρουν παρουσιάζουν και τα διάφορα γεφύρια διάσπαρτα στην περιοχή με πιο διάσημο και πολυφωτογραφημένο εκείνο του Κόκκορη, ενώ σε απόσταση αναπνοής από την είσοδο του χωριού συναντάται το τρίτοξο γεφύρι Καλογερικό, οι ντόπιοι το αποκαλούν και ως «κινούμενη κάμπια», το οποίο χρονολογείται από το 1748.

Η θέα στην κοιλάδα με την υπέροχη φύση της περιοχής και τα φημισμένα πέτρινα γεφύρια που βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, στα όσα σίγουρα μένουν χαραγμένα στη μνήμη των ταξιδιωτών.

Όσοι αγαπούν ιδιαιτέρως τις δραστηριότητες στη φύση και την πεζοπορία θα λατρέψουν τη διαδρομή που ξεκινάει από τους Κήπους και μέσα από ένα ειδικό μονοπάτι οδηγεί στο γειτονικό Κουκούλι, το οποίο μαζί με το χωριό Δίλοφο αποτελούν ήσυχες επιλογές που ταξιδεύουν στο χρόνο.

 

 

 

 

 

 

 

newsbeast.gr