Φυσικό αέριο: Ξεκινούν οι συνδέσεις στα Γρεβενά – Ικανοποίηση από την πρόοδο των έργων στην Καστοριά

Το φυσικό αέριο έφτασε και στα Γρεβενά. Θέμα ημερών οι πρώτες συνδέσεις σε σπίτια

«Ολοκληρώθηκαν στο μεγαλύτερο μέρος τους οι εργασίες κατασκευής του Δικτύου Διανομής φυσικού αερίου στα Γρεβενά και η Εταιρεία Enaon EDA είναι έτοιμη να προχωρήσει σε συνδέσεις καταναλωτών» ανακοίνωσε η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Διανομής Αερίων (EDA) Francesca Zanninotti, κατά τη διάρκεια συνάντησής της με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γεώργιο Αμανατίδη.

Η κ. Zanninotti παρουσίασε στην Περιφερειακή Αρχή το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων στη Δυτική Μακεδονία, δηλαδή στα Γρεβενά, την Καστοριά, το Άργος Ορεστικό αλλά και την Φλώρινα, έργα που εκτελεί η Enaon EDA, αλλά και θυγατρική της του ομίλου Italgas. Τα παραπάνω έργα είναι συνολικού προϋπολογισμού 33,6 εκατ. ευρώ, συγχρηματοδούνται από ίδια κεφάλαια της Εταιρείας, καθώς και από πόρους του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Δυτική Μακεδονία» ΕΣΠΑ 2014-2020 και του ΕΠΑνΕΚ.

Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, για την περιοχή των Γρεβενών έχουν υπογραφεί 649 αιτήσεις σύνδεσης με το δίκτυο, στις οποίες περιλαμβάνονται νοικοκυριά, επιχειρήσεις αλλά και δημοτικά κτήρια, όπως είναι το Γενικό Νοσοκομείο Γρεβενών, το Δημοτικό Στάδιο Γρεβενών «Μίλτος Τεντόγλου», το Δημοτικό Κλειστό Γυμναστήριο Γρεβενών καθώς και σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως αναφέρθηκε στη συνάντηση, το ενδιαφέρον των κατοίκων των Γρεβενών για σύνδεση με το δίκτυο είναι αυξημένο και ως εκ τούτου η εταιρία προχώρησε στην εγκατάσταση κινητής μονάδας εξυπηρέτησης καταναλωτών προκειμένου να ενημερώνει όσους ενδιαφέρονται.

Επίσης, από την πλευρά της κατασκευάστριας εταιρίας έγινε γνωστό ότι στο έργο αναπτύσσονται «ψηφιακά δίκτυα αιχμής, έτοιμα να υποδεχθούν άμεσα ανανεώσιμα αέρια, όπως είναι το βιομεθάνιο και όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, πράσινο υδρογόνο, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην εθνική προσπάθεια για ομαλή μετάβαση της περιοχής στη μεταλιγνιτική εποχή».

Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Αμανατίδης υπογράμμισε ότι η Περιφέρεια «προχωρά σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων της», εξετάζοντας τη δυνατότητα σύνδεσής τους με τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου που αναπτύσσονται στην περιοχή, «με στόχο τον εξορθολογισμό των ενεργειακών δαπανών, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος».

Στο πλαίσιο αυτό μεταξύ των δύο πλευρών υπογράφτηκε σύμβαση για τη σύνδεση του Διοικητηρίου «Κώστας Ταλιαδούρης» της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών με το Δίκτυο Διανομής Φυσικού Αερίου, όπου αναμένεται να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση πόρων για την τοπική αυτοδιοίκηση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μια βιώσιμη αξία στην τοπική κοινωνία.

 

newsit.gr