Γεμιστά ορφανά

Υλικά

  • 5 ντομάτες
  • 5 πιπεριές
  • 2 μελιτζάνες
  • 2 κολοκύθια
  • 2 κρεμμύδια
  • 1 φλ. ρύζι Καρολίνα
  • 1,5 φλ. ελαιόλαδο
  • 1 ματσ. μαϊντανό
  • 1 ματσ. δυόσμο
  • 1/3 φλ. κουκουνάρι
  • 1/3 φλ. σταφίδα μαύρη
  • Αλάτι
  • Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
  • 3 ώριμες μεγάλες τριμμένες ντομάτες
  • 1 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. φρυγανιά

Εκτέλεση

Για τα λαχανικά

  1. Ξεκινάμε με κουκουνάρι και σταφίδες, αφαιρώντας µία φέτα (καπάκι) από το πάνω μέρος της ντομάτας.
  2. Αδειάζουμε την ψίχα της σε μπολ, φροντίζοντας να μείνει τόση σάρκα πάνω στη φλούδα ώστε να µην ανοίξουν στη συνέχεια.
  3. Κόβουμε µία φέτα από το πάνω μέρος της πιπεριάς και αφαιρούμε τους σπόρους και τις μεμβράνες.
  4. Αφαιρούμε μία φέτα από τη μελιτζάνα και αδειάζουμε τη σάρκα της.
  5. Αφαιρούμε μία φέτα από το κολοκύθι κι αδειάζουμε τη σάρκα του.

Γέμιση

  1. Ψιλοκόβουμε τη σάρκα της μελιτζάνας και του κολοκυθιού.
  2. Αλέθουµε στο µπλέντερ την ψίχα της ντομάτας.
  3. Ζεσταίνουμε σε βαθύ τηγάνι το 1/2 φλ. ελαιόλαδο.
  4. Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε το κρεμμύδι να γίνει διάφανο για λίγα λεπτά.
  5. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα κολοκύθι και μελιτζάνα. Ανακατεύουμε καλά.
  6. Αφήνουμε τα λαχανικά για λίγα λεπτά να πέσει ο όγκος τους.
  7. Προσθέτουµε το ρύζι, τις πολτοποιημένες ντομάτες, αλάτι και πιπέρι.
  8. Συμπληρώνουμε 1 φλ. νερό και αφήνουμε να πάρει μια βράση για 5΄-6΄.
  9. Η γέμιση πρέπει να είναι αραιή (νερουλή).
  10. Τέλος προσθέτουµε το κουκουνάρι, τις σταφίδες και τα ψιλοκομμένα µυρωδικά.

Στήσιμο

  1. Γεμίζουμε τις ντομάτες, τις πιπεριές, τα κολοκύθια και τις μελιτζάνες κατά τα 3/4, φροντίζοντας κάθε λαχανικό να έχει και ζουµάκι μέσα του.
  2. Σκεπάζουμε µε τα καπάκια τους και τα αραδιάζουμε στο ταψί τα το ένα κοντά στο άλλο.
  3. Σε ένα μπολ βάζουμε τις 3 τριμμένες ντομάτες, το υπόλοιπο ελαιόλαδο (1 φλ.) και τα ανακατεύουμε.
  4. Προσθέτουμε αλάτι & πιπέρι τα και περιχύνουμε µε τη σάλτσα.
  5. Σε μπολ ανακατεύουμε τη ζάχαρη με τη φρυγανιά και πασπαλίζουμε τα καπάκια από τα γεμιστά.
  6. Σκεπάζουμε µε αλουμινόχαρτο το ταψί.

Ψήσιμο – χρόνος ψησίματος

  1. Ψήνουµε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ºC για 1 ώρα και 15΄.
  2. Αφού περάσει το πρώτο μισάωρο ξεσκεπάζουμε το φαγητό να ξεροψηθούν και να μείνουν µε το λάδι τους.

argiro.gr