Δικαστήριο αποφάσισε να αλλάξουν τα ονόματα δύο λιονταριών γιατί είναι «βλάσφημα»

Εκτός από τα ονόματα το δικαστήριο απαγορεύει στην Sita και τον Akbar να μένουν μαζί

Δικαστήριο στην Ινδία διέταξε ζωολογικό κήπο στη Δυτική Βεγγάλη να αλλάξει τα ονόματα δύο λιονταριών γιατί είναι βλάσφημα.

Στο δικαστήριο είχε προσφύγει για τα ονόματα των λιονταριών σκληροπυρηνική ομάδα Ινδουιστών λέγοντας ότι θίγονται τα θρησκευτικά τους αισθήματα.

Το θηλυκό λιοντάρι ονομάζεται Sita, από την ινδουιστική θεότητα ενώ το αρσενικό λιοντάρι ονομάζεται Akbar, από τον ηγεμόνα των Μογγόλων στην Ινδία του 16ου αιώνα. Η δεξιά ινδουιστική οργάνωση Vishwa Hindu Parishad το επέκρινε, λέγοντας ότι το να ονομάσουμε τη λέαινα με το όνομα μιας θεάς ήταν βλάσφημο ενώ έθεσε και τις αντιρρήσεις της για το γεγονός ότι τα λιοντάρια μένουν μαζί.

Προς το παρόν τα δύο λιοντάρια βρίσκονται στο πάρκο άγριας ζωής της Δυτικής Βεγγάλης. Την Πέμπτη το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι «τα δύο λιοντάρια δεν πρέπει να έχουν ονόματα από ινδουιστικές θεότητες, μουσουλμάνους προφήτες, χριστιανικές φιγούρες, κατόχους βραβείου Νόμπελ και αγωνιστών της ελευθερίας».

«Θα έπρεπε να έχουν ονόματα όπως Bijli (αστραπή) ή κάτι τέτοιο. Αλλά γιατί να τους δοθούν ονόματα όπως Sita και Akbar;» διερωτήθηκε ο δικαστής Saugata Bhattacharya. Το δικαστήριο αναρωτήθηκε και για το αν είναι συνετό ακόμα και τα κατοικίδια να παίρνουν ανθρώπινα ονόματα.

Στην αγωγή της η ομάδα VHP, που έχει στενούς δεσμούς με τον πρωθυπουργό Ναρέντα Μόντι ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε καταγγελίες από όλη τη χώρα για τα ονόματα των λιονταριών.

«Η λέαινα, η Sita, είναι η σύζυγος του θεού των Ινδουιστών, Ram και η ίδια είναι μια ιερή θεότητα για τους Ινδουιστές σε όλο τον κόσμο», ανέφερε. «Τέτοια πράξη ισοδυναμεί με βλασφημία και αποτελεί άμεση επίθεση στις θρησκευτικές πεποιθήσεις όλων των Ινδουιστών».

Η οργάνωση κατηγόρησε τις αρχές στη Δυτική Βεγγάλη, η οποία κυβερνάται από κόμμα της αντιπολίτευσης, ότι το έκαναν σκόπιμα και απείλησε να κάνει διαδηλώσεις εάν δεν άλλαζαν τα ονόματα και τον χώρο όπου φυλάσσονται τα λιοντάρια. «Δεν πρέπει να επιτρέπεται στην Sita και τον Akbar να ζουν μαζί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του VHP, Vinod Bansal.

 

lifo.gr

Ίσως σας ενδιαφέρει...