Θεσσαλονίκη: «Όχι» γιατρών σε απογευματινά χειρουργεία – Στάση εργασίας σήμερα η ΕΝΙΘ

Ζητούν υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας

Την αντίδρασή της στην εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων εκφράζει η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ ) καλώντας γιατρούς του ΕΣΥ να συμμετέχουν στη στάση εργασίας που έχει προγραμματιστεί για σήμερα Τετάρτη 27/3 12:00-15:00 και στην κινητοποίηση στις 13:30 στην 3η ΥΠΕ (Αριστοτέλους 16). Παράλληλα ζητούν στήριξη από όλα τα σωματεία και τους φορείς της πόλης.

Σε ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο για «περαιτέρω εμπορευματοποίηση της υγείας» με την εφαρμογή των απογευματινών επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων, την ώρα που, όπως σχολιάζουν, «τα νοσοκομεία είναι μόνο κατ’ όνομα δημόσια, τα εμπόδια για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του λαού γιγαντώνονται και οι υγειονομικοί καλούνται να δουλεύουν ήλιο με ήλιο για λίγα ψίχουλα παραπάνω».

Αναφέρουν πως «ο λαός καλείται να πληρώσει ξανά και ξανά για να βρει την υγειά του, καλείται με τις θυσίες του να εξασφαλίσει την κερδοφορία των λίγων αλλά και να συνηθίσει στη λογική “ό,τι πληρώνεις, παίρνεις”, γιατί θα είναι στην “ατομική ευθύνη και τσέπη“ του καθενός το αν θα λάβει θεραπεία».

Τονίζουν πως θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους ώστε «να μην περάσει το νόμιμο φακελάκι». Και καταλήγουν: «Αυτό που έχουμε ανάγκη δεν είναι ένα φθηνότερο ιδιωτικό σύστημα μέσα στο δημόσιο, αλλά ένα υψηλού επιπέδου, σύγχρονο, αποκλειστικά Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Υγείας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, που θα καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες υγείας με βάση την πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας.

Καλούμε κάθε έντιμο συνάδελφο να κάνει τη μοναδική αξιοπρεπή επιλογή. Να μη δηλώσει συμμετοχή στα απογευματινά επί πληρωμή χειρουργεία. Να διεκδικήσει ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς μας και στην αποζημίωση των εφημεριών, ένταξη στα ΒΑΕ, να ανοίξουν οι κλειστές χειρουργικές αίθουσες. Να παλέψουμε μαζί για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους, στο ύψος των σύγχρονων αναγκών».

Την συμμετοχή τους στην σημερινή κινητοποίηση των νοσοκομειακών γιατρών έχουν εκφράσει και οι συνταξιούχοι της πόλης. Συγκεκριμένα η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ), των Συνεργαζόμενων Συνταξιουχικών Σωματείων της Θεσσαλονίκης, καλεί όλους τους συνταξιούχους της πόλης στην αγωνιστική κινητοποίηση, που οργανώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), ενάντια στα απογευματινά χειρουργεία, μπροστά στην 3η ΥΠΕ (απέναντι από το ΙΚΑ Αριστοτέλους) στις 13:30 μ.μ.

«Οι συνταξιούχοι ενώνουμε τη φωνή μας με τους νοσοκομειακούς γιατρούς και με όλους τους υγειονομικούς που παλεύουν ενάντια στην πολιτική που μετατρέπει τους ασθενείς σε πελάτες και την υγεία σε εμπόρευμα. Δεν δεχόμαστε να χρησιμοποιούν τις ανάγκες μας για να αυγατίζουν οι μπίζνες και τα κέρδη των κλινικαρχών και των όποιων άλλων εμπόρων της υγείας. Αυτό κάνουν χρόνια τώρα όλες οι κυβερνήσεις υποβαθμίζοντας διαρκώς το Δημόσιο Σύστημα υγείας. Δεν δεχόμαστε να βάζουν τιμοκατάλογο στην υγεία μας και στη ζωή μας. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για Δωρεάν Υγεία για Όλους», αναφέρουν.

 

typosthes.gr