Λάθη που κάνουμε, όταν καθαρίζουμε το σπίτι μας

Εκτός από αισθητικούς λόγους, ένας από τους κύριους σκοπούς που καθαρίζουμε το σπίτι μας είναι για να είμαστε ασφαλείς από μικρόβια και βακτήρια. Αλλά αν αναμίξουμε κατά λάθος τις λάθος χημικές ουσίες ή δεν ακολουθήσουμε ορισμένες οδηγίες ασφαλείας, τα παρακάτω λάθη, που αναφέρει το realsimple.com, μπορούν να μας θέσουν σε κίνδυνο.

Ανάμιξη της χλωρίνης με την αμμωνία

Μάλλον θα έχετε ακούσει ξανά στο παρελθόν αυτή την προειδοποίηση, αλλά πάντα αξίζει μια επανάληψη. Η ανάμιξη της χλωρίνης με την αμμωνία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη, καθώς προκαλούνται τοξικοί ατμοί χλωραμίνης. Η εισπνοή αυτών μπορεί να προκαλέσει βλάβη του αναπνευστικού και εγκαύματα στο λαιμό μας, ή ακόμα και χειρότερα. Για να είστε ασφαλείς, απλά αποφύγετε την ανάμιξη της χλωρίνης με κάθε άλλο καθαριστικό. Με αυτό τον τρόπο, δεν θα ανησυχείτε για το συνδυασμό.

Δεν απολυμαίνουμε αφού ετοιμάσουμε ωμό κρέας

Η μετάδοση μικροβίων μέσω των μαγειρικών σκευών, όπως η χρήση ενός μαχαιριού πρώτα στο κρέας και μετά στα λαχανικά, μπορεί να αρρωστήσει τόσο εσάς, όσο και την υπόλοιπη οικογένειά σας. Για να την αποφύγετε, πάντα να πλένετε τα μαχαίρια σας με ζεστό νερό και σαπούνι αφού επεξεργαστείτε ωμό κρέας. Επίσης, διαχωρίστε τα ξύλα κοπής.

Χρησιμοποιούμε τον αυτοκαθαρισμό του φούρνου

Αυτό το χαρακτηριστικό σε ορισμένες κουζίνες καίει σε υψηλές θερμοκρασίες και απομακρύνει τα υπολείμματα τροφών και τα λίπη, χωρίς να χρειαστεί να το κάνετε εσείς. Όμως, ορισμένοι προειδοποιούν ότι οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να προκαλέσουν τελικά ζημιά στο φούρνο μας και οι ατμοί αποδεικνύονται βλαβεροί.

Πολλοί φούρνοι είναι καλυμμένοι με Teflon, το οποίο όταν θερμανθεί σε αυτές τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παράγει τοξικού ατμούς σε μικρά κατοικίδια όπως σε πουλιά και να προκαλέσει αναπνευστικό ερεθισμό σε ανθρώπους. Ο ασφαλέστερος τρόπος είναι να καθαρίζετε εσείς το φούρνο.

Καθαρίζετε με κρύο νερό

Εάν χρησιμοποιείτε χλιαρό ή κρύο νερό για τον καθαρισμό, τα προϊόντα καθαρισμού δεν θα είναι τόσο αποτελεσματικά. Η τέλεια θερμοκρασία για το νερό είναι 10 βαθμούς υψηλότερη από τη θερμοκρασία δωματίου ή ζεστό νερό που είναι αρκετά ανεκτό για τα χέρια σας. Σε αυτή την περίπτωση, τα αλκαλικά καθαριστικά θα είναι δύο φορές πιο αποτελεσματικά, ενώ περισσότερα βακτήρια και μύκητες θα καταστραφούν

Δεν αερίζουμε σωστά τα δωμάτια

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ήδη ότι πρέπει να χρησιμοποιούμε δυνατά προϊόντα σε μια πολύ καλά αεριζόμενη περιοχή στο σπίτι, αλλά πόσο συχνά χρειάζεται πραγματικά να ανησυχούμε γι’ αυτό; Σύμφωνα με μια έρευνα, η παρατεταμένη χρήση καθαριστικών προϊόντων μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη λειτουργία των πνευμόνων όση και το κάπνισμα. Προτιμήστε λοιπόν πιο φυσικές εναλλακτικές λύσεις, όπως το να φτιάχνετε το δικό σας διάλυμα με βάση το ξύδι, που όλοι έχουμε στο σπίτι.

Δεν καθαρίζουμε συχνά το ψυγείο

Εκτός από το να πετάμε τα άχρηστα φαγητά και προϊόντα από το ψυγείο, ο συχνός καθαρισμός του ψυγείου σας μπορεί να προστατεύσει εσάς και την οικογένειά σας από την κατανάλωση ληγμένων τροφών. Αν μάλιστα τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν το ψυγείο, είναι αρκετά επικίνδυνο. Γι’ αυτό ελέγξτε συχνά το ψυγείο σας και βεβαιωθείτε ότι ξεφορτώνεστε όλα τα ληγμένα τρόφιμα.

Αγνοούμε την υγρασία και τη μούχλα

Σίγουρα, η μούχλα και η υγρασία τις περισσότερες φορές δεν φαίνονται, αλλά θα αποφασίσετε να τις καταπολεμήσετε, μόλις μάθετε τις σοβαρές επιδράσεις τους στην υγεία σας. Οι αλλεργίες που προκαλούν έχουν βασικά συμπτώματα το βήχα και τον ερεθισμό των ματιών. Γι’ αυτό προσέξτε τα σημεία που μπορεί να κρύβεται μούχλα, ειδικά στο μπάνιο και στην κουζίνα.

Εκτός από τις επιφάνειες του σπιτιού, η μούχλα και τα βακτήρια μπορούν επίσης να αναπτυχθούν και στο ρουχισμό. Όταν τα πλυμένα σας ρούχα ή η χρησιμοποιημένη πετσέτα σας μυρίζουν έντονα, πλύνετέ τα ξανά και στεγνώστε τα καλά.

 

healthstories.gr