Κόνιτσα: Ταξίδι στην παράδοση και τη φύση της Ηπείρου

Ανακαλύπτοντας ένα μέρος μαγικό – Δείτε τις φωτογραφίες

Ένα ταξίδι στην παράδοση και τη φύση της Ηπείρου πραγματοποιεί όποιος βρεθεί στην Κόνιτσα. Ένας τόπος μαγικός, που γοητεύει τους επισκέπτες του με καθετί που τον χαρακτηρίζει και τον κάνει μοναδικό στο είδος του.

Η Κόνιτσα συναντάται αμφιθεατρικά χτισμένη στην πλαγιά του όρους Τραπεζίτσα, σε υψόμετρο 600 μέτρων, και ξεχωρίζει για τη θέα που προσφέρει στην πεδιάδα της Κόνιτσας, όπου συναντώνται τρεις ποταμοί: Βοϊδομάτης, Αώος και Σαραντάπορος. Από την Κόνιτσα μπορεί να θαυμάσει κανείς και την κορυφή Γκαμήλα που προκαλεί δέος

Σε απόσταση 64 χιλιομέτρων βόρεια των Ιωαννίνων, η όμορφη αυτή κωμόπολη λέγεται ότι πήρε το όνομα της από τα άλογα και σημαίνει «αλογότοπος» καθώς η ρίζα της προέρχεται από τη σλαβική ονομασία «κόνι», που σημαίνει «άλογο».

Στην κεντρική πλατεία της Κόνιτσας, ανάμεσα στις κεραμοσκεπές, ξεχωρίζει ο ναός του Αγίου Νικολάου, με τις ρίζες του να φτάνουν στην τουρκοκρατία. Ολόκληρη η πόλη όμως συντίθεται από την αρμονική συνύπαρξη παραδοσιακών πέτρινων κτισμάτων, παλιών αρχοντικών, πλακόστρωτων στενών, εκκλησιών και μοναστηριών που δίνουν το δικό τους στίγμα σε όλη την περιοχή. Στη δεξιά πλευρά της, ο ποταμός Αώος βάζει τη δική του «σφραγίδα».

Η κωμόπολη της Κόνιτσας ενδείκνυται για απόδραση όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα για χαλαρωτικές στιγμές δίπλα στο τζάκι, βόλτες στα όμορφα μέρη της περιοχής, πεζοπορίες και ράφτινγκ, την άνοιξη για βόλτες με άλογα και άλλες δραστηριότητες και το καλοκαίρι για αλεξίπτωτο πλαγιάς, δροσερές βουτιές στο ποτάμι ή ξεκούραση κάτω από τα πλατάνια.

Είναι εξάλλου ιδιαίτερα φημισμένος προορισμός για τους λάτρεις των extreme δραστηριοτήτων και πολλοί την χαρακτηρίζουν «πόλη του καγιάκ».

Γεφύρι Κόνιτσας: Σημείο αναφοράς για την περιοχή

Το στολίδι της περιοχής, αδιαμφισβήτητα, είναι το γεφύρι της Κόνιτσας, το ψηλότερο μονότοτοξο γεφύρι των Βαλκανίων, που μοιάζει βγαλμένο από παραμύθι, πλαισιωμένο από πλούσια φύση που σε αφήνει άφωνο.

Χτισμένο το 1870 με επικεφαλής τον πρωτομάστορα Ζιώγα Φρόντζο από την Πυρσόγιαννη, το γεφύρι βρίσκεται στην είσοδο της κωμόπολης, στη νότια άκρη της, όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει και τον ποταμό Αώο.

 

newsbeast.gr