Η αυθεντική συνταγή για χαλβά Φαρσάλων

Ο χαλβάς Φαρσάλων ή αλλιώς σαπουνέ χαλβάς, όπως είναι γνωστός, είναι για πολλούς από εμάς η λιχουδιά των παιδικών μας χρόνων.

Τότε, στις μεγάλες γιορτές, που συνήθως συνοδεύονταν κι από τοπικά πανηγύρια, υπήρχε πάντα κι ένας πάγκος με τεράστια ταψιά γεμάτα με ζεστό χαλβά, που μοσχομύριζε βούτυρο και καραμέλα. Δύσκολα μπορούσε να αντισταθεί κανείς!

Παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε τη συνταγή και στη συνέχεια να τη φτιάξετε και μόνοι σας.

Υλικά

  • 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού βούτυρο γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νισεστέ
  • 2 φλιτζάνια του τσαγιού ζάχαρη
  • 3 φλιτζάνια του τσαγιού νερό
  • 2/3 του φλιτζανιού του τσαγιού αμύγδαλα ασπρισμένα
  • 1/2 (ο χυμός του) λεμόνι
  • κανέλα
  • ζάχαρη χοντρή

Εκτέλεση

  1. Καβουρντίζετε ελαφρά τα αμύγδαλα. Διαλύετε το νισεστέ μέσα στο νερό. Σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά ρίχνετε τη ζάχαρη, 2 κουταλιές της σούπας νερό και το χυμό του λεμονιού. Ανακατεύετε μέχρι η ζάχαρη να γίνει σκούρα καραμέλα.
  2. Προσθέτετε κατόπιν το βούτυρο και ανακατεύετε καλά. Χαμηλώνετε τη θερμοκρασία και ρίχνετε κατά μικρές ποσότητες το διαλυμένο νισεστέ συνεχίζοντας το ανακάτεμα μέχρις ότου πήξει το μείγμα, ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας και γίνει μια ημιδιαφανής μάζα.
  3. Τέλος, σκορπίζετε τα αμύγδαλα και ανακατεύετε και πάλι καλά. Αφήνετε τον χαλβά να κρυώσει και τον πασπαλίζετε με κανέλα και ζάχαρη. Τον ψήνεται λίγο στο γκριλ για να καραμελώσει η ζάχαρη στην επιφάνεια.

 

pastrycook.gr