Αν και τα ερπετά δεν είναι από τις πιο δημοφιλείς επιλογές για κατοικίδια, υπάρχει μία κατηγορία ερπετών που διαφέρει. Αυτά είναι τα χελωνάκια νερού! Είναι μικρά, χαριτωμένα και αποτελούν την προσωποποίηση της έννοιας κατοικίδιο. Είναι ανθεκτικά και μπορούν να επιζήσουν πολλές μέρες χωρίς φαγητό. Ωστόσο η φροντίδα τους είναι ιδιαίτερα απαιτητική, κάτι που ελάχιστοι γνωρίζουν!
Φροντίδα
Το πρώτο πράγμα που πρέπει να μάθουμε μόλις αποκτήσουμε ένα χελωνάκι είναι, το μέγεθος που θα φτάσει μεγαλώνοντας. Το μήκος τους μπορεί να φτάσει τα 25 με 30 εκατοστά οπότε πρέπει να το γνωρίσουμε εξαρχής ώστε να διαμορφώσουμε κατάλληλα τον χώρο στον οποίο θα ζήσουν. Τα χελωνάκια είναι υδρόβια ερπετά οπότε χρειάζονται εκτός από νερό και κάποια σημεία «στεριάς» για να απολαύσουν τον ήλιο και την θερμότητα. Κάποιες πέτρες ή μικρούς κορμούς όπου θα τα δούμε πολλές φορές να κάθονται χαλαρά και ακίνητα. Κοντά σε αυτά τα σημεία θα πρέπει να τοποθετηθούν λάμπες ηλιακής ακτινοβολίας όχι όμως πολύ κοντά τους καθώς κινδυνεύουν από εγκαύματα. Επίσης βασικό είναι να υπάρχει στο νερό θερμοστάτης ώστε η θερμοκρασία του να είναι σταθερή. Αν είναι στους 24 με 25 βαθμούς Κελσίου, θα είναι ιδανικά γι αυτά. Η πτώση της θερμοκρασίας θα τα κάνει υποτονικά, χωρίς διάθεση, ανόρεκτα κι έτσι θα μειωθεί κατά πολύ ο χρόνος ζωής τους. Ο καθαρισμός του νερού είναι επίσης απαραίτητος. Καθημερινά πρέπει να αφαιρούμε τις ακαθαρσίες και μία φορά την εβδομάδα να αλλάζουμε το νερό. Το φίλτρο νερού βοηθάει πολύ και θα πρέπει κι αυτό να καθαρίζεται. Για να προστατέψουμε ακόμα περισσότερο τα χελωνάκια μας καλό είναι με την αλλαγή του νερού να προσθέτουμε αντιχλώριο, σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή, και μερικές σταγόνες βιταμίνης D για να βοηθήσουμε την ανάπτυξη του καβουκιού.
Διατροφή
Οι χελώνες, μέχρι τον τρίτο χρόνο της ζωής τους έχουν ανάγκη από πρωτεΐνες. Μικρές γαρίδες καθώς κι έντομα είναι η βασική διατροφή τους. Μεγαλώνοντας μπορείτε να τους δίνετε λαχανικά σε μικρά κομμάτια, φρούτα όπως μήλο. Όλα θα πρέπει να τοποθετούνται μέσα στο νερό και όχι στα σημεία στεριάς. Αν κάτι δεν το φάνε τότε καλύτερα να αφαιρείτε άμεσα ώστε να μην χαλάσει μέσα στο νερό. Γενικά καλό είναι να υπάρχει ποικιλία στην διατροφή τους και πέρα από την βιταμίνη D να υπάρχει περιεκτικότητα σε ασβέστιο είτε από τις τροφές είτε σαν συμπλήρωμα.
Υγεία
Έχουμε ήδη αναφέρει ότι είναι πολύ ανθεκτικά. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κινδυνεύουν από ασθένειες. Η σωστή ανάπτυξη του καβουκιού τους είναι πολύ σημαντική. Το μαλακό κέλυφος είναι σοβαρή ασθένεια και μπορεί να αποβεί και μοιραία. Παρουσιάζουν επίσης, πολύ συχνά, λοιμώξεις του αναπνευστικού. Ακούγεται τότε μία δυσκολία στην αναπνοή, ένας συριγμός και ρινικές εκκρίσεις. Αυτά συνήθως συμβαίνουν λόγω της διαφοράς θερμοκρασίας του νερού και της επιφάνειας. Αν το νερό είναι ζεστό και δεν υπάρχουν λάμπες ηλιακής ακτινοβολίας στην επιφάνεια, τότε παρουσιάζονται αναπνευστικά προβλήματα. Ο ίδιος λόγος μπορεί να προκαλέσει και πρήξιμο στα μάτια σε τέτοιο σημείο που να μην μπορούν καν να τα ανοίξουν. Γενικά, θα λέγαμε πως όποιο πρόβλημα υγείας προκύψει έχει να κάνει με την διατροφή και τις συνθήκες διαβίωσης. Όταν τα χελωνάκια λαμβάνουν πλήρη και ισορροπημένη τροφή και οι συνθήκες διαμονής είναι οι κατάλληλες τότε ζουν πολλά χρόνια και χωρίς προβλήματα. Χαρακτήρας
Τα χελωνάκια εξημερώνονται πλήρως αλλά θέλει μεγάλη υπομονή μέχρι να γίνει αυτό. Θα πρέπει καθημερινά να έχετε επαφή μαζί τους ώστε αρχικά να σας μάθουν και μετά να σας συνηθίσουν . Καλό θα είναι να στέκεστε μπροστά τους και να τα παρατηρείτε. Δεν χρειάζονται φασαρία οπότε να τους μιλάτε χαμηλόφωνα και ήρεμα. Μην επιχειρήσετε το πρώτο διάστημα να τα πάρετε στα χέρια σας. Αν τρομάξουν δεν θα το καταφέρετε ποτέ! Όταν μάθουν την φωνή κι αναγνωρίζουν την παρουσία σας , ξεκινήστε να τους δίνεται τροφή με το χέρι σας. Να γνωρίζεται ότι τους χειμερινούς μήνες οι αντιδράσεις τους είναι πολύ νωχελικές. Από την άνοιξη όμως είναι πιο δραστήρια και κινητικά! Θα μπορείτε ίσως να απολαύσετε παρέα λίγες στιγμές στον ήλιο.
Η απόφαση για την απόκτηση τους είναι δική σας και η επιλογή θα είναι εξαιρετική. Με πολλή προσοχή και φροντίδα θα έχετε την συντροφιά τους πάρα πολλά χρόνια!
tempo24.news