Μπατόν σαλέ

Μπατόν σαλέ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου! Επαγγελματική συνταγή γαλλικά μπατόν σαλέ με κεφαλοτύρι.

Υλικά

  • 500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (αφαιρούμε 4 κ.σ.)
  • 250 γρ. βούτυρο
  • 2 κρόκους
  • 3 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. καλαμποκέλαιο
  • 2 κ.γ. αλάτι
  • 2 κ.σ. γλυκάνισο
  • 1 ασπράδι αβγού

Για το γαρνίρισμα

  • Λίγο χοντρό αλάτι
  • Πολύχρωμα πιπέρια
  • Παρμεζάνα
  • Μαυροσίσαμο
  • Μπούκοβο

Για το σερβίρισμα

  • Μπλε τυρί

Εκτέλεση:

  1. Βάζουμε πρώτα το μαλακό βούτυρο στον κάδο του μίξερ.
  2. Προσθέτουμε τους κρόκους, τη ζάχαρη, το καλαμποκέλαιο, το αλάτι και το γλυκάνισο.
  3. Τα χτυπάμε με το φτερό του μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  4. Λίγο λίγο πέφτει το αλεύρι.
  5. Κρατάμε λίγο, δεν το βάζουμε όλο με την μία.
  6. Άλλες φορές μπορεί να πάρει λίγο παραπάνω, άλλες φορές λιγότερο.
  7. Γι’ αυτό ρίχνουμε το αλεύρι κρατώντας 1 φλ. στην άκρη και το προσθέτουμε σταδιακά.
  8. Το μίξερ πρέπει να είναι σε χαμηλή ταχύτητα σαν να ανακατεύεις με το χέρι.
  9. Η ζύμη στο τέλος να είναι απαλή, λαδερή σαν πλαστελίνη και να πλάθεται πολύ εύκολα στα δάχτυλα.
  10. Πιάνουμε μικρά κομματάκια ζύμης σαν μικρό καρύδι ίσως και λίγο μικρότερο.
  11. Πλάθουμε σαν μικρά σχηματα ή σαν μπαστουνάκια μακρόστενα.
  12. Η ζύμη πλάθεται δύσκολα αλλά μόνο έτσι θα γίνουν πολύ αφράτα και θα λιώνουν στο στόμα.
  13. Εναλλακτικά χωρίζουμε τη ζύμη στα δύο.
  14. Δίνουμε σχήμα ρολού με ακτίνα 2-3 εκ.
  15. Τυλίγουμε με μεμβράνη και παγώνουμε τη ζύμη στο ψυγείο ή στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθεί και να σφίξει.
  16. Μετά, κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι, μπισκότο με πάχος μισό εκατοστό.
  17. Η ζύμη την ώρα που θα δίνετε σχήμα θα σκάει και θα ανοίγει.
  18. Μην σας τρομάζει, το αποτέλεσμα θα βγει αφράτο, τραγανό, υπέροχο και η κάθε μπουκιά θα θρυμματίζεται στο στόμα.
  19. Αραδιάζουμε σε βουτυρωμένο ταψί, ή σε ταψι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  20. Αλείφουμε με ένα πινέλο με ασπράδι αυγού.
  21. Αν θέλετε μπορείτε να αλείψετε και με κρόκο αυγού αραιωμένο για πιο γυαλιστερό αποτέλεσμα και πιο ρόδινα μπατόν σαλέ.
  22. Πασπαλίζουμε με παρμεζάνα, μαυροσίσαμο, φλέικς αλατιού ή με ξηρούς καρπούς αλεσμένους.
  23. Τα ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 160°C στον αέρα στη μεσαία σχάρα για 20 λεπτά περίπου μέχρι να ροδίσουν καλά.
  24. Δεν φουσκώνουν πολύ.
  25. Αφού ψηθούν, τα αφήνουμε στο ταψί μέχρι να κρυώσουν τελείως.
  26. Για να τα διατηρήσουμε αφράτα και τραγανά πρέπει να τα προστατεύσουμε από την υγρασία.
  27. Φυλάξτε τα σε αεροστεγές σκεύος που να σφραγίσει καλά μακριά από υγρασία.
  28. Διατηρούνται για πολύ καιρό.

Μυστικά επιτυχίας

  1. Για να γίνουν αφράτα και να θρυμματίζονται στο στόμα, δεν πρέπει να δουλέψετε πάρα πολλή ώρα τη ζύμη από τη στιγμή που μπαίνει το αλεύρι.
  2. Όσο πιο πολύ ζυμώνετε τόσο πιο σκληρά θα γίνουν.
  3. Η ζύμη πλάθεται δύσκολα αλλά το αποτέλεσμα είναι καταπληκτικό.
  4. Δοκιμάστε το και τυχόν σκασίματα στο μπισκοτο μη σας ανησυχούν, οφείλεται στο πολύ αφράτο αποτέλεσμα.
  5. Αποφεύγω τα υγρά στη ζυμη για να γίνουν αφράτα.
  6. Η ζύμη αποτελείται από αλεύρι και βούτυρο.
  7. Δώστε τη γεύση που σας αρέσει.
  8. Το βούτυρο είναι καθοριστικό για αυτή τη συνταγή γι’ αυτό επιλέξτε ένα βούτυρο που σας αρέσει να τρώτε πλούσιο σε αρώματα.
  9. Ο γλυκάνισος δίνει φανταστική γεύση, αλλά εάν δεν τον αγαπάτε μπορείτε να τον παραλείψετε.
  10. Μπορούν να πάρουν τη γεύση που θέλετε εσείς, δηλαδή μπορείτε να πασπαλίσετε πάνω ότι σας αρέσει, όπως τυρί, σουσάμι, γλυκάνισο, χοντρό σπασμένο πιπέρι, ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς και ό,τι άλλο σας αρέσει, πάπρικα και λοιπά.
  11. Φροντίστε να τα διατηρήσετε μακριά από υγρασία για να παραμείνουν αφράτα μέχρι το τελευταίο.

argiro.gr