Οι 9 φράσεις που θα σώσουν τον γάμο σου

Κάθε γάμος έχει δυσκολίες, αναποδιές και τα τρωτά του σημεία.

Σύμφωνα με τον Δρ Cortney S. Warren, PhD, ψυχολόγο του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ με εξειδίκευση στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία, τα ευτυχισμένα ζευγάρια δεν αποφεύγουν την σύγκρουση, απλώς τις διαχειρίζονται με εκτίμηση και σεβασμό.

Εάν θέλεις να έχεις ένα ευτυχισμένο γάμο, πρόσθεσε στην καθημερινότητά σου αυτές τις φράσεις που προτείνει ο ψυχολόγος.

1. «Εκτιμώ την προσπάθειά σου»: Είναι δελεαστικό να επικεντρώνεσαι υπερβολικά σε πράγματα που δεν σου αρέσουν στον σύντροφό σου και να τα επισημαίνεις με κάθε ευκαιρία. Αλλά είναι σημαντικό να τονίζεις και τις καλές του πράξεις. Τα ευτυχισμένα ζευγάρια εκφράζουν ευγνωμοσύνη για τις προσπάθειες του άλλου. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνεις τον σύντροφό σου να νιώθει ότι τον εκτιμούν.

2. «Μου αρέσεις»: Τα πιο υγιή ζευγάρια δεν αγαπούν μόνο ο ένας τον άλλον, αρέσει ο ένας στον άλλον. Το να αγαπάς κάποιον είναι ένα έντονο συναίσθημα στοργής. Το να σου αρέσει σημαίνει ότι τον βλέπεις όπως πραγματικά είναι και αναγνωρίζεις τα χαρακτηριστικά που σου αρέσουν.

3. «Βοήθησέ με να το καταλάβω καλύτερα»: Όλοι έχουμε διαφορετικές ανατροφές, τρωτά σημεία, αξίες και πεποιθήσεις που διαμορφώνουν τον τρόπο με τον οποίο πιστεύουμε ότι πρέπει να λειτουργούν οι σχέσεις. Εάν ο σύντροφός σου αντιδρά σε μια κατάσταση με τρόπο που δεν καταλαβαίνεις, το να του πεις ότι θέλεις να τον γνωρίσεις καλύτερα είναι το κλειδί για την επίλυση των συγκρούσεων και τη σύνδεση σε ένα βαθύτερο επίπεδο.

4. «Σε ακούω…»: Οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες, αλλά είναι σημαντικό να υποστηρίζει ο ένας τον άλλον μέσω της ενεργητικής ακρόασης. Σταμάτα να είσαι “σωστή” ή να επιμένεις μόνο στη δική σου άποψη και προσπάθησε να ακούσεις προσεκτικά τον σύντροφό σου.

5. «Συγγνώμη»: Όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά ή όπως έχουν προγραμματιστεί, τα υγιή ζευγάρια γνωρίζουν ότι και οι δύο έχουν ευθύνη. Το να αναλάβεις το μερίδιο της ευθύνης σου στις συγκρούσεις και να ζητάς ειλικρινή συγγνώμη, είναι σημαντικό για την αποκατάσταση της σχέσης μετά από καυγά.

6. «Σε συγχωρώ. Μπορείς να με συγχωρήσεις;»: Η συγχώρεση είναι δύσκολη. Απαιτεί να είσαι ευάλωτος, να αφήσεις κάτι που σου προκάλεσε πόνο και να αλλάξεις τα συναισθήματά σου προς τον σύντροφό σου. Ωστόσο, μελέτες έχουν δείξει ότι τα ζευγάρια που ξέρουν να συγχωρούν είναι πιο πιθανό να έχουν πιο μακροχρόνιες και ευτυχισμένες σχέσεις.

7. «Είμαι αφοσιωμένος σε σένα»: Το να είσαι σε σχέση είναι επιλογή. Το να καθησυχάζεις τον σύντροφό σου ότι εξακολουθείς να επιλέγεις να είσαι μαζί του και να αντιμετωπίζετε από κοινού τις προκλήσεις, θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια αίσθηση ασφάλειας και σταθερότητας.

8. «Ας διασκεδάσουμε λίγο»: Αν μπορείς να κάνεις χιούμορ (ή να πειράζετε ο ένας τον άλλον) σε τεταμένες στιγμές, η σχέση σας μπορεί να είναι πιο δυνατή από ό,τι νομίζεις. Τα πιο ευτυχισμένα ζευγάρια είναι σε θέση να σπάσουν την ένταση και να αναβαθμίσουν τη διάθεσή τους με ένα ειλικρινές χαμόγελο, ανόητα αστεία ή ένα αστείο πείραγμα.

9. «Σ’ αγαπώ»: Αυτό είναι απλό αλλά πάντα αξίζει να το υπενθυμίζει ο ένας στον άλλον. Το να εκφράσετε προφορικά την αγάπη που έχει ο ένας για τον άλλον κρατά τη σχέση ζωντανή. Και όταν το λες, βεβαιώσου ότι το εννοείς πραγματικά.

 

govastileto.gr